Υπάρχουν πολλοί θεμελιώδεις παράγοντες που θα μπορούσαν να ανακινήσουν τη μεταβλητότητα στο δολάριο, αν και η υπάρχουσα τάση ρίσκου είναι αυτή που κρατάει τα ηνία. Ο δείκτης S&P 500 υποχώρησε κάτω από τις 1.400 μονάδες κατά το άνοιγμα της χθεσινής συνεδρίασης, τάση, όμως, που ανατράπηκε στο κλείσιμο της ημέρας.
Οι αναλυτές, σύμφωνα με το πρωινό σχόλιο αγοράς της FXCM, θα μπορούσαν να αποδώσουν αυτή τη μεταβολή στη διάθεση για ρίσκο ή στις ομιλίες μελών της Fed, αν και κάτι τέτοιο δεν θα έδινε επαρκή εξήγηση.
Με το επενδυτικό συναίσθημα να βρίσκεται κοντά σε πολυετή υψηλά επίπεδα, το δολάριο δεν καταφέρνει να σημειώσει αξιόλογη πρόοδο. Επομένως, καλό θα ήταν να συνεκτιμηθούν οι χθεσινές ανακοινώσεις για ενδεχόμενη επιρροή στο μέλλον.
Η αύξηση κατά 2,1% της καταναλωτικής δαπάνης και η αδύναμη αύξηση στην εταιρική κερδοφορία υπενθυμίζουν τις ισορροπίες των δυνάμεων της οικονομίας. Αντίστοιχα, οι αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας δεν επηρεάζουν την πολύμηνη τάση, αν και τα χαμηλά τεσσάρων ετών στις νέες αιτήσεις διαμορφώνουν τις προσδοκίες για τα επερχόμενα στοιχεία θέσεων εργασίας που ανακοινώνονται την ερχόμενη εβδομάδα. Ακόμα και οι δηλώσεις των Bernanke, Lockhart, Plosser και Lacker προσφέρουν μικρή επίδραση. Η αγορά προσπαθεί να αντλήσει οτιδήποτε αφορά σε ένα QE3 από τον πρόεδρο της Fed, τη στιγμή που άλλοι αξιωματούχοι είναι πιο ξεκάθαροι στις δηλώσεις τους.
EUR: Το ευρώ υποχώρησε εν όψει του Eurogroup
Η ισοτιμία EURUSD μπορεί να διαπραγματεύεται πάνω από το 1,3300, ωστόσο το ενιαίο νόμισμα βρέθηκε να υποχωρεί έναντι των βασικών νομισμάτων με εξαίρεση το ελβετικό φράγκο κατά το χθεσινό κλείσιμο. Για ακόμα μία φορά, τα στοιχεία δεν δείχνουν απαραίτητα μια εικόνα πίεσης στο ευρώ. Τα στοιχεία εμπιστοσύνης στην Ευρωζώνη ήταν ανάμεικτα και τα στοιχεία ανεργίας στη Γερμανία υποχώρησαν σε χαμηλά δύο δεκαετιών. Εν όψει της συνάντησης των Ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών, συζητείται η αύξηση του «τείχους προστασίας» στα 700-940 δισ. ευρώ, ενώ υπάρχει ισχυρή πιθανότητα συμφωνίας, με το αποτέλεσμα να έχει ήδη αποτιμηθεί από τις αγορές.
JPY: Πλώρη για ακόμα ένα ράλι. Επαναπατρισμός κεφαλαίων ή τάσεις ρίσκου;
Το γιεν σημείωσε έντονη ανοδική αντίδραση χθες, αν και παρά την επιθετική άνοδο, θα πρέπει να διασπαστούν σημαντικά επίπεδα στα ζεύγη του ιαπωνικού νομίσματος. Ειδικότερα, στο USDJPY το 82,00, στο EURJPY το 108,75, στο GBPJPY το 130 και στο AUDJPY το 85,00. Φαίνεται ότι ο επαναπατρισμός κεφαλαίων των ιαπωνικών επιχειρήσεων εμπλέκεται σε αυτή τη δραστηριότητα του γιεν και εκτιμάται ότι την ερχόμενη Δευτέρα θα «κορυφωθεί» η επιρροή αυτού του παράγοντα.
AUD: Μεταβλητότητα για το δολάριο Αυστραλίας
Μία βελτίωση της ανάληψης ρίσκου στο δεύτερο μισό της συνεδρίασης της αμερικανικής κεφαλαιαγοράς βοήθησε το δολάριο Αυστραλίας να ενισχυθεί. Υπό κανονικές συνθήκες τα οικονομικά στοιχεία στην Κίνα φέρουν περισσότερες ενδείξεις και επιπτώσεις στο περιφερειακό επενδυτικό συναίσθημα, με την έκθεση επιχειρηματικής εμπιστοσύνης της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας παγκοσμίως να απογοητεύει. Την ίδια στιγμή, η 12μηνη πρόβλεψη για τα επιτόκια στην Αυστραλία δείχνει μείωση κατά 80 μονάδες βάσης και πρόκειται για την πιο απαισιόδοξη προοπτική που αποτυπώνεται από τις 6 Φεβρουαρίου, ενώ εκκρεμεί η επόμενη συνεδρίαση της RBA.
CAD: Πτώση μετά τα στοιχεία προϋπολογισμού
Η καναδική οικονομία αναμένεται να σημειώσει έλλειμμα στα 21,1 δισ. δολάρια Καναδά την επόμενη περίοδο, έπειτα από έλλειμμα στα 24,9 δισ. δολάρια Καναδά το προηγούμενο οικονομικό έτος. Χαμηλές είναι οι προσδοκίες από την επερχόμενη ανακοίνωση του ΑΕΠ Ιανουαρίου.
GBP: Η στερλίνα αγνοεί τις απαισιόδοξες ανακοινώσεις
Οι traders της στερλίνας ενδιαφέρονται περισσότερο να «μετρούν» τις δυνάμεις της σε σχέση με το ευρώ. Από το μέτωπο των χθεσινών ανακοινώσεων, οι τιμές κατοικιών σημείωσαν τη μεγαλύτερη κάμψη σε δύο χρόνια, ενώ οι εγκρίσεις για ενυπόθηκα δάνεια υποχώρησαν σε χαμηλά οκτώ μηνών. Ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης κατέγραψε απρόσμενη πτώση.
ΧΡΥΣΟΣ: Πτώση για τρίτη ημέρα
Πτώση για τρίτη ημέρα σημείωσε ο χρυσός, αν και στο τέλος της κάθε συνεδρίασης το πολύτιμο μέταλλο ανακάμπτει με έντονο ρυθμό. Παρ’ όλα αυτά, η ανάκαμψη δεν αναβαθμίζεται σε πραγματικά ανοδική τάση, ενώ ο όγκος συναλλαγών υποχωρεί από τα υψηλά 6μήνου της Τετάρτης.
Επιμέλεια: Άννα Μορφούλη