Η Ουκρανία θα μπορούσε μεταπολεμικά να αποτελέσει έναν πάρα πολύ σημαντικό παίκτη στην ευρωπαϊκή οικονομία και ευρύτερα, υπογράμμισε ο αφυπηρετήσας Αμερικανός πρέσβης και στέλεχος του think tank Rand Corporation, Τσαρλς Ρις.
Στην διαδικτυακή ομιλία του στην 34η Σύνοδο για την ελληνική οικονομία που διοργανώνει το ΕλληνοΑμερικανικό Επιμελητήριο, όπου απάντησε σε ερωτήσεις που του έθεσε ο γενικός γραμματέας του Επιμελητηρίου, Αλέξανδρος Κωστόπουλος, ο κ. Ρις τόνισε ότι «μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι βάσει εμπειριών από άλλους πολέμους, ότι θα υπάρξουν καλές οικονομικές συνθήκες για τους Ουκρανούς στο μέλλον».
Μίλησε για «εντυπωσιακή» απόδοση ουκρανικών εταιριών τεχνολογίας για τη δημιουργία αμυντικού υλικού, και υπογράμμισε ότι και ο αγροτικός τομέας και οι φυσικοί πόροι, θα μπορούσαν να δώσει ώθηση στην οικονομία, εφόσον καταφέρουν οι Ουκρανοί και απελευθερώσουν τα εδάφη από νάρκες.
Περαιτέρω, επεσήμανε ότι δεν τον βρίσκει σύμφωνο η άποψη ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να επικεντρώσουν την προσοχή τος στην Ασία, προκειμένου να υπάρξει αποτελεσματική απόκριση στην Κίνα. «Μία παγκόσμια χώρα όπως η ΗΠΑ, πρέπει να αντιλαμβάνεται τον κόσμο ως ένα σύνολο. Η βελτίωση των διατλαντικών σχέσεων και η σύναψη συμφωνιών ελεύθερου εμπορίου μεταξύ ΗΠΑ και Ε.Ε., αποτελούν σημαντικό μέρος της στρατηγικής για την αντιμετώπιση της Κίνας. Η Κίνα θα σεβαστεί τη Δύση περισσότερο αν η Δύση δεν είναι διαιρεμένη και διχασμένη για λεπτομέρειες», πρόσθεσε.
Ο κ. Ρις σημείωσε ότι η αμερικανική κυβέρνηση έχει διαπιστώσει ότι πρέπει να συνεργαστεί με την ΕΕ για την αντιμετώπιση της ουκρανικής κρίσης. Έχει θέσει ως προτεραιότητα τη συνεργασία με Ευρωπαίους εταίρους για να καταστήσει σαφές ότι η Oυκρανία έχει διατλαντικό μέλλον.
Σε ό,τι αφορά τη σύρραξη στη Γάζα, είπε ότι δεν είναι δυνατόν οι ΗΠΑ να αδιαφορήσουν για τη Μέση Ανατολή. Όπως είπε, πρέπει να είναι αμείωτη η προσοχή «σε ένα μέρος που οι γεωπολιτικοί και φυσικοί πόροι είναι σημαντικοί» και πρέπει να υπάρχει «συνεργασία με χώρες που μοιραζόμαστε ιδανικά και αξίες».
Ο κ. Ρις, που έχει υπηρετήσει ως πρέσβης και στην Αθήνα, δήλωσε πολύ αισιόδοξος για την ελληνική οικονομία, μετά και την αναβάθμιση της από διεθνείς οίκους. Όπως επισήμανε, δεν έχει εκπλαγεί, αλλά είναι κατενθουσιασμένος από την πρόοδο που έχει συντελεστεί σε τομείς όπως η ναυτιλία και η αγορά τροφίμων. Τόνισε, τέλος, ότι το μέλλον επιφυλάσσει «ακόμα πιο λαμπρές μέρες».