Τίποτε δεν φαίνεται ικανό να κρατήσει σταθερές τις διεθνείς αγορές. Ούτε οι προσπάθειες ενίσχυσης του παγκόσμιου τραπεζικού συστήματος, ούτε οι ενέσεις ρευστοποίησης. Οι επενδυτές βλέπουν μόνο τον κίνδυνο ύφεσης και επιβράδυνσης της οικονομίας και κινούνται με απίστευτο πανικό στις συναλλαγές τους.
Ευρωπαϊκός πανικός
Λονδίνο, Παρίσι και Φραγκφούρτη, οι τρείς βασικότεροι χρηματιστηριακοί δείκτες στον ευρωπαϊκό χώρο, βυθίζονται από την πρώτη στιγμή των συναλλαγών.
Με το άνοιγμα τους, εμφάνισαν αρνητικό πρόσημο, κοντά ή λίγο πάνω από το -1%.
Λίγα λεπτά αργότερα όμως, ξεκίνησε μια πραγματική “ελεύθερη πτώση” των δεικτών, οι οποίοι προφανώς δεν αντέχουν τις διαρροές, για την πραγματικότητα της παγκόσμιας οικονομικής ύφεσης.
Ο δείκτης FTSE 100 στο Σίτι του Λονδίνου, χάνει πάνω από το 7% της αξίας του. Παρόμοια “καταθλιπτική” κατάσταση στην πόλη του Φωτός, όπου ο δείκτης CAC 40, χάνει πάνω από 6,5%.
Στη πρωτεύουσα της γερμανικής οικονομίας την Φραγκφούρτη η πτώση είναι ανάλογη καθώς αγγίζει το 7%.
Η μικρή ανάκαμψη που παρουσιάζεται δύο ώρες μετά την έναρξη των οικονομικών συναλλαγών, απλώς μειώνει λίγο τις απώλειες, αλλά δεν φαίνεται ικανή να αλλάξει το γενικότερο κλίμα.
Είναι πλέον σαφές ότι στις διεθνείς αγορές επικρατεί πανικός καθώς ο “χορός της ανόδου” κράτησε μόνο δύο οικονομικές συνεδριάσεις για να επανέλθει αμέσως το “σκηνικό τρόμου” και ανασφάλειας.
Λόγω της μεγάλης πτώσης του Micex, αποφασίστηκε για άλλη μια φορά η αναστολή των συναλλαγών στο βασικό χρηματιστήριο της Μόσχας. Την ώρα της απόφασης, ο Micex σημείωνε πτώση 6,16% στις 647,21 μονάδες. Απώλειες 6,46% κατέγραφε και το άλλο χρηματιστήριο της Μόσχας, RTS. Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση τα δύο χρηματιστήρια έκλεισαν με πτώση 9,26% και 8,67% αντίστοιχα.
Απώλειες στο ΧΧΑ Αθηνών
Μεγάλες απώλειες καταγράφει ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης της Αθήνας ο οποίος βρίσκεται κάτω από το επίπεδο των 2.300 μονάδων με πτώση πάνω απο 3,5%. Οι αναλυτές πάντως δεν αποκλείουν ενδοσυνεδριακές διακυμάνσεις ανάλογα πάντα με την πορεία των κυριοτέρων ευρωπαϊκών αγορών.
Ελεύθερη πτώση στη Wall Street
Ο Dow Jones, παρά τις ανακοινώσεις του οικονομικού προγράμματος των δύο υποψηφίων για τον Λευκό Οίκο (Ομπάμα και Μακέιν) έκανε νέα βουτιά κατά -7,87%, στις 8.577,91 μονάδες. Μέσα σε λίγες ώρες ο σημαντικότερος δείκτης των διεθνών χρηματιστηρίων, έχασε 733,08 μονάδες.
Ο δείκτης Nasdaq απώλεσε 150,68 μονάδες, ή 8,47% και έκλεισε στις 1.628,33.
Νέο “κραχ” στο Τόκιο
Τη σκυτάλη της βύθισης από τον Dow Jones πήραν οι ασιατικές αγορές όπου οι επενδυτές με το “καλημέρα” προχώρησαν σε ρευστοποιήσεις δείγμα του πανικού που έχει κυριεύσει το διεθνές οικονομικό και επενδυτικό σύστημα.
Χρειάστηκαν μόλις 25 λεπτά της ώρας στο χρηματιστήριο του Τόκιο για να βυθιστεί ο γενικός δείκτης Nikkei. Με το άνοιγμά του σημείωσε ελεύθερη πτώση, χάνοντας αρχικά το 7% και λίγο αργότερα το 9,10% της αξίας του.
Ο σημαντικότερος χρηματιστηριακός δείκτης της Ασίας έκλεισε τελικά με απώλειες “μίνι κραχ” μειωμένος κατά -11,41%.
Σημείωσε πτώση 1.089,02 μονάδων, φθάνοντας στις 8.458,45. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση από την εποχή του αποκαλούμενου “κραχ” της ιαπωνικής οικονομίας του 1987.
Αναλυτές έκαναν λόγο περί “ρευστοποιήσεων πανικού”, με τον Ιαπωνικό δείκτη να χάνει 869,15 μονάδες πέφτοντας στις 8.678,32.
Αιτία και εδώ οι εκτεταμένοι φόβοι για την ύφεση στην οικονομία των Ηνωμένων Πολιτειών, αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο.
Πλέον οι ανησυχίες έχουν φύγει από το πεδίο της χρηματοπιστωτικής κρίσης. Όπως αναφέρουν οι περισσότεροι αναλυτές… την περασμένη εβδομάδα οι άνθρωποι είχαν πανικοβληθεί από τις επιπτώσεις της κρίσης στην χρηματοπιστωτική αγορά .Τώρα πανικοβάλλονται από τις επιπτώσεις στην πραγματική οικονομία…
Ταυτόχρονα με το δείκτη στο Τόκιο κατρακυλούν και τα υπόλοιπα σημαντικά ασιατικά χρηματιστήρια. Στην Αυστραλία, τη Νότια Κορέα και τη Σιγκαπούρη οι τιμές μειώθηκαν κατά τουλάχιστον 5%.
Το Χονγκ Κονγκ έκλεισε με δραματική πτώση στο -8,81%.
Βυθίζεται η αμερικανική οικονομία
Ο πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας των Ηνωμένων Πολιτειών, Μπεν Μπερνάκε, προειδοποίησε ότι η αμερικανική οικονομία αντιμετωπίζει πλέον μια «σημαντική απειλή» από την πιστωτική κρίση.
Η Wall Street πήρε το μήνυμα και οι επενδυτές που ήδη είχαν έρθει αντιμέτωποι με στοιχεία, που αποκάλυπταν τη σημαντική εξασθένηση των καταναλωτικών δαπανών, η οποία και αντιστοιχεί στα 2/3 της οικονομικής δραστηριότητας της χώρας, ξεκίνησαν ένα ακόμη κύμα μαζικής φυγής από τις μετοχές
Έτσι τα σημάδια της αισιοδοξίας που επικρατούσαν στα διεθνή χρηματιστήρια, τα δύο προηγούμενα εικοσιτετράωρα με τις αγορές να ανακτούν έδαφος μετά τις απανωτές σημαντικές απώλειες που είχαν υποστεί, χάθηκαν μονομιάς.
Διαβάστε επίσης:
Παγκόσμιος συναγερμός για την πρωτοφανή κρίση, 16 Οκτωβρίου 2008, 10:00