«Η έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη δεν είναι απαραίτητα μπλόφα» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης σε συνέντευξη που έδωσε στην τηλεόραση του Bloomberg και απαντώντας σε σχετική ερώτηση πρόσθεσε ότι «θα μπορούσε να συμβεί ένα ατύχημα και το θέμα είναι να το αποφύγουμε».

Ο υπουργός τόνισε ότι η πλειονότητα των Ελλήνων -περισσότεροι από τρεις στους τέσσερις- λένε σε όλες τις δημοσκοπήσεις ότι θέλουν να μείνει η χώρα στην Ευρωζώνη, διότι καταλαβαίνουν ότι αυτό έχει πλεονεκτήματα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Απαντώντας σε ερώτηση για το θέμα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, δήλωσε ότι αντί η Ελλάδα να ζητεί ένα «κούρεμά» του, που δεν είναι αποδεκτό από τους Ευρωπαίους εταίρους που της έδωσαν τα δάνεια, πρέπει να ζητεί την περαιτέρω επιμήκυνσή του και θα πρέπει να μετατρέψει μέρος του χρέους που είναι σήμερα σε κυμαινόμενο επιτόκιο σε χρέος με σταθερό επιτόκιο, εκμεταλλευόμενη τη διαθέσιμη ρευστότητα διεθνώς.

«Θα πρέπει να ζητήσουμε την επιμήκυνση των δανείων αυτών, που σημαίνει ότι η διάρκειά τους θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο και θα δώσει πολύ περισσότερα περιθώρια για την ανάπτυξη της οικονομίας» είπε ο υπουργός.

Ερωτηθείς αν πρόκειται να κινηθεί στην κατεύθυνση αυτή, στην περίπτωση που θα ήταν υπουργός Οικονομικών και μετά τις εκλογές, ο κ. Χαρδούβελης σημείωσε ότι αυτοί είναι οι δύο βασικοί στόχοι της κυβέρνησης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η Ευρώπη έχει δημιουργήσει μηχανισμούς άμυνας για την περίπτωση εξόδου μίας χώρας από την Ευρωζώνη» τόνισε προσθέτοντας ότι οι Έλληνες πολιτικοί το καταλαβαίνουν αυτό.

«Καταλαβαίνουν ότι δεν μπορούν να απειλήσουν την υπόλοιπη Ευρωζώνη με την έξοδο» σημείωσε.
Παράλληλα, απαντώντας σε ερώτηση εάν ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να κάνει στροφή μετά τις εκλογές σε σχέση με τις σημερινές θέσεις του για το χρέος, ο υπουργός δήλωσε ότι υποθέτει πως «ο ορθολογισμός θα υπερισχύσει». Πρόσθεσε, όμως, ότι το ερώτημα είναι «πόσο γρήγορα», καθώς η Ελλάδα δεν έχει πολύ χρόνο, αφού στις 28 Φεβρουαρίου λήγει, όπως είπε, η προθεσμία για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης από την τρόικα και αυτό πρέπει να ληφθεί υπ’ όψιν.

Ο κ. Χαρδούβελης τόνισε ότι, εάν εκλεγεί η σημερινή κυβέρνηση, θα μπορέσει να επιτύχει μία συμφωνία με την τρόικα μέσα στον Φεβρουάριο. Σε περίπτωση που κερδίσει η αντιπολίτευση, είπε ο υπουργός, θα ήταν συνετό -καθώς δεν θα έχει τη γνώση και την εμπειρία ή θα έχει κάποιες δικές της απόψεις- να ζητήσει μία παράταση της προθεσμίας, ώστε να έχει κάποιο χρόνο να διαπραγματευθεί για να κλείσει η αξιολόγηση.

Στην ερώτηση εάν η προεκλογική περίοδος έχει οδηγήσει σε μια στάση αναμονής από τους πολίτες όσον αφορά στις πληρωμές τους προς το κράτος και τα ταμεία, δήλωσε ότι είναι πολύ φυσικό πριν από τις εκλογές να υπάρχει κάποιο είδος «παγώματος», καθώς κάποιοι ελπίζουν ότι μία νέα κυβέρνηση θα τους απάλλασσε από τις πληρωμές χρεών τους και οι επιχειρηματίες «παγώνουν» τα επενδυτικά σχέδιά τους.

«Υπάρχει ένα μικρό σταμάτημα της οικονομίας» είπε, προσθέτοντας ότι μετά τις εκλογές η ζήτηση θα αυξηθεί και η οικονομία θα αναπτυχθεί.

Τέλος, εξέφρασε την εκτίμηση ότι η επίτευξη του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα δεν θα επηρεασθεί, επειδή ήδη στις αρχές Δεκεμβρίου το πρωτογενές πλεόνασμα ήταν 1,8% του ΑΕΠ, δηλαδή υψηλότερο από τον στόχο 1,5% του ΑΕΠ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης