Αύριο βράδυ (23.00) η Εθνική Ελλάδας αγωνίζεται στο πλαίσιο της νοκ άουτ φάσης των 16 του Μουντιάλ της Βραζιλίας με το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της Κόστα Ρίκα. Μια χώρα με την οποία μας συνδέουν ισχυροί δεσμοί φιλίας εδώ και πάρα πολλά χρόνια.
  
Στην Κόστα Ρίκα, που αποκαλείται και «Ελβετία της κεντρικής Αμερικής», υπάρχουν τρεις «ελληνικές» πόλεις. Η Αθήνα, που θυμίζει αυγουστιάτικες Κυριακές όλο τον χρόνο, η μικρή εξωτική Ελλάδα και η Σπάρτη, που απέχει μόλις μερικά χιλιόμετρα από τον Ειρηνικό Ωκεανό. Grecia, Atenas, Esparza. Τρεις πόλεις στην Κόστα Ρίκα που θυμίζουν μια άλλη Ελλάδα και φέρουν ξεχωριστά ονόματα προς τιμήν της ιστορίας μας.

Η Κόστα Ρίκα είναι μια από τις πιο ανεπτυγμένες χώρες στην Κεντρική Αμερική. Δεν έχει γνωρίσει πολλούς πολέμους ούτε εμφυλίους, και τα τελευταία 60 χρόνια δεν έχει καν στρατό. Είναι λίγο πιο μικρή από τη μισή Ελλάδα, με περίπου 4,5 εκατ. κατοίκους. Χώρα που χαρακτηρίζεται για το ανώτερο επίπεδο της παιδείας της, με μεγάλο ποσοστό μορφωμένων πολιτών. Γνωρίζουν πολλά για την ελληνική ιστορία και πολλοί δηλώνουν φιλέλληνες. Ένας από αυτούς ήταν ο Χοσέ Ραφαέλ ντε Καλέγκος Αλβαράδο, πρόεδρος της χώρας το 1834, που απέδειξε έμπρακτα την αδυναμία του στην Ελλάδα με το να βαφτίσει τρεις νέες πόλεις με ελληνικά ονόματα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η πιο μεγάλη πόλη είναι η Grecia, που αποτελεί και την πρωτεύουσα του ομώνυμου νομού. Περίπου στο κέντρο της χώρας, μόλις μία ώρα από την πρωτεύουσα της χώρας, το Σαν Χοσέ. Επειδή οι Κοσταρικανοί δεν έχουν ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, καθώς αποτελούν μια μείξη από πολλούς πολιτισμούς, οι Έλληνες επισκέπτες δεν ξεχωρίζουν ως τουρίστες και όταν αναφέρουν την καταγωγή τους θα πρέπει να διευκρινίζουν ότι είναι από τη χώρα Grecia και όχι από τον νομό της Κόστα Ρίκα!

«Καλώς ήλθατε στην Ελλάδα», γράφει η κεντρική πινακίδα της Grecia. Η πόλη ιδρύθηκε το 1825. Ο τότε νομάρχης της περιοχής και αργότερα πρόεδρος της χώρας Χοσέ Ραφαέλ ντε Καλέγκος ι Αλβαράδο, γνωστός φιλέλληνας, επειδή είχε ακούσει για την επανάσταση του 1821 στην Ελλάδα, αποφάσισε να δώσει στην νεοϊδρυθείσα πόλη το όνομά της.

Μια επαρχιακή πόλη της Κόστα Ρίκα. Αυθεντική. Ζουν εκεί περίπου 20.000 κάτοικοι. Η πολεοδομία της δεν έχει κάτι το ιδιαίτερο να επιδείξει, εκτός από την κόκκινη εκκλησία με τα μυτερά καμπαναριά. Παντού κάδοι για σκουπίδια – «Κρατάτε την Ελλάδα καθαρή». Οι κάτοικοι είναι περήφανοι για την Ελλάδα τους, η οποία είναι η πιο καθαρή πόλη στην Κόστα Ρίκα. Η προτομή του Αριστοτέλη σε πρώτο πλάνο. Προσφορά του ελληνικού Υπουργείου Πολιτισμού το 1997. Στην είσοδο της πόλης, μια προσπάθεια απομίμησης του Παρθενώνα σε μινιατούρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε μία ώρα απόσταση από την Grecia βρίσκεται το χωριό Atenas. Μια Αθήνα διαφορετική από την ελληνική πρωτεύουσα, αλλά σίγουρα με πολλά στοιχεία που η «μάνα» Αθήνα θα ζήλευε. Χωρίς κυκλοφοριακό, χωρίς πολυκατοικίες, με καθαρό αέρα, χωρίς νευρικούς ανθρώπους. Μια Αθήνα γεμάτη πράσινο, μια ήρεμη πόλη, με κίνηση που θυμίζει αυγουστιάτικες Κυριακές. Δεκάδες οι πινακίδες που γράφουν «Αθήνα», σε κάθε γωνία. Σύμφωνα με το «National Geographic», τούτο το χωριό έχει ένα από τα καλύτερα κλίματα στον κόσμο.

Τρίτη πόλη είναι η Esparza. Όταν ιδρύθηκε το 1851, το πραγματικό της όνομα ήταν Sparta, αλλά με την πάροδο του χρόνου και λόγω της ισπανικής προφοράς το όνομά της έγινε Esparza. Επίσης μια ήσυχη πόλη, που απέχει μόλις μερικά χιλιόμετρα από τον Ειρηνικό Ωκεανό. Μάλιστα, αν βρεθείτε στην κεντρική πλατεία, απέναντι υπάρχει ένα εστιατόριο όπου μπορείτε να δοκιμάσετε τα grecotacos, δηλαδή τοπικές πίτες αλά ελληνικά, φτιαγμένες από ντόπιους μάγειρες.
 
Πηγή: ΑΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης