«Ποδαρικό» με το δεξί έκανε την Πέμπτη η Βραζιλία στο Μουντιάλ, του οποίου είναι «οικοδέσποινα». 

Το συγκρότημα του Φελίπε Σκολάρι, αν και βρέθηκε πίσω στο σκορ, μετά το αυτογκόλ του Μαρσέλο (11′) επικράτησε πολύ πιο δύσκολα από ό,τι δείχνει το τελικό 3-1 της Κροατίας στο κατάμεστο «Αρένα Κορίνθιανς» και κατέκτησε το πρώτο του «τρίποντο» στην κορυφαία ποδοσφαιρική διοργάνωση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για να φτάσει όμως στη νίκη η «σελεσάο» χρειάστηκε τη βοήθεια του Νεϊμάρ, o οποίος σκόραρε τα δύο από τα τρία γκολ της ομάδας του (29′, 71′), καθώς και αυτή του διαιτητή, ο οποίος καταλόγισε ανύπαρκτο πέναλτι χάρη στο οποίο οι «οικοδεσπότες» πήραν το προβάδισμα στο παιχνίδι, πριν ο Όσκαρ «σφραγίσει» τη νίκη τους στις καθυστερήσεις, διαμορφώνοντας το τελικό σκορ.

(Τα γκολ του εναρκτήριου αγώνα του Μουντιάλ)

Η Κροατία στάθηκε εξαιρετικά στα πρώτα 45 λεπτά κι αν οι παίκτες της δεν έκαναν κάποια λάθη στον χώρο του κέντρου, ενδεχομένως να κατάφερναν να πάνε στα αποδυτήρια με το προβάδισμα στο σκορ.

Η ομάδα του Νίκο Κόβατς εκμεταλλεύτηκε τη νωθρή ανάπτυξη των Βραζιλιάνων και σε μία από τις γρήγορες αντεπιθέσεις που έβγαλε στο ξεκίνημα, κατάφερε να προηγηθεί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πιο συγκεκριμένα στο 11ο λεπτό, έπειτα από τη συρτή σέντρα του Όλιτς στο 11΄ και την αποτυχημένη προσπάθεια του Γέλαβιτς, ο Μαρσέλο στην προσπάθειά του να απομακρύνει την μπάλα την έστειλε άθελά του στα δίχτυα του Σέζαρ, με το αυτογκόλ του να είναι το πρώτο τέρμα του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Στη συνέχεια το συγκρότημα του Σκολάρι ανέβασε στροφές βελτίωσε την προβληματική μέχρι τότε ανάπτυξή του και άρχισε να ψάχνει την ισοφάριση. Ο Πλετίκοσα στο 22΄ είπε «όχι» στο δυνατό σουτ του μέσου της Τσέλσι, ωστόσο, επτά λεπτά αργότερα είδε την εστία του να παραβιάζεται.

Οι γηπεδούχοι έκλεψαν τη μπάλα στη μεσαία γραμμή, ο Νεϊμάρ μπήκε με μέτωπο προς την εστία της Κροατίας και με αριστερό συρτό σουτ έξω από την περιοχή έστειλε τη μπάλα στο αριστερό δοκάρι και στη συνέχεια στα δίχτυα (1-1).

Οι Κροάτες είχαν τον έλεγχο του ματς στην επανάληψη, καθώς κατάφεραν να κλείσουν όλους τους διαδρόμους και να μην απειληθούν από την «οικοδέσποινα» του τουρνουά.

Για να φτάσουμε στο 70ο λεπτό, όταν ο διαιτητής Νισιμούρα «είδε» πέναλτι στο κράτημα του Λόβρεν πάνω στον Φρεντ.  Η «τραβηγμένη» απόφαση του Ιάπωνα ρέφερι έδωσε την ευκαιρία στο Νεϊμάρ να «γράψει» το 2-1, παρά την προσπάθεια του Πλετίκοσα που απόκρουσε προσωρινά.

Στα τελευταία λεπτά του ματς οι Κροάτες «φλέρταραν» με την ισοφάριση, ωστόσο εν τέλει αυτή που έβαλε γκολ ήταν η Βραζιλία στο 90+1’, με τον Όσκαρ να διαμορφώνει με μυτάκι το τελικό σκορ.

Κίτρινες: Νεϊμάρ, Λουίς Γκουστάβο – Τσόρλουκα, Λόβρεν

Βραζιλία (Λουϊς Φελίπε Σκολάρι): 12. Ζούλιο Σέζαρ, 2. Ντάνιελ Αλβες, 3. Τιάγκο Σίλβα, 4. Νταβίντ Λουϊς, 6. Μαρσέλο, 8. Παουλίνιο (63΄ 18. Ερνάνες), 11. Οσκαρ, 17. Λουίς Γκουστάβο, 7. Χουλκ (68΄ 20. Μπερνάρ), 9. Φρεντ, 10. Νεϊμάρ (88΄ 16. Ραμίρες).

Κροατία (Νίκο Κόβατς):
1. Στίπε Πλετίκοσα, 11. Ντάριο Σρνα, 6. Ντέγιαν Λόβρεν, 2. Σίμε Βρσάλκο, 5. Βέντραν Τσόρλουκα, 7. Ιβάν Ράκιτιτς, 10. Λούκα Μόντριτς, 4. Ιβάν Πέρισιτς, 20. Ματέο Κόβατσιτς (61΄ 14. Μαρσέλο Μπρόζοβιτς), 18. Ιβιτσα Ολιτς, 9. Νίκιτσα Γέλαβιτς (78΄ 16. Αντε Ρέμπιτς).

Φωτογραφίες από την πρεμιέρα
Το κοντράστ συναισθημάτων μετά το τρίτο γκολ της Βραζιλίας
Ο Φρεντο πέφτει εντυπωσιακά στο χορτάρι και κερδίζει το πέναλτι
Ο Ράκιτιτς σταμάτησε με φάουλ τον Νεϊμάρ
Ξέφρενοι πανηγυρισμοί στον πάγκο της Βραζιλίας μετά το 1-1
Ο Νεϊμάρ μόλις έχει ισοφαρίσει και πανηγυρίζει το γκολ του υπό το βλέμμα του Χουλκ
Οι Κροάτες πανηγυρίζουν το γκολ τους
Μία από τις πολλές μάχες στον αγωνιστικό χώρο
Επιμέλεια: Μπάμπης Παπαφιλιππάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης