«Βόμβα» στα θεμέλια του Μουντιάλ της Βραζιλίας βάζει σκάνδαλο στημένων παιχνιδιών, που αποκαλύπτει βρετανική εφημερίδα, με «πρωταγωνίστρια» την Γκάνα, η οποία -ως γνωστόν- μετέχει στο Παγκόσμιο Κύπελλο και μάλιστα διεκδικεί το εισιτήριο για τους 16 της διοργάνωσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως αναφέρει η «Daily Telegraph» στο φύλλο της Δευτέρας, οι άνθρωποι της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας της αφρικανικής χώρας φέρονται να έχουν υπογράψει συμφωνητικό με συνδικάτο στοιχηματισμού, προκειμένου να στήνουν παιχνίδια.

Αυτό το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ βγήκε στο φως έπειτα από έρευνες έξι μηνών σε συνεργασία της εφημερίδας με το «Channel 4».

Το συμφωνητικό με συνδικάτο στοιχηματισμού για να στήνουν ματς φαίνεται ότι αφορούσε σε φιλικούς αγώνες, ωστόσο ποιος μπορεί να γνωρίζει με σιγουριά ότι δεν ίσχυσε και στα παιχνίδια που έχει δώσει το αφρικανικό συγκρότημα στο Μουντιάλ της Βραζιλίας;

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

To «deal», πάντως, είχε κλείσει εδώ και πολύ καιρό, ενώ, όπως υπογραμμίζεται στο σχετικό δημοσίευμα, μέσα στο… κόλπο ήταν και οι διεθνείς, που εντυπωσίασαν το Σάββατο με την ισοπαλία με 2-2 σκορ που απέσπασαν κόντρα στη Γερμανία. 

Όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ της βρετανικής εφημερίδας, η… πληρωμή όσων εμπλέκονται στην υπόθεση για κάθε ματς ανέρχεται σε 100.000 λίρες.


Το πρωτοσέλιδο της «Daily Telegraph»

Μάλιστα, έχει καταγραφεί με εικόνα και ήχο ένας εκπρόσωπος της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας της Γκάνας, που δεν είναι άλλος από τον Ομπέντ Ενκιτιά, μαζί με τον πιστοποιημένο ατζέντη της FIFA, Κρίστοφερ Φορσάιθ (ένθετη φωτογραφία πρωτοσέλιδου), να διαπραγματεύονται το στήσιμο αγώνων της Εθνικής της χώρας με κρυφούς δημοσιογράφους που παρουσιάζονταν ως εκπρόσωποι επενδυτικής εταιρείας που ήθελαν να αγοράσουν τα δικαιώματα φιλικών παιχνιδιών της ομάδας.   

«Μπορείτε να έρθετε σε εμάς και να μας πείτε πώς θέλετε να έρθει το αποτέλεσμα» αναφέρει μεταξύ άλλων ο Κρίστοφερ Φορσάιθ, ο οποίος θα πρέπει να σημειωθεί ότι είναι μάνατζερ αρκετών ποδοσφαιριστών που αγωνίζονται στα «μαύρα αστέρια», ενώ ο Ομπέντ Ενκιτιά ακούγεται να λέει στο εν λόγω video ότι «… θα πρέπει να δώσετε κάτι και στους διαιτητές, καθώς θα κάνουν αρκετή δουλειά για εσάς».

(Το επίμαχο video)

«Ήξερε τα πάντα ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας»

Πάντως, πέραν του ραντεβού, από όπου προέρχεται και το παραπάνω video, υπήρξε και δεύτερο, στο οποίο πήρε μέρος και ο πρόεδρος της ομοσπονδίας της Γκάνας, με την εφημερίδα να υποστηρίζει πως υπογράφηκε συμβόλαιο, με το κάθε… στημένο ματς να κοστίζει 100.000 λίρες. Επομένως, και ο ισχυρός άνδρας της ομοσπονδίας ήταν μέσα στο κόλπο.

Όπως είναι φυσικό, οι συγκλονιστικές αποκαλύψεις της «Daily Telegraph» έφθασαν στα… αφτιά της FIFA, η οποία διέταξε έρευνα για το συμβάν, ενώ αναμένεται να παραχωρήσει τη Δευτέρα (23/6) συνέντευξη Τύπου.

Διέταξε έρευνα η FA της Γκάνας

Άμεση ήταν η αντίδραση της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας της Γκάνας, καθώς διέταξε τη διεξαγωγή αστυνομικής έρευνας στα δύο μέλη της, τους Κρίστοφερ Άντο Φόρσιθ και Ομπέντ Ενκιτιά, τα ονόματα των οποίων αναφέρονται και στο δημοσίευμα, περί προσπάθειας χειραγώγησης αγώνων της εθνικής ομάδας της χώρας.

«Έπειτα απ’ όσα είδαν το φως της δημοσιότητας και τη βιντεοσκόπηση κουβέντας περί χειραγώγησης παιχνιδιών, δώσαμε εντολή για να πραγματοποιηθεί έρευνα στα δύο άτομα που φέρονται να έχουν συμμετοχή σε διαπραγμάτευση για να στηθούν αναμετρήσεις.

»Θέλουμε να τονίσουμε ότι ουδέποτε η ομοσπονδία μας υπέγραψε το συμβόλαιο που προσφέρθηκε, αφού περιμέναμε την ανταπόκριση από την αρμόδια επιτροπή που θα εξέταζε το έγγραφο.

»Η υπόθεση έχει ήδη αναφερθεί και στη FIFA και θέλουμε να ξεκαθαρίσουμε ότι θα υπάρξουν αυστηρές κυρώσεις, αν ευσταθούν όσα είδαν το φως της δημοσιότητας» αναφέρεται στην ανακοίνωση των Γκανέζων.

Τα ξένα ΜΜΕ για την εμπλοκή της Γκάνας σε στημένα παιχνίδια

Όπως είναι φυσικό, τον γύρο του κόσμου κάνει η αποκάλυψη της «Daily Telegraph» στο σημερινό της φύλλο αναφορικά με τη διαφαινόμενη εμπλοκή της Γκάνας σε στημένα παιχνίδια.

Η ιστοσελίδα του BBC στον τίτλο της στέκεται στο γεγονός ότι η ποδοσφαιρική ομοσπονδία της Γκάνας ζητεί τη βοήθεια της αστυνομίας, εν μέσω ισχυρισμών για στημένα ματς, ενώ o «Guardian» επισημαίνει στον τίτλο για το εν λόγω θέμα: «Ισχυρισμοί για στημένα παιχνίδια σχετικά με την Γκάνα επισκιάζουν το Παγκόσμιο Κύπελλο».

Από τη μεριά της, η γερμανική «Bild» έκανε λόγο για «…στοιχηματικό σκάνδαλο στην αντίπαλο (σ.σ.: της Γερμανίας) στο Παγκόσμιο Κύπελλο, Γκάνα».
 
Η ιστοσελίδα «Ghanaweb» έχει επίσης… ψηλά τη συγκεκριμένη είδηση, με τίτλο: «Η Γκάνα στο επίκεντρο σκανδάλου με στημένα παιχνίδια», ενώ αναφορά για την αποκάλυψη της εφημερίδας «Daily Telegraph» έχει και το γνωστό αθλητικό σάιτ Goal.com.





Επιμέλεια: Μπάμπης Παπαφιλιππάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης