Ισχυρός σεισμός στα χαρτιά από λάθος του Αστεροσκοπείου

Ισχυρός σεισμός στα χαρτιά από λάθος του Αστεροσκοπείου

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 14 Οκτωβρίου 2008, 13:00

Το λάθος που έγινε από τα μηχανήματα, λένε οι μεν, από ανθρώπινο παράγοντα λένε οι δε, αναστάτωσε τους κατοίκους της Εύβοιας, καθώς το 6,6 ρίχτερ που αρχικά ανακοινώθηκε, έπεσε στο 5,1.    

Η ισχυρή σεισμική δόνηση στο Μαντούδι της Εύβοιας σημειώθηκε στις 05:06 τα ξημερώματα και έγινε ιδιαιτέρως αισθητή στην Αττική, την κεντρική Ελλάδα και τις Κυκλάδες.

Κι ενώ οι κάτοικοι των περιοχών που «κουνήθηκαν» όπως ήταν φυσικό αναστατώθηκαν, λίγη ώρα αργότερα άκουσαν τους σεισμολόγους να μιλούν για σεισμό μεγέθους 6,6 της κλίμακας ρίχτερ και να ψάχνουν πόσα σπίτια είχαν καταρρεύσει. Η αναστάτωση ήταν τόσο μεγάλη που όλοι φυσικά αναζητούσαν τους συγγενείς τους για να διαπιστώσουν ότι είναι καλά. Τελικά λίγη ώρα αργότερα το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Αθηνών ανακοίνωσε ότι ο σεισμός ήταν εντάσεως 5,1 ρίχτερ.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών, η αρχική λάθος μέτρηση του σεισμού οφείλεται σε βλάβη του αυτόματου υπολογιστικού συστήματος του κέντρου. Ωστόσο, για ανθρώπινο λάθος, ίσως και απειρία του σεισμολόγου βάρδιας έκανε λόγο στη zougla.gr ο σεισμολόγος, εντεταλμένος ερευνητής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών, Γεράσιμος Χουλιάρας.

Παιδαριώδη και γελοία χαρακτήρισε την εκδοχή ότι φταίει το μηχάνημα, ο  καθηγητής Σεισμολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, Άκης Τσελέντης.

Τη λανθασμένη ανακοίνωση του Αστεροσκοπείου καυτηρίασε ο καθηγητής σεισμολογίας Βασίλης Παπαζάχος, χαρακτηρίζοντάς την ως «ένα επικίνδυνο και αδικαιολόγητο λάθος».

Μιλώντας στη zougla.gr ο κ. Παπαζάχος υποστήριξε ότι δεν είναι η πρώτη φορά που το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο κάνει τέτοιο λάθος.

Τον κύριο σεισμό ακολούθησαν και τρεις μετασεισμικές δονήσεις που έγιναν εξίσου αισθητές στην ευρύτερη περιοχή.

Το επίκεντρο της δόνησης εστιάζεται σε υποθαλάσσιο χώρο, 40 χιλιόμετρα βόρεια της Χαλκίδας, στο Μαντούδι της Εύβοιας, ενώ σύμφωνα με τους σεισμολόγους το εστιακό βάθος του σεισμού ήταν μεγάλο.

Κλειστά θα παραμείνουν σήμερα όλα τα σχολεία στο Μαντούδι για προληπτικούς λόγους.

Για μικρές υλικές ζημιές μίλησε στη zougla.gr ο δήμαρχος Κηρέας, Πρόδρομος Ενωτιάδης.

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 14 Οκτωβρίου 2008, 13:00


Εκτύπωση
Αποστολή
Μέγεθος κειμένου: A A A
Αρχική σελίδα