Πήγε να βοηθήσει και του ζητούν και τα… ρέστα

Πήγε να βοηθήσει και του ζητούν και τα… ρέστα

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 18 Νοεμβρίου 2008, 23:56
Παναγιώτης Σαββίδης

Απίστευτο αλλά… ελληνικό. Προσφέρθηκε να βοηθήσει με το ελικόπτερό του στη διάσωση ενός ορειβάτη που αποκλείστηκε στον Όλυμπο. Την ώρα της επιχείρησης το ελικόπτερο λόγω καιρού κατέπεσε και σήμερα κινδυνεύει να… βρει τον μπελά του.

Ο λόγος για το Χρήστο Σεμίκ, που τα τελευταία χρόνια ζει μόνιμα στην Ελλάδα και συγκριμένα στη Λάρισα, πιλότο και ιδιοκτήτη ενός ελικοπτέρου τύπου Robinson R44.

Το μεσημέρι της Κυριακής 5/10/2008 και μετά από αίτημα της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης, ο ίδιος προφέρθηκε να πετάξει με δύο διασώστες, για να βοηθήσει στον απεγκλωβισμό Βούλγαρου ορειβάτη, που σε υψόμετρο 2.700 μέτρων στον Όλυμπο, γλίστρησε σε μονοπάτι και τραυματίστηκε.

Το ελικόπτερο, ενώ προσέγγιζε το σημείο, σε υψόμετρο περίπου 2.000 μέτρων, εξαιτίας των άσχημων καιρικών συνθηκών, άρχισε να χάνει ύψος, με αποτέλεσμα να πραγματοποιήσει αναγκαστική προσγείωση στη θέση «Στρούγκα» του Ολύμπου.

Από την απότομη προσγείωση, το ελικόπτερο ανετράπη, χωρίς όμως κανένας από τους τρεις επιβαίνοντες να τραυματιστεί. «Το ελικόπτερο ανετράπη και σύρθηκε πέντε μέτρα περίπου. Δεν είχα άλλη επιλογή και αυτό για να αποφύγω τον τραυματισμό όσων βρισκόμασταν μέσα σε αυτό», δήλωσε ο ίδιος στη zougla.gr.

Τελικά, ο Βούλγαρος ορειβάτης απεγκλωβίστηκε λίγες ώρες αργότερα, με τη βοήθεια  μελών της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης και τη συνδρομή ενός  «Σούπερ Πούμα» της Πολεμικής Αεροπορίας.

Από την ημέρα του ατυχήματος, πέρασαν 45 ημέρες και το Robinson R44 βρίσκεται εγκαταλελειμμένο στο ίδιο ακριβώς σημείο (φωτογραφία), παρατημένο στα στοιχεία της φύσης. «Όσα δεν κατέστρεψε η απότομη πτώση, θα το πετύχουν οι άσχημες καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή», λέει ο κ. Σεμίκ που ζητάει τη συνδρομή της Πολεμικής Αεροπορίας ή της Αεροπορίας Στρατού, ώστε να απεγκλωβιστεί το ελικόπτερο, από τις πλαγιές του βουνού, αφού η προσέγγιση με όχημα είναι αδύνατη. Ο ίδιος χτύπησε πόρτες, αλλά τις βρήκε κλειστές. Το πρόσφατο δυστύχημα με το ελικόπτερο Απάτσι, αποτρέπει τους αρμόδιους να δώσουν έγκριση στη μεταφορά του ελικοπτέρου με στρατιωτικό ελικόπτερο.

Ο Τσέχος πιλότος μάλιστα, κινδυνεύει να βρεθεί και στο… εδώλιο του κατηγορουμένου, γιατί προθυμοποιήθηκε να βοηθήσει τα μέλη Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης, να προσεγγίσουν το Βούλγαρο ορειβάτη με το ελικόπτερό του. «Και άλλες φορές στο παρελθόν βοήθησα συνανθρώπους μας που κινδύνευαν. Προσφέρθηκα αφιλοκερδώς, γιατί πιστεύω στον εθελοντισμό και πως πρέπει να βοηθάμε τους συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη. Σήμερα έλαβα κλήση να παρουσιαστώ στον εισαγγελέα για το ατύχημα», λέει, συμπληρώνοντας πως από την Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας, του ζήτησαν και τα… ρέστα, γιατί φιλοτιμήθηκε να βοηθήσει στην επιχείρηση απεγκλωβισμού.

Το πεσμένο ελικόπτερο είναι το μοναδικό βιοποριστικό μέσο του κ. Σεμίκ. Το μόνο που ζητάει είναι η άμεση βοήθεια των αρχών, ώστε το Robinson R44 να μεταφερθεί από τις πλαγιές του Ολύμπου, πριν ολοκληρωθεί η καταστροφή του ελικοπτέρου.

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 18 Νοεμβρίου 2008, 23:56


Εκτύπωση
Αποστολή
Μέγεθος κειμένου: A A A
Αρχική σελίδα