Ένας φιλέλληνας στο Κογκρέσο

Ένας φιλέλληνας στο Κογκρέσο

Παναγιώτης Σαββίδης

Για τους εθνικιστές της ΠΓΔΜ και τους γραφειοκράτες του State Department ο γερουσιαστής Pόμπερτ Mενέντεζ είναι … «κόκκινο πανί». Ο επικεφαλής της «ελληνικής» ομάδας στο κογκρέσο, ισπανικής καταγωγής γερουσιαστής, έχει πετύχει την προώθηση σημαντικών ψηφισμάτων υπέρ των ελληνικών θέσεων κυρίως στο θέμα των Σκοπίων.

Πρόσφατα η  Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας, μετά ισχυρή παρέμβαση του γερουσιαστή Μενέντεζ, αγνόησε εντελώς τις θέσεις της κυβέρνησης Μπους, για την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, ομόφωνα την απόφαση 570 περί διεύρυνσης της Ατλαντικής Συμμαχίας. Είναι χαρακτηριστικό πως στην απόφαση αυτή, δεν γίνεται καμία απολύτως αναφορά στη ΝΑΤΟϊκή προοπτική των Σκοπίων.

Ο γερουσιαστής Μενέντεζ μαζί με τους συναδέλφους του Ολυμπία Σνόου και Μπάρακ Ομπάμα, πρωταγωνίστησαν τον περασμένο Αύγουστο, στην έκδοση ψηφίσματος της αμερικανικής Γερουσίας στο οποίο τα Σκόπια καλούνται «να συμμορφωθούν με την Ενδιάμεση Συμφωνία του 1995, να σταματήσουν την προπαγάνδα και να εργαστούν για κοινά αποδεκτή λύση για το όνομα».

Η υπογραφή Ομπάμα στο συγκεκριμένο ψήφισμα, έχει ανησυχήσει την πολιτική ηγεσία της ΠΓΔΜ. Το ενδεχόμενο επικράτησης του υποψηφίου των Δημοκρατικών έναντι του ρεμπουπλικάνου Μακ Κέιν στις αμερικανικές εκλογές του Νοεμβρίου, προκαλεί ήδη ρίγος στους εθνικιστές των Σκοπίων.

 

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 27 Μαΐου 2008, 23:25


Εκτύπωση
Αποστολή
Μέγεθος κειμένου: A A A
Αρχική σελίδα
Σε αντίθεση με τη Γερμανία και την Ολλανδία που εξέφρασαν ορισμένες επιφυλάξεις ως προ της υιοθέτηση σκληρής γραμμής της Ε.Ε. προς την Τουρκία, η Γαλλία...