Τι λένε τα ξένα MME για τα επεισόδια

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 10 Δεκεμβρίου 2008, 16:00

Εκτενή ρεπορτάζ μεταδίδουν τα μεγάλα ειδησεογραφικά δίκτυα για το θάνατο του 15χρονου νεαρού και για τα επεισόδια, που σημειώνονται στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και τις άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας. Συνεχίζουν να καλύπτουν το θέμα με συνεχείς ανανεώσεις και ανταποκριτές στα σημεία - κλειδιά.

Έκτακτη είδηση στο Sky News τα επεισόδια που ξέσπασαν το μεσημέρι στο Σύνταγμα κατά τη διάρκεια της πορείας διαμαρτυρίας των απεργών. "Ξέσπασε η βία στις απεργιακές κινητοποιήσεις στην Ελλάδα", αναφέρει ο τίτλος του.

Στις απεργιακές κινητοποιήσεις είναι αφιερωμένο το πρωτοσέλιδο στην ιστοσελίδα του BBC. "Μαζική απεργία στην ελληνική πρωτεύουσα". Στο κείμενο γίνεται αναφορά στα επεισόδια που σημειώθηκαν το βράδυ της Τρίτης και στο γεγονός ότι ήταν η τέταρτη ημέρα αναταραχής στην Ελλάδα.

"Η επανάσταση είναι στο αίμα των Ελλήνων"

Επιπλέον, μια διαφορετική προσέγγιση στην τραγωδία που βιώνει η χώρα μας τις τελευταίες τρεις μέρες, δίνει ο ανταποκριτής του βρετανικού δικτύου BBC στην Αθήνα, Μάλκολμ Μπράμπαντ.

Ο δημοσιογράφος συσχετίζει τις τωρινές εξεγέρσεις με την 28η Οκτωβρίου 1940, αφού, όπως λέει, το «Όχι» του Μεταξά, είναι παρόμοιο με το «Όχι» των σημερινών νέων απέναντι στο κράτος και την Αστυνομία.

«Όταν οι Έλληνες λένε «όχι», το εννοούν», αναφέρει ο Μπράμπαντ, που συνήθως μιλά επικριτικά για τη χώρα μας και προσθέτει ότι η επανάσταση είναι βαθιά ριζωμένη στην ελληνική ψυχή.

«Μπορεί να είναι η γενιά του iPod, αλλά είναι κληρονόμοι μιας παράδοσης πολλών αιώνων πίσω, όταν οι γυναίκες προτιμούσαν να πέσουν από τα βουνά παρά να παραδοθούν στους Οθωμανούς εισβολείς», λέει ο Μπράμπαντ.

Στη συνέχεια εξηγεί ότι το Πολυτεχνείο είναι το κέντρο των κινητοποιήσεων, καθώς τα πανεπιστημιακά ιδρύματα και τα σχολεία είναι «άσυλα», ύστερα από τα αιματηρά γεγονότα της 17 Νοεμβρίου 1973.

"Δεκάδες άτομα συγκρούονται με την αστυνομία στη διάρκεια των διαδηλώσεων της γενικής απεργίας στην Ελλάδα", αναφέρει στην ιστοσελίδα της η ισπανική El Pais. Στο κείμενο εκτός από τους λόγους των απεργιακών κινητοποιήσεων αναφέρονται και τα γεγονότα των τελευταίων ημερών στην Ελλάδα, ενώ υπάρχει και άμεση ενημέρωση για το τί γίνεται κάθε στιγμή στους δρόμους της Αθήνας.

Το CNN με τίτλο "Φόβοι για περισσότερη βία στην Ελλάδα", έχει αναλυτικό ρεπορτάζ αλλά και ζωντανή αναμετάδοση, για τις τελευταίες εξελίξεις με τις απεργιακές κινητοποιήσεις στην Ελλάδα. 

"Νέα επεισόδια στην Ελλάδα", αναφέρει ο τίτλος της γαλλικής "Le Monde". Στο άρθρο της η εφημερίδα μιλάει για τις πορείες διαμαρτυρίας και για τις απεργιακές κινητοποιήσεις, τονίζοντας ότι στους δρόμους έχουν βγει τουλάχιστον 10.000 άτομα.

"Ελλάδα, πολιορκία στο Κοινοβούλιο", είναι ο τίτλος της ιταλικής La Stampa. Στο κείμενο αναφέρονται οι τελευταίες εξελίξεις από τις απεργειακές κινητοποιήσεις και τα επεισόδια. "Η Αθήνα έχει παραλύσει", τονίζεται χαρακτηριστικά.  

Στον Daily Telegraph ο τίτλος αναφέρει: "Η κηδεία του αγοριού αμαυρώθηκε από τη βία". Στο κείμενο αναφέρεται ότι δεν είναι μόνο οι νέοι που πετούν πέτρες, αλλά και οι μεγαλύτεροι είναι "απελπισμένοι με αυτή την κυβέρνηση". 

Η ιταλική εφημερίδα Republica, έχει τίτλο: "Αθήνα, χιλιάδες στην κηδεία του Αλέξη. Συμπλοκές μπροστά από το κοιμητήριο". Μέσα στο κείμενο αναφέρεται μεταξύ άλλων, ότι τα λόγια "Αλέξη θα εκδικηθούμε για το θάνατό σου", τα οποία αναγράφονται σε κάποιον από τους τοίχους του Πολυτεχνείου, μοιάζουν να είναι γραμμένα με αίμα.

"Στην Αθήνα, ένα κλίμα αστικού αντάρτη", έχει τίτλο η γαλλική Figaro.

Στην αντίδραση της κυβέρνησης επικεντρώνεται το ρεπορτάζ του πρακτορείου Reuters, το οποίο έχει τίτλο: "Ο Έλληνας πρωθυπουργός ψάχνει λύση για να σταματήσουν οι εξεγέρσεις." Στο κείμενο αναφέρονται με λεπτομέρειες οι συναντήσεις του Κώστα Καραμανλή με τους πολιτικούς αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Πρώτη Ενημέρωση: 07 Δεκεμβρίου 2008, 12:38

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 10 Δεκεμβρίου 2008, 16:00


Εκτύπωση
Αποστολή
Μέγεθος κειμένου: A A A
Αρχική σελίδα
Η σφοδρή καταιγίδα που πλήττει από την Πέμπτη την πολιτεία Μινάς Γκεραίς, στη νοτιοανατολική Βραζιλία, έχει προκαλέσει βροχοπτώσεις ρεκόρ, με αποτέλεσμα σαρωτικές πλημμύρες και...