Στα μαλακά για τη «ζαρντινιέρα»

Στα μαλακά για τη «ζαρντινιέρα»

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 16 Δεκεμβρίου 2008, 16:08

Έπεσαν... στα μαλακά οι οκτώ κατηγορούμενοι αστυνομικοί για τον ξυλοδαρμό του Κύπριου φοιτητή Αυγουστίνου Δημητρίου, πριν από δύο χρόνια στην πορεία του Πολυτεχνείου. Πρόκειται για την ιστορία που προκάλεσε σοκ στην κοινή γνώμη και η οποία έμεινε γνωστή στο πανελλήνιο, ως υπόθεση της «ζαρντινιέρας».

Η απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Θεσσαλονίκης, που ανακοινώθηκε λίγο μετά τις 12:30, έλαβε κατά το ήμισυ υπόψη την πρόταση του εισαγγελέα.

Οι τέσσερις κατηγορούμενοι καταδικάστηκαν για πρόκληση επικίνδυνης σωματικής βλάβης, αλλά όχι «απρόσκοπτη» όπως είχε προτείνει ο εισαγγελέας Αχιλλέας Ζήσης, οι τρεις καταδικάστηκαν για απλή συνέργεια και ο πρώην Αστυνομικός Διευθυντής της Κρατικής Ασφάλειας Θεσσαλονίκης για απλή συνέργεια διά παραλείψεως.

Από 15 έως 39 μήνες

Πριν λίγα λεπτά, το Τριμελές Εφετείο Θεσσαλονίκης ανακοίνωσε τις ποινές φυλάκισης για τους εμπλεκόμενους στην υπόθεση «ζαρντινιέρας» αστυνομικούς από 15 έως 39 μήνες.

Συγκεκριμένα, σε φυλάκιση τριών ετών καταδικάστηκαν τρεις αστυφύλακες και ένας αρχιφύλακας για πρόκληση επικίνδυνων σωματικών βλαβών, θεωρούμενοι ως φυσικοί αυτουργοί.

Στον αρχιφύλακα, επεβλήθη συμπληρωματική ποινή τριών μηνών για έργω εξύβριση, επειδή εμφανίζεται σε βίντεο να βγάζει τον σκούφο που φορούσε ο Κύπριος φοιτητής και να τον πετάει στο έδαφος.

Σε φυλάκιση 15 μηνών με 3ετη αναστολή καταδικάστηκαν άλλοι δύο αστυφύλακες, ένας αξιωματικός της αστυνομίας καθώς και ο πρώην Διευθυντής της Κρατικής Ασφάλειας Θεσσαλονίκης για απλή συνέργεια.

Οι ποινές αυτές είναι εξαγοράσιμες προς 3 ευρώ την ημέρα.

Το δικαστήριο αναγνώρισε στο σύνολο των κατηγορουμένων το ελαφρυντικό του πρότερου εντίμου βίου, ενώ οι εφέσεις αποφασίστηκε να έχουν ανασταλτικό αποτέλεσμα.

Διακόσια εξαγριωμένα άτομα που ήταν συγκεντρωμένα μπροστά από τα δικαστήρια, αποδοκίμασαν έντονα τις αποφάσεις των δικαστών για την υπόθεση της «ζαρντινιέρας».

Οι δυνάμεις των ΜΑΤ που είχαν λάβει θέση νωρίτερα μπροστά από το Δικαστικό Μέγαρο έκαναν χρήση χειροβομβίδων κρότου λάμψης για να απωθήσουν το πλήθος που στη συνέχεια κατευθύνθηκε προς την οδό Εγνατίας.

«Νιώθουμε ικανοποιημένοι» ήταν η πρώτη δήλωση του πατέρα του Κύπριου φοιτητή μετά το άκουσμα της απόφασης. Όσο για τις ποινές που επιβλήθηκαν τελικά στους κατηγορουμένους, επιφυλάχτηκε να σχολιάσει στο άμεσο μέλλον.

(Πρώτη ενημέρωση: 16 Δεκεμβρίου, 12:45).

 

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 16 Δεκεμβρίου 2008, 16:08


Εκτύπωση
Αποστολή
Μέγεθος κειμένου: A A A
Αρχική σελίδα