Πώς να γίνετε, να νιώθετε και να δείχνετε νεότεροι (μέρος 3ο)

Πώς να γίνετε, να νιώθετε και να δείχνετε νεότεροι (μέρος 3ο)

Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 31 Ιανουαρίου 2009, 17:20
Φιλήμων Χατζηπαναγιώτου, ιατρός αντιγήρανσης και προαγωγής υγείας

Η ορμονικά έξυπνη ζωή και διατροφή & τα φυσικά θρεπτικά θεραπευτικά

Νικήστε τις 7 αιτίες της γήρανσης: Στο προηγούμενο μέρος επισημάνθηκαν οι τρεις πρώτοι υπαίτιοι γήρανσης, καθώς και οι στρατηγικές φυσικής αντιμετώπισής τους.

Ο τέταρτος υπαίτιος γήρανσης είναι η υπερβολική οξείδωση του σώματός μας από τις ελεύθερες ρίζες. Αυτές είναι ηλεκτρικά φορτισμένες ουσίες που «κλέβουν» συνεχώς ηλεκτρόνια από τις δομές του σώματός μας, αφήνοντας πίσω τους καταστροφές. Οι ελεύθερες ρίζες είναι σαν τις σπίθες στο τζάκι. Θέλεις αρκετές για να έχεις φωτιά, αλλά δε θέλεις να ξεφύγουν από το τζάκι και να σου κάψουν το σπίτι.  

Το θέμα της οξείδωσης και των αντιοξειδωτικών είναι παρεξηγημένο και συχνά παρουσιάζεται μονόπλευρα στον κόσμο, κάτι που κρύβει κινδύνους για την υγεία. Χωρίς οξείδωση δεν υπάρχει ούτε ζωή, ούτε αμυντικό σύστημα. Με υπερβολική οξείδωση φθείρεται τόσο γρήγορα όλο το σώμα μας, που δεν προλαβαίνει να επιδιορθωθεί.

Υπερβολική οξείδωση οδηγεί επίσης σε χρόνια σιωπηλή φλεγμονή (βλέπε πιο κάτω). Ωστόσο, πολλοί άνθρωποι, για συγκεκριμένους λόγους, έχουν υπερβολικά λίγες ελεύθερες ρίζες και αν πάρουν υψηλές δόσεις αντιοξειδωτικών, όπως άκριτα τους συστήνεται, θα βλάψουν την υγεία τους.

Από την άλλη, τα υψηλά επίπεδα ελεύθερων ριζών συνηθέστατα οφείλονται σε ορμονικές εκτροπές, οπότε η πραγματικά αιτιολογική θεραπεία δεν είναι το να παίρνουμε απλώς αντιοξειδωτικά, αλλά το να διορθώσουμε τις ορμονικές μας ανισορροπίες με φυσικούς τρόπους. 

Με έξυπνες εξετάσεις μπορούμε να ξέρουμε πόση οξείδωση γίνεται στο σώμα μας  και έτσι να αποκαταστήσουμε την ισορροπία των ελεύθερων ριζών, για να αποκτήσουμε ιδανική υγεία.

Ο πέμπτος υπαίτιος γήρανσης είναι ο σιωπηλός πόνος, δηλαδή η χρόνια ανεπαίσθητη φλεγμονή. Φυσιολογικά η φλεγμονή είναι  μια διαδικασία που ξεκινάει το σώμα μας, όταν αντιληφθεί κάποιον πραγματικό εχθρό ή κίνδυνο και έχει σαν σκοπό να κινητοποιήσει το αμυντικό/ανοσολογικό μας σύστημα για να επιτεθεί στον εχθρό (χρησιμοποιώντας και ελεύθερες ρίζες!), να τον περιορίσει και να τον εξουδετερώσει.

Φυσιολογικά η φλεγμονή έχει αρχή, μέση και τέλος. Δυστυχώς, σε ένα αμυντικό σύστημα που του λείπουν θρεπτικά στοιχεία –κορυφαία από τα οποία είναι οι ορμόνες- πολλά μπορούν να πάνε στραβά με το μηχανισμό της φλεγμονής. Σε μεγάλο αριθμό συνανθρώπων μας, το ανοσολογικό σύστημα ξεκινάει σιωπηλή (ανεπαίσθητη) φλεγμονώδη αντίδραση χωρίς πραγματική απειλή, συχνά μάλιστα εναντίον δομών του ίδιου του σώματος.

Η υποκλινική αυτή φλεγμονή συνεχίζεται ανεξέλεγκτα και εξαπλώνεται απεριόριστα χωρίς να τελειώνει. Τότε δημιουργείται ένα πολύ επικίνδυνο έδαφος, στο οποίο φυτρώνουν όλα τα άνθη του κακού: καρδιακές προσβολές, εγκεφαλικά, καρκίνος, χρόνιες εκφυλιστικές και αυτοάνοσες ασθένειες, λοιμώξεις, κατάθλιψη, οστεοπόρωση, άνοια κ.λπ.  Χωρίς υπερβολή, όλες οι ασθένειες συναντιούνται στο σταυροδρόμι της φλεγμονής, που αποτελεί βασικό συστατικό στοιχείο της φθοράς.

Με έξυπνες εξετάσεις μπορεί να ανιχνευθεί έγκαιρα το αν σιγοκαιγόμαστε. Με ορμονικά έξυπνη ζωή και διατροφή και με φυσικά θρεπτικά θεραπευτικά μπορεί να αναστραφεί η χρόνια ύπουλη φλεγμονοπάθεια και να ξαναρυθμιστεί το αμυντικό μας σύστημα, ώστε να λειτουργεί ομαλά. Έτσι ακυρώνουμε ίσως το σπουδαιότερο τελικό μηχανισμό γήρανσης και θεραπευόμαστε.    

Έκτη στρατηγική αντιγήρανσης, η προστασία του DNA και των κυττάρων μας. Υπάρχει ένας πιλότος σε κάθε κύτταρό μας, που λέγεται DNA. Το DNA είναι το κληρονομήσιμο γενετικό υλικό που διευθύνει όλες τις κυτταρικές λειτουργίες και καθορίζει τον ειδικό ρόλο του κυττάρου. Υπάρχει στον κυτταρικό πυρήνα και στα μιτοχόνδρια, τους πολλούς μικροσκοπικούς φούρνους που καίνε την τροφή. Για να αναπλαστεί ο οργανισμός μας πρέπει τα κύτταρα να πολλαπλασιαστούν, αφού πρώτα διαιρεθεί και διπλασιαστεί το πυρηνικό DNA.

Γιατί αξίζει να το προστατεύσουμε; Διότι, αν χαλάσει και δεν επιδιορθωθεί, απειλούμαστε συνολικά. Θα αρρωστήσουμε και θα γεράσουμε πρόωρα, διότι τα κύτταρα θα παράγουν ελαττωματικές ζωτικές ουσίες, θα πεθάνουν πρόωρα, ή θα εκτραπούν σε ελαττωματικά καρκινικά που δε θα ξέρουν πότε να πεθάνουν και θα αναπαράγονται τρελά εις βάρος της  ζωής μας.

Επίσης, αξίζει να προστατεύσουμε και τις άλλες δομές των κυττάρων μας, και ιδιαίτερα τις μεμβράνες τους. Αν αυτές δε λειτουργούν σωστά, τα κύτταρά μας δεν μπορούν ούτε να τραφούν, ούτε να διώξουν τα σκουπίδια τους, ούτε να επικοινωνήσουν. Το DNA και τα κύτταρά μας μπορούν να προστατευθούν και να επιδιορθωθούν, αν τους δοθούν τα κατάλληλα φυσικά θρεπτικά θεραπευτικά και αν παράλληλα βελτιώσουμε τον τρόπο ζωής μας. Και τα δύο αυτά αποτελούν βασική φροντίδα της ιατρικής αντιγήρανσης. 

Στο επόμενο μέρος θα αναφερθεί ποιος είναι ο έβδομος υπαίτιος γήρανσης και πώς θα βάλουμε να δουλέψουν υπέρ μας οι βασικοί συντελεστές για καλή υγεία, σωματικά, ψυχικά και διανοητικά. Επίσης, θα δοθούν πρακτικές συμβουλές αντιγήρανσης.  

Ο Φιλήμων Χατζηπαναγιώτου είναι ιατρός αντιγήρανσης

Διαβάστε επίσης:

Πώς να γίνετε, να νιώθετε και να δείχνετε νεότερος (Μέρος 2ο), 22 Ιανουαρίου 2009, 16:17

Πώς να γίνετε, να νοιώθετε και να δείχνετε νεότεροι, 13 Ιανουαρίου 2009, 13:33

Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 31 Ιανουαρίου 2009, 17:20


Εκτύπωση
Αποστολή
Μέγεθος κειμένου: A A A
Αρχική σελίδα