Το απόλυτο ντοκουμέντο του Π. Βαρώτσου

Το απόλυτο ντοκουμέντο του Π. Βαρώτσου

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 10 Ιουνίου 2008, 13:05

 

 

Η ομάδα ΒΑΝ στις 29 Μαΐου, αναλύοντας τα ηλεκτρικά σήματα που κατέγραψαν τα μηχανήματά τους στην περιοχή το προηγούμενο διάστημα,  δημοσίευσε επιστημονική μελέτη με την οποία έκαναν εκτίμηση του ισχυρού σεισμικού φαινομένου και προέβλεψαν με ακρίβεια το επίκεντρο. Δυστυχώς… η πραγματικότητα τους επιβεβαίωσε απολύτως.

Στην πρώτη εικόνα βλέπετε την εκτίμηση του Γεράσιμου Χουλιάρα για το επίκεντρο του επικείμενου σεισμού. Στην δεύτερη εικόνα βλέπετε την απόλυτη επιβεβαίωση της εκτίμησης λίγες μέρες μετά…!!

 Στις 29 Μαΐου, στις 9.12 το πρωί, ο γεωφυσικός - σεισμολόγος Γεράσιμος Χουλιάρας που συνεργάζεται με την ομάδα ΒΑΝ, απέστειλε στον Παναγιώτη Βαρώτσο με mail τον παραπάνω χάρτη υποδεικνύοντας με κόκκινο χρώμα την περιοχή που θεωρούσε ως πιθανότερη για ισχυρό σεισμό. Το αποδεικτικό αποστολής του ηλεκτρονικού μηνύματος τη συγκεκριμένη μέρα και ώρα, βρίσκεται στη διάθεσή μας και δεν αφήνει κανένα περιθώριο αμφισβήτησης.    

Αυτή τη φορά δεν τίθεται θέμα ερμηνείας. Αυτή τη φορά η εκτίμηση δεν ήταν «γενική και αόριστη». Αυτή τη φορά υπάρχουν αδιαμφισβήτητα γεγονότα. 

 

Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος… σεισμού

Για πρώτη φορά στην εκπομπή «ΖΟΥΓΚΛΑ» στις 14 Φεβρουαρίου 2008, ο εντεταλμένος ερευνητής σεισμολογίας Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Γεράσιμος Χουλιάρας, παρουσίασε την επιστημονική μελέτη της ομάδας ΒΑΝ που εκτιμούσε  το επίκεντρο του σημερινού σεισμού.

 

Ο Νομάρχης μήνυσε το σεισμολόγο

Μάλιστα τότε, πέρα από κάθε λογική ο Νομάρχης Αχαΐας, Δημήτρης Κατσικόπουλος, έχει καταθέσει μήνυση κατά παντός υπευθύνου για τις «φήμες»- όπως θεωρούσε τότε- περί μεγάλου επικείμενου σεισμού. Η μήνυση κατατέθηκε στις 3 Μαρτίου 2008, ύστερα από την εμφάνιση των συνεργατών της ομάδας ΒΑΝ (Άκη Τσελέντη-Γεράσιμου Χουλιάρα) στην εκπομπή «Ζούγκλα» του Μάκη Τριανταφυλλόπουλου, οι οποίοι ισχυρίζονταν ότι σύμφωνα με τα στοιχεία τους επίκειται και νέος μεγάλος σεισμός στην περιοχή της Δυτικής Ελλάδας, δίνοντας σαφείς πληροφορίες για το επίκεντρο και το μέγεθός του.

Ο Δημήτρης Κατσικόπουλος, ύστερα από την κατάθεση της μήνυσης, είχε δηλώσει:  « Η Νομαρχία δεν διαθέτει κανένα στοιχείο που να δείχνει πως «έρχεται» νέος ισχυρός σεισμός. Οι φήμες και οι διαδόσεις περί νέου χτυπήματος επιτελούν χείριστο έργο, σπέρνοντας τον πανικό στους πολίτες».

Ο καθηγητής σεισμολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, Άκης Τσελέντης, είχε εκφράσει τότε την δυσαρέσκειά του καθώς ο κύριος Κατσικόπουλος δεν τον είχε πάρει ούτε ένα τηλέφωνο σε αντίθεση με  τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας που επικοινωνούσε τακτικά μαζί του προκειμένου να ενημερωθεί. Ο Νομάρχης Αχαΐας είχε τονίσει ότι «αναγκάστηκε» να προβεί στην ενέργεια αυτή καθώς οι κάτοικοι του Νομού αλλά και οι τοπικοί φορείς είχαν ξεσηκωθεί και έσπαγαν καθημερινά το τηλεφωνικό κέντρο της Νομαρχίας προκειμένου να ενημερωθούν για τα μέτρα που έπρεπε να λάβουν σύμφωνα με τα όσα ακούγονταν.

Είχαν εκτιμήσει το μέγεθος. Είχαν προβλέψει το επίκεντρο.

Παρά τις αντιδράσεις, η ομάδα ΒΑΝ λίγες μόλις μέρες πριν το μεγάλο σεισμό προχώρησε στη σύνταξη  νέας πιο συγκεκριμένης και επίκαιρης μελέτης.  

Έχοντας εμπιστοσύνη στη μεθοδολογία τους και αξιοποιώντας τα ηλεκτρικά σήματα που κατέγραψαν τα μηχανήματά τους, στις 29 Μαΐου η ομάδα ΒΑΝ με επικεφαλής τον Παναγιώτη Βαρώτσο, δημοσίευσε την επιστημονική μελέτη που προέβλεψε το επίκεντρο του σημερινού σεισμού στην Ανδραβίδα.

 

 

Αυτό που βλέπετε είναι δημοσίευμα προγενέστερο του γεγονότος και  επιστημονικό συμπέρασμα έρευνας για την εκτίμηση του μεγάλου σεισμού.

 

«Η ομάδα ΒΑΝ είχε καταγράψει ένα πολύ δυνατό σήμα στη συγκεκριμένη περιοχή και το είχε δημοσιεύσει από τις 29 Μαΐου. Πρέπει επιτέλους οι αγράμματοι, που είναι πολλοί σε αυτή τη χώρα, να πάρουν επιτέλους τα μέτρα τους», δήλωσε ο καθηγητής σεισμολογίας, Άκης Τσελέντης, λίγο μετά την ισχυρή δόνηση, που σημειώθηκε λίγο πριν τις 3.30 το μεσημέρι και συγκλόνισε όλη τη χώρα.

 

 

Ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος, ως απάντηση στις δηλώσεις του κ. Τσελέντη, δήλωσε ότι «όποιος έχει προγνωστικά να τα στέλνει στην Επιτροπή Εκτίμησης Σεισμικών Κινδύνων».

Ο Γεράσιμος Χουλιάρας, εντεταλμένος ερευνητής σεισμολογίας του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, ελπίζει να είναι ο κύριος σεισμός και είναι εν αναμονή των εξελίξεων, προκειμένου να γίνει ακριβής προσδιορισμός του φαινομένου. Κανείς δεν γνωρίζει ακόμα αν πρόκειται για τον προσεισμό ή για τον κύριο σεισμό. Ωστόσο ο κ. Χουλιάρας, τονίζει ότι ,στις 29 Μαϊου η ομάδα ΒΑΝ δημοσίευσε μία καινούρια επιστημονική μελέτη που αφορούσε στην συγκεκριμένη περιοχή.   

Η Zougla.gr δημοσιεύει ολόκληρη τη μελέτη της ομάδας ΒΑΝ που περιγράφει λεπτομερώς τόσο τη μεθοδολογία όσο και τα αποτελέσματα της έρευνας. Με απόλυτη χρονική ακολουθία, μπορείτε να δείτε όλα τα σεισμικά σήματα που κατέγραψαν τα υψηλής ακρίβειας μηχανήματα της επιστημονικής ομάδας. Για άλλη μια φορά πριν από ένα σεισμό, υπάρχει μια προγενέστερη επιστημονική μελέτη που τον αφορά και κάνει σχετική εκτίμηση.  

Η σεισμική συμπεριφορά της περιοχής στην οποία υφίσταται η πιθανότητα του κυρίως σεισμού, ερευνάται με την  παρατήρηση της σεισμικής δραστηριότητας μέχρι την εκδήλωση του φαινομένου. Αυτή ήταν η βάση πάνω στην οποία εργάστηκαν οι επιστήμονες μελετώντας την έντονη σεισμική δραστηριότητα της περιοχής. Έτσι κατέληξαν στην πρόβλεψη της περιοχής, η οποία αναμενόταν να πληγεί.

Αυτή είναι η επιστημονική μελέτη της ομάδας ΒΑΝ που δημοσιεύθηκε στις 29 Μαΐου 2008 και προέβλεπε τον σημερινό σεισμό.

 

 

Οι αντιδράσεις για την πρόβλεψη της ομάδας ΒΑΝ

Μετά την αποκάλυψη της zougla.gr ότι η ομάδα ΒΑΝ στις 29 Μαΐου αναλύοντας τα ηλεκτρικά σήματα που κατέγραψαν τα μηχανήματά τους στην περιοχή προέβλεψε τον σεισμό της Ανδραβίδας, πολλές ήταν οι αντιδράσεις από σεισμολόγους αλλά και επίσημα όργανα.

Ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος, διευθυντής ερευνών Γεωδυναμικού του Αστεροσκοπείου Αθηνών, αμέσως μετά την αποκάλυψη της zougla.gr και τη δήλωση του καθηγητή σεισμολογίας  Άκη Τσελέντη, έσπευσε να απαντήσει λέγοντας ότι «όποιος έχει προγνωστικά να τα δίνει στις αρμόδιες υπηρεσίες», ενώ μία μέρα μετά ο σεισμολόγος Δ. Παπανικολάου δήλωσε ότι «είναι αδιανόητο το 2008 να λέμε ότι θα γίνει ή όχι σεισμός στην Ελλάδα».

«Καμία πρόβλεψη δεν υπήρξε για επικείμενο σεισμό στην περιοχή» τόνισε και ο καθηγητής του Τμήματος Γεωλογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), Βασίλης Παπαζάχος, ενώ ανέφερε ότι δεν προβλέπει γενικότερη ενεργοποίηση ρηγμάτων στην ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Ελλάδας. 

Κατηγορηματικός ότι δεν υπήρξε καμία ειδοποίηση ή προειδοποίηση για το σεισμό της Ανδραβίδας από το σύστημα ΒΑΝ εμφανίστηκε και ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος.

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 10 Ιουνίου 2008, 13:05


Εκτύπωση
Αποστολή
Μέγεθος κειμένου: A A A
Αρχική σελίδα
Η σφοδρή καταιγίδα που πλήττει από την Πέμπτη την πολιτεία Μινάς Γκεραίς, στη νοτιοανατολική Βραζιλία, έχει προκαλέσει βροχοπτώσεις ρεκόρ, με αποτέλεσμα σαρωτικές πλημμύρες και...