Tώρα θα γίνει του...Εγκέλαδου !

Tώρα θα γίνει του...Εγκέλαδου !

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 10 Ιουνίου 2008, 18:30
Μάνος Κακλαμάνος

 

Στην πρώτη εικόνα βλέπετε την εκτίμηση του Γεράσιμου Χουλιάρα για το επίκεντρο του επικείμενου σεισμού. Στην δεύτερη εικόνα βλέπετε την απόλυτη επιβεβαίωση της εκτίμησης λίγες μέρες μετά…!!

Η δημοσίευση από τη zougla.gr της μελέτης της ομάδας ΒΑΝ, που προέβλεψε με ακρίβεια το επίκεντρο του σεισμού, προκάλεσε στους σεισμολόγους «ισχυρές μετασεισμικές δονήσεις» και η συνέχεια προβλέπεται τουλάχιστον εκρηκτική.

Το «ρήγμα» στις σχέσεις των επιστημονικών ομάδων, που δεν χρειάζεται να είναι κανείς σεισμολόγος για να αντιληφθεί, είναι διεγερμένο εδώ και χρόνια και απλά βρήκε τώρα την ευκαιρία να εκδηλωθεί προκαλώντας δονήσεις πολλών βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ (μιας και είναι το αντικείμενό τους).

Λίγη ώρα μετά το σεισμό της Ανδραβίδας, η zougla.gr αποκάλυψε ότι η ομάδα ΒΑΝ είχε κάνει σχετική εκτίμηση και είχε προβλέψει το επίκεντρο του μεγάλου σεισμού. Μάλιστα, δημοσίευσε ολόκληρη την επιστημονική μελέτη της ομάδας ΒΑΝ που κατέγραψε τα ηλεκτρικά σήματα στην εν λόγω περιοχή και κατέληξε στο πιθανότερο σημείο για την εκδήλωση του φαινομένου. Δυστυχώς η μελέτη επιβεβαιώθηκε λίγες μέρες αργότερα.

Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος… σεισμού

Ο σεισμός στην Ανδραβίδα σήμανε τον οριστικό πόλεμο στο χώρο των σεισμολόγων. Όλα ξεκίνησαν στις 14 Φεβρουαρίου 2008 όταν οι δύο επιστήμονες , Άκης Τσελέντης και Γεράσιμος Χουλιάρας που συνεργάζονται με την ομάδα ΒΑΝ, τόλμησαν στον «τηλεοπτικό αέρα» της εκπομπής Ζούγκλα, να μιλήσουν για επικείμενο σεισμό σε συγκεκριμένη περιοχή. Ο εντεταλμένος ερευνητής σεισμολογίας Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών Γ. Χουλιάρας έδειξε το χάρτη με τη χρωματισμένη περιοχή.

Να σημειώσουμε ότι τότε, ο Νομάρχης Αχαΐας Δημήτρης Κατσικόπουλος είχε καταθέσει μήνυση κατά παντός υπευθύνου για τις «φήμες»- όπως θεωρούσε τότε- περί μεγάλου επικείμενου σεισμού.

Στις 29 Μαΐου η ομάδα ΒΑΝ προχώρησε σε νέα δημοσίευση της μελέτης τους, πιο επίκαιρης και συγκεκριμένης αναφορικά με το μέγεθος και το επίκεντρο του επικείμενου σεισμού. Η zougla.gr αμέσως μετά την εκδήλωση του σεισμικού φαινομένου, δημοσίευσε ολόκληρη την επιστημονική μελέτη, όπου με σαφήνεια και δυστυχώς με επιτυχία, προβλέπεται το επίκεντρο του σεισμού, μία εβδομάδα πριν…

Τότε ξεκίνησε ο πόλεμος

Μετά την αποκάλυψη της zougla.gr, ότι η ομάδα ΒΑΝ στις 29 Μαΐου προέβλεψε το επίκεντρο του σεισμού της Ανδραβίδας, πολλές ήταν οι αντιδράσεις από σεισμολόγους αλλά και επίσημα όργανα.

Ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος, Διευθυντής ερευνών Γεωδυναμικού του Αστεροσκοπείου Αθηνών, έσπευσε να απαντήσει ότι «όποιος έχει προγνωστικά να τα δίνει στις αρμόδιες υπηρεσίες», ενώ μία μέρα μετά ο σεισμολόγος Δ. Παπανικολάου δήλωσε ότι «είναι αδιανόητο το 2008 να λέμε ότι θα γίνει ή όχι σεισμός στην Ελλάδα».

«Καμία πρόβλεψη δεν υπήρξε για επικείμενο σεισμό στην περιοχή» τόνισε και ο καθηγητής του Τμήματος Γεωλογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), Βασίλης Παπαζάχος.  

Ο Άκης Τσελέντης έκανε λόγο για «παραμάγαζα» που έχουν στήσει κάποιοι στο Γεωδυναμικό και έριξε λάδι στη φωτιά δηλώνοντας:  «Νιώθω απέραντη αηδία για το χώρο. Εγώ δεν τα παίρνω από κανένα Υπουργείο».

Επίκειται… ισχυρός πολιτικο-επιστημονικός σεισμός

Αμέσως ήρθε και η απάντηση του Γεράσιμου Παπαδόπουλου. Ενοχλημένος από τα όσα διαδραματίζονται στα τηλεοπτικά παράθυρα τις τελευταίες μέρες, ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος, με δήλωσή του στη zougla.gr, έστειλε ισχυρό πολιτικο-σεισμικό σήμα. Κάνοντας λόγο για «επιστήμονες που προωθούνται από συγκεκριμένα πολιτικά κέντρα» ο Διευθυντής Ερευνών Γεωδυναμικού του Αστεροσκοπείου Αθηνών Γεράσιμος Παπαδόπουλος χτύπησε το καμπανάκι και έδειξε την αρένα στους αντιπάλους του, που δεν δίστασε να φωτογραφίσει…

 Όλη η δήλωση του Γεράσιμου Παπαδόπουλου στη zougla.gr έχει ως εξής:

 «Όταν περάσει αυτή η δύσκολη στιγμή όπου υπάρχει μια δοκιμαζόμενη σεισμόπληκτη περιοχή, προς το τέλος του Ιουνίου, προτίθεμαι να δώσω συνέντευξη τύπου, όπου εκεί θα φανερωθούν ποιοι είναι εκείνοι οι οποίοι προωθούνται από συγκεκριμένα πολιτικά κέντρα και ποιοι όχι και για ποιους λόγους.Βεβαίως και εννοώ ότι είναι από το χώρο των επιστημόνων που εμφανίζονται στα Μέσα Ενημέρωσης για το θέμα των σεισμών. Νομίζω ότι θα έχουμε την ευκαιρία τότε να πούμε πολύ περισσότερα».

Είναι φανερό πλέον ότι έχουμε πόλεμο! Οι επιστήμονες δεν διστάζουν να προβούν σε προσωπικές επιθέσεις εναντίον συναδέλφων τους, προκειμένου να κερδίσουν -τουλάχιστον προσωρινά – σε επίπεδο εντυπώσεων.

Τα παρατράγουδα. Και άλλος σεισμός 7.2 Ρίχτερ;

Μέσα σ’ αυτό το εκρηκτικό κλίμα των τελευταίων ημερών ήρθε να προστεθεί και μία «πρόβλεψη» για ένα μεγάλο σεισμό 7.2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στην Κεφαλονιά μέσα στο καλοκαίρι. Η πληροφορία έκανε λόγο για πρόβλεψη σεισμού σε συγκεκριμένο χώρο, μια συγκεκριμένη ημερομηνία, στις 30 Ιουλίου. Αυτό όμως δεν είναι επιστημονική πρόβλεψη. Αυτό είναι ραντεβού...!!!

Οι τοπικοί φορείς αντέδρασαν άμεσα προκειμένου να προλάβουν τον πανικό που εύλογα μπορεί να προκαλέσει μια τέτοια φήμη. Πρόκειται για άλλη μια επιστημονική μελέτη, που είχε δημοσιευθεί σε επιστημονικά περιοδικά από τον καθηγητή Γεωφυσικής Ευάγγελο Λάγιο. Ο κ. Λάγιος σήμερα το πρωί,  έσπευσε με δηλώσεις του σε ραδιοφωνική εκπομπή να διαψεύσει την «ακριβή πρόβλεψη» που κυκλοφόρησε ευρέως…

«Σε καμία περίπτωση είπαμε να μην εμφανιστεί περιοχή και μέγεθος που να αναφέρεται στη δημοσιευμένη εργασία.Το λέω αυτό, γιατί μου προδίδουν πρόθεση ότι βγήκα και ανακοίνωσα αυτό που ανακοινώθηκε. Σε καμία περίπτωση δεν είχα διάθεση να βγω προς τα έξω και να ανακοινωθεί οτιδήποτε έχει σχέση με πρόβλεψη σεισμού, η οποία μάλιστα επίκειται του θέρους. Το να λέμε ότι την 30η Ιουλίου θα γίνει σεισμός, αυτό  είναι απαράδεκτο», είπε ο κ. Λάγιος.

«Του βγάλαμε γλυκό. Του βγάλαμε και μέντα

μα για το φονικό, δεν είπαμε κουβέντα».

                                                                 Νίκος Γκάτσος

Το συμπέρασμα είναι ότι  μετά από ένα σεισμό και πάλι ακολούθησε ο επικοινωνιακός πόλεμος των επιστημόνων, αυτή τη φορά σε σημείο που να τρομάζει… Οι επιθετικές προσωπικές δηλώσεις τους, που διαδέχονται η μία την άλλη, έχουν γίνει πρώτης τάξεως τηλεοπτικό προϊόν, ικανό να «πουλήσει» και να θρέψει ακόμη περισσότερο τα συμπλέγματα και τα καταπιεσμένα ένστικτα μίσους. Θα εκτονωθούν, μετά θα κοπάσουν και κάποια στιγμή, όταν θα ξαναγίνει σεισμός, θα ξαναεμφανιστούν. Προς το παρόν όμως… υπάρχει μια σκληρή πραγματικότητα προς έρευνα και καταγραφή.

Κλιμάκια του ΥΠΕΧΩΔΕ συνεχίζουν τους ελέγχους στα πληγέντα κτήρια, κλιμάκια του ΟΣΚ ελέγχουν τα σχολεία και η Υπηρεσία Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων συνεχίζει να εξετάζει τα κτήρια που «χτύπησε» ο Εγκέλαδος.

24 σχολικά συγκροτήματα, από τα 202 στα οποία έγινε αυτοψία στην Αχαϊα και στην Ηλεία, κρίθηκαν ακατάλληλα, σύμφωνα με  ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας.

Συγκεκριμένα στον νομό Αχαΐας ακατάλληλα κρίθηκαν 9 σχολεία, ενώ στην Ηλεία 15.

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 10 Ιουνίου 2008, 18:30


Εκτύπωση
Αποστολή
Μέγεθος κειμένου: A A A
Αρχική σελίδα