Αγκαζέ με την απρέπεια

Αγκαζέ με την απρέπεια

Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 21 Φεβρουαρίου 2009, 21:44

Μνημείο αγοραίας δημοσιογραφίας, κιτρινισμού και επαγγελματικής απρέπειας αποτελούν τα δημοσιεύματα του blog «pressmme» για τον πρώην υφυπουργό Υγείας και βουλευτή της ΝΔ, Γ. Κωνσταντόπουλο.

Με την κόκκινη ένδειξη «ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ» και τίτλους όπως «ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟ ΑΜΟΡΕ» , «Γ(Κ)ΑΜΑΕΙ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ» και «Ο ΛΙΓΟΥΡΗΣ ΠΡΩΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟΣ», το blog, την «ευθύνη» του οποίου έχει αναλάβει ο γνωστός δημοσιογράφος Γιάννης Παπαγιάννης, μας «ενημερώνει» ότι ο κ. Κωνσταντόπουλος εμφανίστηκε  «με καινούργιο αμόρε» στον πεζόδρομο της Βουκουρεστίου.

Μάταια, ο βουλευτής, που είναι και καθηγητής Πανεπιστημίου, προσπάθησε να εξηγήσει στο διαχειριστή του blog ότι πρόκειται για μία φοιτήτριά του με την οποία απλώς βάδισαν μαζί για λίγα μέτρα, όταν συναντήθηκαν μετά από χρόνια.

Ψέμα, κιτρινισμός και ενημέρωση

Η ζωή ενός πολιτικού πόσο μάλλον ενός υπουργού είναι φυσικό να βρίσκεται πάντα υπό το μικροσκόπιο κάθε δημοσιογράφου. Το ζήτημα όμως είναι ποια είδηση μεταφέρει ο δημοσιογράφος. Πώς αξιολογεί δηλαδή το τι είναι σημαντικό και τι ασήμαντο και τι ενδιαφέρει πραγματικά την κοινή γνώμη.

Βασικός κανόνας είναι η δημοσιοποίηση στοιχείων και γεγονότων, που αφορούν σε ένα δημόσιο πρόσωπο, να μην εντάσσεται σε στημένα παιχνίδια προσωπικής απαξίωσης για ιδιοτελή συμφέροντα. Το «πικάντικο» μπορεί να πουλάει. Δε σημαίνει όμως ότι είναι και σημαντικό. Όταν μάλιστα το «πικάντικο» ανήκει στη σφαίρα του ψεύδους, τότε προκύπτει σοβαρό πρόβλημα δεοντολογίας.

Ο Φρανσουά Μιτεράν διοίκησε τη Γαλλία για πολλά χρόνια. Όλοι γνώριζαν στο Παρίσι πως ο πρόεδρος της Γαλλίας διατηρούσε δεσμό με μία γυναίκα με την οποία είχε αποκτήσει και μία κόρη. Οι πάντες θεωρούσαν πως αυτή η πτυχή της προσωπικής ζωής του δεν αφορούσε στον τρόπο με τον οποίο ασκούσε πολιτική.

Ποτέ αυτή η λεπτομέρεια της ζωής του δε δημοσιοποιήθηκε παρά μετά το θάνατό του. Οι δημοσιογράφοι θεωρούσαν πως η προσωπική ζωή του προέδρου έπρεπε να μείνει στο απυρόβλητο από τη στιγμή που δεν επηρέαζε την πολιτική σκέψη και πρακτική του. Είναι λοιπόν ζήτημα αξιολόγησης.

Αντιθέτως, ο ίδιος ο Φρανσουά Μιτεράν μόλις έλαβε γνώση ότι πάσχει από καρκίνο του προστάτη, με προσωπική εντολή του, δημοσιοποιήθηκε το γεγονός. Ο λόγος είναι απλός. Αυτή η προσωπική πτυχή του είχε άμεση σχέση με την άσκηση πολιτικής, οπότε η κοινωνία έπρεπε να γνωρίζει. Είναι πάντα ζήτημα αξιολόγησης.

Το χρονικό μίας αθλιότητας

Το «pressmme» δημοσίευσε και φωτογραφίες που δείχνουν τον κ. Κωσταντόπουλο να βαδίζει στον πεζόδρομο με μία ψηλή, ξανθιά κυρία. Όπως διευκρινίζει ο blogger, «πρόκειται για μια εντυπωσιακή κυρία (μάλλον Ρωσίδα!) περίπου 40 ετών πολύ ψηλή. Απ' ό,τι φαίνεται, ο πρώην υπουργός παράτησε την περίφημη Τότα του Ερυθρού Σταυρού!», σημειώνει ο «εγκέφαλος» του συγκεκριμένου ιστότοπου, Γιάννης Παπαγιάννης.

Ποιο είναι το πραγματικό παιγνίδι πίσω από αυτήν την απρέπεια; Μήπως ότι βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο και ορισμένοι εσωκομματικοί αντίπαλοι του εν λόγω πολιτικού χρειάστηκαν «τις υπηρεσίες» του συγκεκριμένου blogger για να τον διαβάλλουν;   

Υπενθυμίζεται ότι η «Τότα» είναι η 36χρονη δικηγόρος, Παναγιώτα Χατζοπούλου, από τη Δράμα, η οποία διορίστηκε πρόεδρος του Ερυθρού Σταυρού και έγινε ευρύτερα γνωστή, όταν μία σειρά προσωπικές φωτογραφίες της κυκλοφόρησαν στο διαδίκτυο. Η κ. Χατζοπούλου είχε κατηγορηθεί ότι ο διορισμός της οφειλόταν στην εύνοια του κ. Κωνσταντόπουλου, όταν αυτός  ήταν υφυπουργός.

Λίγο αργότερα, νέα ανάρτηση στο «pressmme» με τίτλο «άγριο σεξ (αφιερωμένο στο λιγούρη τ. υπουργό της πλάκας)», δείχνει ένα χιουμοριστικό βίντεο με ένα σκυλάκι που… συνουσιάζεται με ένα παιδικό αρκουδάκι. Άλλο βίντεο που αναρτήθηκε την επομένη δείχνει ένα γνωστό σκετς του Χάρρυ Κλυν, με αισθησιακές σκηνές ενός ζευγαριού σε ένα μπάνιο και τίτλο «Γ(κ)αμάει ο υπουργός».

Τα δημοσιεύματα του «pressmme» προκάλεσαν την αντίδραση του πρώην υφυπουργού Υγείας και βουλευτή της ΝΔ Γ. Κωνσταντόπουλου, ο οποίος μιλάει για «διατεταγμένη αποστολή» εις βάρος του και λέει ότι η κυρία που εμφανίζεται στις φωτογραφίες θα καταφύγει στη Δικαιοσύνη.

Ποιος θα μας φυλάξει από τους φύλακες;

Η ιστορία αυτή αποδεικνύει μέχρι πού μπορεί να φτάσει η αθλιότητα. Την ώρα που το σύστημα υγείας καταρρέει, την ώρα που τα νοσοκομεία δεν έχουν ούτε γάζες και οι εταιρείες, αν δεν εξοφληθούν τα χρέη του Δημοσίου, αρνούνται να προμηθεύσουν ιατροφαρμακευτικό υλικό, υπάρχουν κάποιοι που ασχολούνται με το αν ένας βουλευτής βαδίζει αγκαζέ στο δρόμο με μία κυρία και όπως φαίνεται, αφήνουν την πιο νοσηρή φαντασία να καλπάζει ασύδοτη...

Το θλιβερό αυτό φαινόμενο προκαλεί μία σειρά από ερωτήματα:

-          Άραγε όλες οι ξανθές είναι Ρωσίδες;

-          Όποιος βαδίζει στο δρόμο με μία Ρωσίδα σημαίνει ότι είναι και ερωμένη του;

-          Αποστολή των δημοσιογράφων είναι να ενημερώνουν τους πολίτες ή να λασπολογούν, εφευρίσκοντας τερατώδεις ιστορίες για ανυποψίαστα πρόσωπα;

(Πρώτη καταχώρηση: 20 Φεβρουαρίου 2009, 22:10) 

Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 21 Φεβρουαρίου 2009, 21:44


Εκτύπωση
Αποστολή
Μέγεθος κειμένου: A A A
Αρχική σελίδα