Ο κομιστής, η “ψευδομάρτυρας” και η αλήθεια

Ο κομιστής, η “ψευδομάρτυρας” και η αλήθεια

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 17 Ιουνίου 2008, 10:15

Του Μάκη Τριανταφυλλόπουλου

Ο Θέμος Αναστασιάδης ή Θεμιστοκλής, όπως μου αρέσει να τον αποκαλώ, διότι κατά την άποψή μου δε σκότωσε μόνο το όνειρο, αλλά έγραψε και ιστορία ως κομιστής, είναι η μετεξέλιξη του κλασικού νταβατζή- δημοσιογράφου. Μεταμοντέρνα έκδοση εκδότη- δημοσιογράφου, ο οποίος αφού πρώτα έμαθε τα μυστικά μιας ξεχωριστής τέχνης- όχι της δημοσιογραφίας- με εντυπωσιακούς αυτοσχεδιασμούς, μεταλλάχτηκε στο ανύπαρκτο μέχρι εκείνη τη στιγμή είδος του νταβατζοδιασκεδαστή.

Η συμμετοχή του κατά τη γέννηση της εφημερίδας, συνίστατο κυρίως σε ιδέες, οι οποίες ενώ αρχικά έδιναν την εντύπωση ότι θα εξυπηρετήσουν την ελευθεροτυπία, στη συνέχεια απεδείχθη ότι ως μοναδικό στόχο είχαν την κάλυψη ή διευκόλυνση περίεργων και ανορθόδοξων κέντρων.

Αν ρίξετε μία ματιά στο τελευταίο τεύχος, θα διαπιστώσετε ότι το θέμα που τον καίει, το φλέγον περί Ζαχόπουλου, Τσέκου κ.τ.λ. χωμένο στις μέσα σελίδες, ούτε γράφεται από υπαρκτό πρόσωπο, ούτε φέρει την υπογραφή και επομένως την ανάληψη της ευθύνης, από τον άνθρωπο που έβαλε με τις πρακτικές του την εφημερίδα σε μία τόσο μεγάλη περιπέτεια.

Αντίθετα, κατά την προσφιλή του πρακτική, προτάσσει το σύνολο της εφημερίδας με λέξεις όπως «οι συντάκτες» ή «ΤΟ ΘΕΜΑ», αφενός για να κρυφτεί πίσω από το πλήθος και αφετέρου για να μετακυλήσει  και να διασκεδάσει το βάρος των ευθυνών.

Δείτε ότι το δημοσίευμα της Κυριακής για τους σκοτεινούς εκδοτικούς και κυβερνητικούς κύκλους που επιθυμούν να εξοντώσουν την εφημερίδα, το υπογράφει ένα ανύπαρκτο, αλλά γνωστό στους αναγνώστες για την «δημοσιογραφική» του δράση πρόσωπο. Ο Ορέστης Κλαυδιανός…!  Ένας άλλος τέτοιος μυστήριος κύριος, ανύπαρκτος-επώνυμος κι αυτός είναι ο κ. Νικολάου. Όσοι διαβάζετε την εφημερίδα, τον γνωρίζετε πολύ καλά.

Πίσω από Κλαυδιανούς και Νικολάου λοιπόν, κρύβεται εδώ και τρία χρόνια ένας δειλός κομιστής, ο οποίος όποτε ζοριστεί, καλεί τους ανύπαρκτους να υπογράψουν κείμενα, των οποίων ο ίδιος φοβάται να αναλάβει την ευθύνη…!

Μας πήρε καιρό να το καταλάβουμε και σίγουρα, μαζί με κάποιους άλλους, ευθύνομαι κι εγώ για την παρουσία τους στο...χώρο. Η πρακτική του ψευδώνυμου σε παραπολιτικές στήλες ήταν και είναι συνηθισμένη. Σε ρεπορτάζ, όμως, έρευνας ή καταγγελίας, απεδείχθη ως συμπεριφορά βρώμικη και επικίνδυνη.   

Άνοιξα την εφημερίδα «Πρώτο Θέμα» για να διαβάσω το δημοσίευμα περί κατασκευασμένης ψευδομάρτυρος, της οποίας η κατάθεση αποτελούσε, όπως έγραφε ο ανώνυμος (Κλαυδιανός;) συντάκτης, κόλαφο για εμένα. Πράγματι, μία τέτοια κατάθεση θα αποτελούσε όντως κόλαφο, εάν έτσι είχαν τα πράγματα. Εν ονόματι λοιπόν όλων αυτών των ανθρώπων που παρακολουθούν εδώ και πολλούς μήνες την περιβόητη υπόθεση Ζαχόπουλου να εξελίσσεται ποικιλοτρόπως, άλλοτε εν μέσω σιωπής και ενίοτε δια του ξεφωνητού, θεωρώ πως ήρθε η ώρα να πληροφορηθούν οι πολίτες ορισμένα εσωτερικά δρώμενα, τα οποία λόγω της φύσης τους με είχαν αναγκάσει να σιωπήσω.

Μετά τα γνωστά επεισόδια με τον κομιστή και την αποχώρησή μου από την εφημερίδα, με πλησίασε, όπως ήταν αναμενόμενο, πολύς κόσμος, για διαφορετικούς λόγους ο καθένας. Μεταξύ αυτών και μία άγνωστη, μέχρι εκείνη τη στιγμή, σε όλους εμάς γυναίκα, η οποία ενώ επί σειρά ημερών άφηνε να εννοηθεί ότι έχω πάρει εκβιαστικά ένα μεγάλο ποσόν, (πάνω από ενάμισι εκατομμύρια ευρώ) από τον οικογενειακό της φίλο και επιχειρηματία, Γιώργο Πατεράκη, κάποια στιγμή έγινε πιο συγκεκριμένη και άρχισε να αφηγείται ό,τι της είχε εκμυστηρευτεί ο επιχειρηματίας σχετικά με την υπόθεση αυτή. Σε έναν από τους διαλόγους μας- είχε επικοινωνήσει επανειλημμένως τόσο μ’ εμένα, όσο και με συνεργάτες μου- αναφέρθηκε ξεκάθαρα στο ποσόν που είχε αποσπάσει (σύμφωνα με τα λεγόμενά της) ο Θ. Αναστασιάδης  από τον επιχειρηματία, ο οποίος μάλιστα χαμογελούσε ειρωνικά κατά την διάρκεια των αποκαλύψεων. Ο καθένας μπορεί να καταλάβει την έκπληξή μου, πολύ περισσότερο εκείνη την περίοδο, όταν οι αλαλάζοντες καλοθελητές  διέδιδαν ότι όλη η φασαρία είχε γίνει για τη… μοιρασιά. Αφού επί σειρά εβδομάδων προσπάθησα να επικοινωνήσω ανεπιτυχώς με τον συγκεκριμένο επιχειρηματία, θεώρησα λογικό να οδηγήσω την υπόθεση, που αφορούσε ούτως ή άλλως στην τιμή και την αξιοπρέπειά μου, στη δικαιοσύνη.

Με τον Γιώργο Πατεράκη, είχαμε συναντηθεί στο σπίτι μου, με δική του πρωτοβουλία (επίσκεψη- έκπληξη) στο παρελθόν, κατά τη διάρκεια της οποίας είχε ζητήσει την προστασία μου από την ύποπτα επιθετική συμπεριφορά του Θ. Αναστασιάδη. Απέδωσα, όντας ανυποψίαστος εκείνη την περίοδο, τα λεγόμενα του συνομιλητή μου στην οργή του και εν μέρει στις γνωστές πολιτικές σκοπιμότητες (στενός φίλος του Ρουσόπουλου), οι οποίες, πολλές φορές, οδηγούν τους ανθρώπους σε υπερβολές. Ζήτησα, ωστόσο, άμεσα από τους Αναστασιάδη και Καραμήτσο να σταματήσουν οι επανειλημμένες και έμμονες, άνευ άλλων στοιχείων, επιθέσεις εναντίον του Γ. Πατεράκη και τα δημοσιεύματα έλαβαν τέλος.

Χωρίς να δημοσιοποιήσω ο,τιδήποτε, προκειμένου να σταματήσει το όργιο των φημών, ρώτησα τη γυναίκα αυτή, εάν προτίθεται, ό,τι είπε σ’ εμένα να το πει και στις δικαστικές αρχές και αφού έλαβα την συγκατάβασή της ξεκάθαρα, ανέφερα το γεγονός στον ανακριτή και του παρέδωσα τα στοιχεία προς διερεύνηση. Ανάμεσα σε όσα ενδιαφέροντα διημείφθησαν, ανέφερε μάλιστα η συνομιλήτριά μου ότι η καταγραφή της συζήτησης γινόταν εν γνώσει της.

Η συμπεριφορά της άλλαξε από την ημέρα που της προτείναμε, εφ’ όσον για εμάς ήταν ακατόρθωτο να επικοινωνήσει η ίδια με τον επιχειρηματία- φίλο της για να συναντηθούμε μαζί του. Ήταν ήδη ύποπτο ότι ένας άνθρωπος, ο οποίος στο παρελθόν έβαζε θεούς και δαίμονες για μια συνάντηση μαζί μας, να μας αποφεύγει όπως ο διάβολος το λιβάνι…

Περιέργως, η κατά δήλωσή της, στενή φίλη του επιχειρηματία και πανέτοιμη να μιλήσει για όλα, όταν πήγε στον ανακριτή έχασε τη φωνή της. Ενώ, δύο μόλις ημέρες πριν πάει στον ανακριτή, μας διαβεβαίωνε ότι θα επαναλάβει όσα μας είχε εκμυστηρευτεί, όταν εκλήθη, μας διέψευσε, λέγοντας απίστευτες ανακρίβειες. Ακριβώς τα αντίθετα από όσα είχε πει σε εμάς και είχαν ευτυχώς παραδοθεί αυτούσια στις αρχές. Το πιο λογικό συμπέρασμα είναι ότι με κάποιους συζήτησε και αυτοί οι κάποιοι της συνέστησαν να κλείσει το στόμα της.

Εάν δεν είχαμε κρατήσει σημαντικά στοιχεία από τις αφηγήσεις της, σήμερα ορισμένοι θα επιχειρηματολογούσαν ότι τα προαναφερθέντα είναι αποκυήματα της νοσηρής μας φαντασίας…!

Από τους διαλόγους είναι φανερό ότι εμείς δε γνωρίζαμε, ούτε ήταν δυνατόν να γνωρίζουμε αυτή τη γυναίκα, εάν δε μας αναζητούσε η ίδια. Όποιος από τους θιγόμενους λοιπόν θεωρεί ότι όλα αυτά αποτελούν κακοήθειες, ας οδηγήσει την υπόθεση στην δικαιοσύνη, μήπως μάθουμε κι εμείς οι υπόλοιποι τι πραγματικά συνέβη.

Αν πάλι η εν λόγω κυρία δεν τα έχει τετρακόσια, δε μας φάνηκε πως κάτι τέτοιο συμβαίνει, ας κληθεί να εξεταστεί από ειδικούς για να αποδώσουμε όσα υποστήριξε σε ένα ψυχικά διαταραγμένο άτομο…!

Μεταφέρω αποσπασματικά μία από τις συνομιλίες μας, για να κρίνει ο αναγνώστης, εάν ο δημοσιογράφος όφειλε ή όχι, σεβόμενος τους θεσμούς, να καταφύγει στην δικαιοσύνη.

Μ.Τ.(Μάκης): - Κυρία Π… τι κάνετε;

Ν.Π(καταγγέλλουσα): - Μια χαρά, εσείς;

Μ.Τ.:- Τι έγινε με το θέμα του Πατεράκη, του Θέμου και τα υπόλοιπα που μας είχατε πει;

Ν.Π.:- Δε συνάντησα τον Πατεράκη ξανά…

Μ.Τ.:- Δεν τον συναντήσατε;

Ν.Π.:- Όχι.

Μ.Τ.:- Μάλιστα…

Ν.Π.:- Θα θέλατε να κάνω κάτι;

Μ.Τ.:- Αν θέλω λέει; Εσείς κατ’ αρχάς, λέγατε, πιστεύατε ότι είμαι ένα λαμόγιο. Μετά πιστέψατε ότι είμαι εντάξει. Το λαμόγιο λοιπόν, που είναι εντάξει, δεν πρέπει να ψάξει, να δει τι έγινε;

Ν.Π.:- Το ζήτημα είναι ότι, από τη στάση σου, νόμιζα ότι ξέρεις κάτι άλλο. Πήγαινε αλλού το πράγμα και δεν ήθελα να πιέσω. Λέω κάτι θα ξέρεις περισσότερο από εμένα…

Μ.Τ.:- Μα πού αλλού να πάει το πράγμα; Εάν αυτό που είπατε, ότι πήρε 3.000.000( τρία εκατομμύρια ευρώ) ο Θέμος από τον Πατεράκη, είναι αλήθεια, αποτελεί τη μεγαλύτερη είδηση!

Ν.Π.:- Το τρία δε μου το είπε…

Μ.Τ.:- Αλλά;

Ν.Π.:- Αλλά… όταν είπα κάποια στιγμή για ένα, ενάμισι εκατομμύριο μου είπε πολύ περισσότερο.

Μ.Τ.:- Σας είπε πολύ περισσότερο; Πολύ περισσότερο ίσως είναι τα πέντε, τα πέντε που ψάχνουν.

Ν.Π.:- Αυτό δε σας είχα πει τότε;

Αυτή είναι η απάντησή μου στα ανόητα συμπεράσματα του αόρατου συντάκτη της εφημερίδας, που σήμερα ταλαιπωρείται από τα ταχυδακτυλουργικά κόλπα του Θεμιστοκλή, ότι προσπαθήσαμε να στήσουμε ψευδομάρτυρα.

Όπως είπε κι ο Θεμιστοκλής στην κ. Εύη Τσέκου, σύμφωνα με όσα κατέθεσε η γυναίκα αυτή, «εγώ κι ο Μάκης είμαστε διαφορετικά μαγαζιά».

Ήταν και η μόνη αλήθεια που διακρίναμε στα επιχειρήματά του. Αυτός, το γνωστό μαγαζί κι εμείς, μία καθαρά δημοσιογραφική ομάδα. Τον ευχαριστούμε…  

 *Για όσους δε θυμούνται, ο επιχειρηματίας Γιώργος Πατεράκης ανεφέρετο σε επανειλημμένα δημοσιεύματα της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα», ως ο έμπορος όπλων, στενός-φίλος του κυβερνητικού εκπροσώπου, Θοδωρή Ρουσόπουλου, σε σχέση με τα ρεπορτάζ για την πιθανή αγορά των πολεμικών αεροσκαφών «Γιουροφάιτερ».

 

Διαβάστε επίσης:
- Οι αποκαλύψεις της Εύης Τσέκου
- Κόλαφος το κατηγορητήριο για τον Θεμιστοκλή

 

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 17 Ιουνίου 2008, 10:15


Εκτύπωση
Αποστολή
Μέγεθος κειμένου: A A A
Αρχική σελίδα