Τιμή στους ήρωες του '21

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 25 Μαρτίου 2009, 12:12

Από την Κρήτη μέχρι τον Έβρο και από τη Ρόδο μέχρι την Κέρκυρα, όλη η Ελλάδα τιμά σήμερα την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821.

Στρατιωτικές και μαθητικές παρελάσεις, ελληνικές σημαίες στις αυλές των σπιτιών να ανεμίζουν προς τιμή των ηρώων που πλήρωσαν με τη ζωή τους την απελευθέρωση από τον τουρκικό ζυγό.

Πριν από 188 χρόνια, ο Παλαιών Πατρών Γερμανός ύψωσε το λάβαρο της επανάστασης στη Μονή της Μεγίστης Λαύρας, στα Καλάβρυτα, σημαίνοντας και τυπικά την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης, που μέσα από αγώνες και θυσίες οδήγησε στην αναγνώριση του Ελληνικού Κράτους το 1830 με την συνθήκη του Λονδίνου.

Ο εορτασμός της 25ης Μαρτίου καθιερώθηκε με το διάταγμα 980 στις 15 Μαρτίου 1838. Την ίδια χρονιά έγινε και ο πρώτος επίσημος εορτασμός.

Παρελάσεις

Με την στρατιωτική παρέλαση στην Αθήνα, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, και τις μαθητικές παρελάσεις σε όλες τις πόλεις της Ελλάδας, μικροί και μεγάλοι αποτίουν φόρο τιμής στους ήρωες της επανάστασης του ’21.

Όσοι σκοπεύουν να παρακολουθήσουν την εντυπωσιακή στρατιωτική παρέλαση στην Αθήνα καλό θα είναι να γνωρίζουν ότι οι περισσότεροι δρόμοι του κέντρου θα είναι κλειστοί, η στάση και η στάθμευση των οχημάτων θα απαγορευτεί και θα ισχύσουν αλλαγές στα δρομολόγια των λεωφορείων.

Συγκεκριμένα, θα υπάρξει σταδιακή διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων στις οδούς: Βασ. Αμαλίας, Βασ. Σοφίας από την οδό Σέκερη έως τη λεωφόρο Αμαλίας, Βασ. Γεωργίου Α’, Πανεπιστημίου, Σταδίου από το ύψος της Αιόλου έως το Σύνταγμα, Βασ. Όλγας, λεωφόρο Συγγρού από την Αθανασίου Διάκου έως την Διονυσίου Αρεοπαγίτου.

Της στρατιωτικής παρέλασης προηγήθηκε η δοξολογία στον Ναό του Αγίου Διονυσίου στο Κολωνάκι, χοροστατούντος του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου.

(Πρώτη καταχώρηση: 25 Μαρτίου 2009, 07:34)

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 25 Μαρτίου 2009, 12:12


Εκτύπωση
Αποστολή
Μέγεθος κειμένου: A A A
Αρχική σελίδα
Η σφοδρή καταιγίδα που πλήττει από την Πέμπτη την πολιτεία Μινάς Γκεραίς, στη νοτιοανατολική Βραζιλία, έχει προκαλέσει βροχοπτώσεις ρεκόρ, με αποτέλεσμα σαρωτικές πλημμύρες και...