Το 34,9% δικαιολογεί την ένοπλη βία και το 57% ζητά να καταργηθεί το πανεπιστημιακό άσυλο

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 31 Μαρτίου 2009, 19:00

Η δεύτερη ανοικτή διαδικτυακή ψηφοφορία από τη «zougla.gr» που έληξε τα μεσάνυκτα της Πέμπτης, διεξήχθη από την 24η Μαρτίου έως και την 26η του ιδίου μηνός. Ψήφισαν έγκυρα 24.091 χρήστες- ψηφοφόροι.

Τα ερωτήματα στα οποία οι χρήστες κλήθηκαν να τοποθετηθούν, αφορούσαν σε δύο ζητήματα, που τέθηκαν σαφώς από την ίδια την πολιτική επικαιρότητα, ως μείζονα ζητήματα που απασχολούν την κοινωνία. Αφορούσαν στην ένοπλη βία και το πανεπιστημιακό άσυλο. Η ανοικτή ψηφοφορία διενεργήθηκε δηλαδή ενόσω συζητιόταν η παρέμβαση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, κ. Σανιδά, που ζήτησε να ελεγχθούν οι αρμόδιες πρυτανικές Αρχές σχετικά με την κατάληψη πανεπιστημιακών ακινήτων από καταληψίες, το ένα από τα οποία έχει υποστεί ζημιές, όπως και ο εξοπλισμός του.

Επίσης, κατά την ίδια ακριβώς περίοδο, η Σύγκλητος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου άφηνε για πρώτη φορά με απόφασή της, ανοικτό το ενδεχόμενο να ζητήσει την παρέμβαση της Αστυνομίας για τη λήξη της κατάληψης του διοικητικού κτιρίου του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Επισημαίνεται ακόμη πως την εβδομάδα που προηγήθηκε της ανοικτής ψηφοφορίας, κυριάρχησε στον Τύπο και τα Ηλεκτρονικά Μέσα η συζήτηση γύρω από τις δύο προκηρύξεις που έστειλε ο «Επαναστατικός Αγώνας», καθώς και η διαρροή από αξιωματικό της ΕΛ.ΑΣ. της λίστας με τα «ονόματα - στόχους» των ενόπλων ομάδων, συντάκτης της οποίας, όπως τελικά διαφαίνεται, ήταν ο ίδιος ο αξιωματικός που τη διέρρευσε και ήδη οδηγήθηκε στον εισαγγελέα.

Δημογραφικά στοιχεία για την ανοικτή ψηφοφορία

Στο σύνολο των συμμετεχόντων στην ψηφοφορία, 17% ήταν γυναίκες και 83% άνδρες.

Το 8,6% ανήκει στην ηλικιακή κατηγορία των 18-24 ετών, το 61,2% ανήκει στην κατηγορία των 25-44 ετών, το 28,2% στην κατηγορία 45-64 και το 2% στην κατηγορία των 65 και πάνω.

Το επίπεδο μόρφωσης αυτών που ψήφισαν, ανήκει κατά 66,4% στην ανώτατη και ανώτερη εκπαίδευση, το 31,8% στη μέση (απόφοιτοι Γυμνασίου και Λυκείου) και το 1,7% δηλώνουν απόφοιτοι δημοτικού.

Τι ψήφισαν στις εκλογές του 2007

Στον πίνακα που ακολουθεί, καταδεικνύεται πώς ψήφισαν οι 24.091 ψηφοφόροι στις βουλευτικές εκλογές του 2007.

Στους τέσσερεις (4) επόμενους πίνακες καταγράφεται η τοποθέτηση των χρηστών ψηφοφόρων στα 4 ερωτήματα επικαιρότητας.

Οι ενδιάμεσοι πίνακες καταγράφουν πώς ψήφισαν οι χρήστες κατά κόμμα, φύλο και ηλικία.

Συμπεράσματα

Είναι προφανές πως με ένα ιδιαίτερα υψηλό ποσοστό της τάξης του 34,9%, ο ένας στους τρεις ψηφοφόρους, που συμμετείχαν στη διαδικασία αυτή, θεωρεί πως η ένοπλη βία είναι δικαιολογημένη. Το ποσοστό αυτό είναι μεγαλύτερο στις γυναίκες παρά στους άνδρες. Επίσης, το 58% των ψηφοφόρων δηλώνει πως οι ομάδες ένοπλης βίας έχουν πολιτικά κίνητρα. Ο συνδυασμός αυτών των δύο ποσοστών καταδεικνύει, πάντα στα πλαίσια της ανοικτής αυτής ψηφοφορίας, πως η κοινωνία έχει την τάση να «ανέχεται» πολιτικά την ένοπλη βία, ως φαινόμενο και πάντως με ένα υψηλό ποσοστό του 35% περίπου να τη θεωρεί και δικαιολογημένη υπό τις υφιστάμενες συνθήκες, όπως επισημαίνεται σαφώς και στα ερωτήματα που υπεβλήθησαν.

Για το πανεπιστημιακό άσυλο τώρα καθίσταται σαφές πως η πλειοψηφία της κοινωνίας με ένα ποσοστό 57% επιθυμεί την κατάργησή του, ενώ αντιθέτως η συντριπτική πλειοψηφία επιθυμεί την επέμβαση της Αστυνομίας, όταν στα πλαίσια του πανεπιστημιακού ασύλου τελούνται εγκληματικές πράξεις. Άλλωστε, αυτό προβλέπει και ο ισχύων νόμος.

Παρά τα περί του αντιθέτου γραφόμενα στον Τύπο και τα ποσοστά που καταδεικνύουν συγκεκριμένες δημοσκοπήσεις κατά την τελευταία περίοδο, η εικόνα που σχηματίζεται από την ανοικτή διαδικτυακή ψηφοφορία, δε νομιμοποιεί τους σχολιαστές και αναλυτές να καταλήγουν στο συμπέρασμα πως η κοινωνία εισήλθε σε φάση έντονου συντηρητισμού. Τα αποτελέσματα της ανοικτής ψηφοφορίας δείχνουν πως η κοινωνία αντιδρά λογικά σε όλα τα ερωτήματα, εκτιμά κατά περίσταση, όπως οφείλει να πράττει, ζητά τη διασφάλιση, ωστόσο, των πανεπιστημιακών χώρων που είναι αυτονόητο, έστω και αν λόγω κυρίως συγκυρίας φαίνεται να υιοθετεί την κατάργηση του ασύλου (σε ένα ποσοστό μικρότερο από εκείνα που εμφανίστηκαν σε διάφορες δημοσκοπήσεις της τελευταίας περιόδου) και τέλος, βλέπει αρνητικά κατά πλειοψηφία την ένοπλη βία, αλλά δείχνει και την τάση να κατανοεί πως υπό τις επικρατούσες συνθήκες μπορεί και να δικαιολογείται μία ένοπλη δράση, αν και την απεύχεται.

(Πρώτη καταχώρηση: 30 Μαρτίου, 22:30)

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 31 Μαρτίου 2009, 19:00


Εκτύπωση
Αποστολή
Μέγεθος κειμένου: A A A
Αρχική σελίδα