Τι είναι η γρίπη των χοίρων;

Τι είναι η γρίπη των χοίρων;

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 28 Απριλίου 2009, 08:25

Πρόκειται για μία νόσο του αναπνευστικού, που προσβάλλει συχνά τους χοίρους, κυρίως το φθινόπωρο και το χειμώνα. Προκαλείται από τον ιό της γρίπης τύπου Α και σε ελάχιστες περιπτώσεις επιφέρει το θάνατο στα ζώα που έχουν μολυνθεί. Όπως ακριβώς συμβαίνει με τη γρίπη των ανθρώπων, ο ιός της γρίπης των χοίρων έχει πολλούς και διαφορετικούς τύπους και μεταλλάσσεται διαρκώς.   

Σπανίως προσβάλλει τους ανθρώπους, εκτός κι αν έρχονται σε στενή και καθημερινή επαφή με τα ζώα. Σε καμία περίπτωση δε μεταδίδεται μέσω της κατανάλωσης μολυσμένου χοιρινού κρέατος.

Μέχρι πριν από λίγες ημέρες, η μετάδοση του ιού από άνθρωπο σε άνθρωπο ήταν σπάνια. Τα κρούσματα που καταγράφηκαν στο Μεξικό αποδεικνύουν ότι ο ιός έχει μεταλλαχθεί και το νέο στέλεχός του μπορεί να εξαπλωθεί ανάμεσα στους ανθρώπους, μέσω του βήχα ή του φτερνίσματος.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, το στέλεχος που εντοπίσθηκε στο Μεξικό είναι διαφορετικό από το Η1Ν1 της γρίπης τύπου Α. Το νέο στέλεχος περιλαμβάνει γενετικό υλικό που υπάρχει στα στελέχη του ιού που μολύνουν, εκτός από τους χοίρους, τους ανθρώπους και τα πτηνά. 

Τα συμπτώματα μοιάζουν πολύ με αυτά της απλής γρίπης ή ενός κρυολογήματος και περιλαμβάνουν:

  • Πυρετό
  • Κούραση
  • Ανορεξία
  • Βήχα
  • Πονόλαιμο

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 28 Απριλίου 2009, 08:25


Εκτύπωση
Αποστολή
Μέγεθος κειμένου: A A A
Αρχική σελίδα
Η στρατηγική θέση της Τουρκίας δεν μπορεί να συνιστά άλλοθι για την ανοχή παραβατικής συμπεριφοράς, που αντιβαίνει τους κανόνες του διεθνούς δικαίου υπογράμμισε η πρόεδρος της αμερικανικής Βουλής...