"Δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για την κτηνοτροφία σε Ελλάδα και Κύπρο"

"Δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για την κτηνοτροφία σε Ελλάδα και Κύπρο"

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 27 Απριλίου 2009, 17:03

Δεν υπάρχει μολυσμένο χοιρινό κρέας στην Ευρώπη και δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για την κτηνοτροφία στην Κύπρο και την Ελλάδα, διαβεβαιώνει ο καθηγητής Κτηνιατρικής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Σπύρος Κυριάκης στο ΡΙΚ, προσθέτοντας ότι η Κύπρος διαθέτει πολύ καλή χοιροτροφία και ο πολύς θόρυβος μόνο ζημιά προκαλεί.

Σε δηλώσεις στο ΡΙΚ, ο κύριος Κυριάκης τόνισε ότι το στέλεχος του ιού Η1Ν1, που εμφανίστηκε στην Αμερική, διαφέρει από το στέλεχος του ίδιου ιού στην Ευρώπη, και έτσι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος σε κτηνιατρικό επίπεδο.

Διευκρίνισε ότι ο ιός δεν μεταδίδεται από την πεπτική οδό, με την αναπνοή. Και να καταναλώσει κάποιος μολυσμένο κρέας, είπε, δεν παθαίνει απολύτως τίποτε. Ο ιός μεταδίδεται μόνο από το φτέρνισμα.

Ωστόσο, οι αρμόδιες υπηρεσίες στην Κύπρο βρίσκονται σε εγρήγορση. Όπως δήλωσαν οι υπουργοί Υγείας και Γεωργίας Χρίστος Πατσαλίδης και Μιχάλης Πολυνείκης, δεν δικαιολογείται πανικός και τα μέτρα που λαμβάνονται είναι προληπτικά.

Ο κύριος Πατσαλίδης ανέφερε ότι το Υπουργείο Υγείας βρίσκεται σε συνεννόηση και επαφή με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης μεταδοτικών νοσημάτων και πως το πρώτο μέτρο είναι η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση των πολιτών για τη νόσο.

Ταυτόχρονα έχει εκδοθεί ταξιδιωτική οδηγία στα αεροδρόμια. Για την ώρα τουλάχιστον δεν απαγορεύονται τα ταξίδια σε περιοχές που έχουν επηρεαστεί από τον ιό. Απλώς συστήνεται σε όσους θα επισκεφθούν αυτές τις περιοχές να εφαρμόσουν όλα τα μέτρα ατομικής υγιεινής που ισχύουν για το απλό κρυολόγημα.

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 27 Απριλίου 2009, 17:03


Εκτύπωση
Αποστολή
Μέγεθος κειμένου: A A A
Αρχική σελίδα
Η στρατηγική θέση της Τουρκίας δεν μπορεί να συνιστά άλλοθι για την ανοχή παραβατικής συμπεριφοράς, που αντιβαίνει τους κανόνες του διεθνούς δικαίου υπογράμμισε η πρόεδρος της αμερικανικής Βουλής...