Τρομοκρατούν όσους δεν δηλώνουν… Τούρκοι

Τρομοκρατούν όσους δεν δηλώνουν… Τούρκοι

Παναγιώτης Σαββίδης

Εντείνεται το κλίμα εκφοβισμού όσων μουσουλμάνων στη Θράκη δεν δηλώνουν δημόσια Τούρκοι. Τελευταίο κρούσμα, ο άγριος ξυλοδαρμός της προέδρου του Μορφωτικού Πολιτιστικού Συλλόγου Γυναικών Δροσερού από μέλη του μουσουλμανικού συλλόγου Έβρου την 1η Ιουνίου.

Στο Δροσερό, δίπλα από την πόλη της Ξάνθης, κατοικούν Ρομά μουσουλμάνοι. Η πρόεδρος του συλλόγου, Σαμπιχά Σουλεϊμάν, έχει ξεκινήσει μαζί με γυναίκες της περιοχής μια προσπάθεια για την ουσιαστική βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης στον μικρό οικισμό. Το «έγκλημα» της κ. Σουλεϊμάν είναι το γεγονός πως δημόσια δηλώνει «Ελληνίδα Ρομά».

Η ίδια ξυλοκοπήθηκε από Ρομά που προσδιορίζονται ως Τούρκοι, για όσα είχε υποστηρίξει τον περασμένο Απρίλιο στο Ευρωκοινοβούλιο. Η ίδια, τότε, είχε μιλήσει για την καταγωγή των Ρομά, την κουλτούρα και τον αυτοπροσδιορισμό τους ως Έλληνες Ρομά και όχι ως Τούρκοι, όπως επιθυμεί η Άγκυρα. «Στη Θράκη μας καταπιέζει η Τουρκία και όχι η Ελλάδα», είχε δηλώσει τότε, προκαλώντας αίσθηση. Για την ανθρωπιστική της δράση, η πρόεδρος του συλλόγου Δροσερού τιμήθηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια.

«Πρέπει να σταυρωθώ για να καταλάβουν και να γίνουν όλα όσα ζητάμε, ειδικά για το ζήτημα της παιδείας των παιδιών μας;», δήλωσε στη zougla.gr η κ. Σουλεϊμάν, για να καταλήξει: «Είμαστε Έλληνες πολίτες μουσουλμάνοι Ρομά και δεν ξεχνάμε τους προγόνους μας και σεβόμαστε τους άλλους. Κάνω έκκληση στον Πρωθυπουργό να παρέμβει άμεσα».

«Τουρκική» η μειονότητα της Θράκης

Στη τελευταία σύνοδο των ΥΠΕΞ του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης στην Καμπάλα της Ουγκάντας, η Άγκυρα πέτυχε να χαρακτηριστεί «τουρκική» η μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης, θέτοντας ανοιχτά μειονοτικό ζήτημα.

Το ψήφισμα, που εγκρίθηκε ομόφωνα, καλεί την Ελλάδα να «σεβαστεί τα ανθρώπινα δικαιώματα, συμπεριλαμβανομένων των πολιτικών, κοινωνικών, πολιτιστικών και οικονομικών, αλλά και τη Συνθήκη της Λωζάνης, η οποία εγγυάται τα δικαιώματα της Τουρκικής Μουσουλμανικής Μειονότητας της Δυτικής Θράκης, εκ της οποίας έχουν το δικαίωμα να χρησιμοποιούν την τουρκική γλώσσα τους, να ασκούν τα θρησκευτικά καθήκοντά τους και να εκλέγουν ελεύθερα τους εκπροσώπους τους σε όλα τα επίπεδα».

Η σύνοδος του Ο.Ι.Δ. υιοθέτησε πλήρως τις τουρκικές θέσεις για τη μειονότητα της Θράκης, χαρακτηρίζοντας κάθε μουσουλμάνο ως… Τούρκο, όταν είναι γνωστό πως, εκτός από τουρκογενείς, στη Θράκη υπάρχουν Πομάκοι και Ρομά μουσουλμάνοι που αρνούνται να αυτοπροσδιοριστούν ως Τούρκοι.

Το Συμβούλιο της Ευρώπης για τους μουσουλμάνους της Θράκης

Στην Κομοτηνή βρέθηκε στα μέσα Ιουνίου ο Γάλλος βουλευτής και νομικός σύμβουλος του Συμβουλίου της Ευρώπης Μισέλ Ουνό, ο οποίος είναι εισηγητής έκθεσης με θέμα τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης.

Ο κ. Hunauit πραγματοποίησε επαφές με εκπροσώπους της μειονότητας, με στόχο να αποκομίσει τα αναγκαία στοιχεία, για την έκθεση που θα συντάξει. Μεταξύ άλλων συναντήθηκε με το μουφτή Κομοτηνής Μέτσο Τζεμαλή, με τον πρώην βουλευτή της Ν.Δ. Ιλχάν Αχμέτ, τον τέως βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Γκαλήπ Γκαλήπ, τους αντινομάρχες Σιμπέλ Μουσταφάογλου και Αχμέτ Δεβετζήογλου, την πρόεδρο του Συλλόγου Ρομά στο Δροσερό Ξάνθης Σαμπιχά Σουλεϊμάνογλου, τη δημοσιογράφο Χουλιά Εμίν, τον πρόεδρο των Πομάκων Ταχήρ Κόντε, την πρόεδρο των Ελληνίδων γυναικών μουσουλμάνων στον Άβαντα Αϊνούρ Χαλήλογλου, τον Εβρέν Ντεντέ του περιοδικού «Αζιλίντσα», τους προέδρους συλλόγων επιστημόνων και γνωστούς μειονοτικούς δικηγόρους, αιρετούς δημοτικούς συμβούλους και άλλους, τον μουφτή Ξάνθης Μεχμέτ Εμίν Σινίκογλου, τον Κώστα Καραΐσκο του «Αντιφωνητή», την Εμινέ Μπουρουτζή κ.ά.

Απαντώντας σε ερώτηση της τοπικής εφημερίδας «ΧΡΟΝΟΣ» με ποια κριτήρια επελέγησαν οι συναντήσεις των εκπροσώπων της μειονότητας, αιρετών και μεμονωμένων ατόμων, δημοσιογράφων κλπ και αν υπήρξαν συγκεκριμένες τάσεις ή προσεγγίσεις προσώπων, ο εισηγητής του ΣτΕ δήλωσε: «Οι συναντήσεις των παραγόντων έγιναν με τον καλύτερο τρόπο, ώστε να υλοποιηθεί μια δύσκολη, απαιτητική και λεπτή δουλειά που είναι σε εξέλιξη και απαιτεί μυστικότητα».

Η έρευνα αφορά τα δικαιώματα των μουσουλμάνων, τις θρησκευτικές ελευθερίες και γίνεται στην Θράκη και την Κωνσταντινούπολη, αφού η ίδια αντιπροσωπεία του Συμβουλίου της Ευρώπης με τον Μισέλ Ουνό ήταν στην Τουρκία σε αναλόγου κύκλου συναντήσεις τον περασμένο Φεβρουάριο. 

Τελευταία ενημέρωση: Κυριακή, 29 Ιουνίου 2008, 18:26


Εκτύπωση
Αποστολή
Μέγεθος κειμένου: A A A
Αρχική σελίδα
Σε αντίθεση με τη Γερμανία και την Ολλανδία που εξέφρασαν ορισμένες επιφυλάξεις ως προ της υιοθέτηση σκληρής γραμμής της Ε.Ε. προς την Τουρκία, η Γαλλία...