Ο πόλεμος των φυλών στην αγορά της Αθήνας

Ο πόλεμος των φυλών στην αγορά της Αθήνας

Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 2 Μαΐου 2009, 19:10
Γεωργία Ευσταθίου

Απανωτά, άγρια επεισόδια μεταξύ αλλοδαπών το τελευταίο διάστημα κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου τόσο στην ελληνική Αστυνομία όσο και στους κατοίκους του λεκανοπεδίου Αττικής (και όχι μόνο) που βλέπουν τους εαυτούς τους απροστάτευτους να μην μπορούν να κάνουν ούτε τα ψώνια τους στη λαϊκή αγορά.

Ακόμη μια σύρραξη οικονομικών μεταναστών σημειώθηκε το περασμένο Σάββατο το πρωί, σε λαϊκή αγορά στην Πλατεία Αττικής και ενώ το σημείο έσφυζε από κόσμο που ψώνιζε. Πρόκειται για το δεύτερο «πολεμικό» επεισόδιο στην ίδια λαϊκή μέσα σε δύο μήνες, μεταξύ συγκεκριμένων ομάδων αλλοδαπών που αποτελούνται από Σύρους, Κούρδους και Ιρακινούς.

Αιτία ήταν οι θρησκευτικές τους διαφορές και η ανύπαρκτη υποδομή του ελληνικού κράτους που όχι μόνο δεν μπορεί να αφομοιώσει αλλά ούτε και να παρέχει τα υποτυπώδη στους οικονομικούς μετανάστες που κατά εκατοντάδες περνάνε καθημερινά τα σύνορα της χώρας μας. Οικονομικές και θρησκευτικές διαφορές μεταξύ των μεταναστών παραμένουν άλυτες, ενώ ο καθημερινός αγώνας τους για επιβίωση απλώς μεγαλώνει το χάσμα.

Ανυποψίαστοι πολίτες που έκαναν τα ψώνια τους στην καρδιά της λαϊκής αγοράς της Πλατείας Αττικής, παράτησαν σακούλες και καρότσια κι έτρεχαν πανικόβλητοι να καλυφθούν από τις χατζάρες, τους σιδηρολοστούς, τις αλυσίδες, τα καφάσια και τις ξύλινες τάβλες που περνούσαν ξυστά πάνω από τα κεφάλια τους.

Η «ομάδα» των Σύρων που επιτέθηκε, κρατούσε «μανιάτικο» στους Ιρακινούς που δέχθηκαν την επίθεση εν ώρα εργασίας, εξαιτίας ενός καβγά που είχε γίνει μεταξύ τους πριν από ένα μήνα, ξεκινώντας από ασήμαντη αφορμή. Σοκαριστικό είναι το γεγονός ότι οι χατζάρες βγήκαν κυρίως για θρησκευτικές διαφορές μεταξύ των δυο αυτών ομάδων. Οι μεν μουσουλμάνοι και οι δε χριστιανοί άφησαν το θρησκευτικό φανατισμό να οπλίσει τα χέρια τους. Χωρίς κανείς να υπολογίσει τους πολίτες, στην πλειοψηφία τους ηλικιωμένοι, έβγαλαν ό,τι «όπλο» κουβαλούσαν επάνω τους και επιτέθηκαν στους υπόλοιπους αλλοδαπούς, προκειμένου να λύσουν τις «διαφορές» τους.

Από το βίαιο επεισόδιο δυο Ιρακινοί και ένας Έλληνας μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο με τραύματα από μαχαιριές και χτυπήματα στο κεφάλι. Αυτόπτες μάρτυρες κάνουν λόγο για ωμή βία, άγριο ξέσπασμα και μανιασμένα χτυπήματα και από τις δυο πλευρές.

Ένας από τους Ιρακινούς που δέχτηκε επίθεση και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με πολλαπλά τραύματα, μιλάει στη zougla.gr για τους λόγους που οδήγησαν στη σύρραξη, για τις βαθιές θρησκευτικές διαφορές που χωρίζουν τους Ιρακινούς από τους Σύρους και για την προσπάθεια επιβίωσης που καταβάλλει καθημερινά. 

Οι κάτοικοι στη γύρω περιοχή μιλούν για ανεξέλεγκτη πλέον κατάσταση μεταξύ των αλλοδαπών, αλλά και για συχνούς σοβαρούς καβγάδες μεταξύ τους. Η κυρία Βάσω μένει ακριβώς πάνω από το σημείο που έγινε η συμπλοκή. «Δεν είναι η πρώτη φορά που σκοτώνονται εδώ πέρα. Αστυνομία δεν υπάρχει πουθενά. Πουθενά! Πρέπει να πεθάνει κανένας μέσα στη λαϊκή, για να πάρουν μέτρα; Εγώ φοβάμαι πια να κατεβαίνω για ψώνια.»

Αν παλαιότερα ακούγαμε για χατζάρες και στιλέτα στο κέντρο της Αθήνας, μάλλον με αστείο θα έμοιαζε. Οι οικονομικοί μετανάστες όμως έχουν πλέον διαμορφώσει και αυτοί τις δικές τους ομάδες «κρούσης» και υπερασπίζονται τα «διάφορα» συμφέροντά τους. Υπάρχουν συγκεκριμένες ομάδες που δρουν στο κέντρο της Αθήνας και όχι μόνο:

Oι Αλβανοί τσακώνονται μεταξύ τους αλλά και με τους Ρώσους για τη διακίνηση όπλων, ναρκωτικών (κυρίως χασίς), για τη διασφάλιση εργασίας σε ομάδες μπράβων, για συμβόλαια θανάτου και για τη μεταφορά λαθρομεταναστών.

Οι Τούρκοι «ειδικεύονται» στη μεταφορά λαθρομεταναστών και στην εισαγωγή ναρκωτικών, ενώ η κόντρα τους με τους Αλβανούς στα σύνορα καλά κρατεί.

Οι Βούλγαροι «σμίγουν» με τους Ρουμάνους σε κλοπές, ηλεκτρονικές απάτες, παραχάραξη νομισμάτων και απάτες με κάρτες στα ΑΤΜ τραπεζών και δεν έχουν μεταξύ τους κόντρα. Αντίθετα, σε πολλές περιπτώσεις συνεργάζονται. 

Οι Σομαλοί και οι Ιρακινοί είναι πλέον σε άγρια κόντρα με τους Αιθίοπες, τους Σύρους και τους Αφγανούς για την κυριαρχία στο κέντρο της Αθήνας σχετικά με διακίνηση σκληρών ναρκωτικών αλλά και τον έλεγχο της πιάτσας με τις εκδιδόμενες αλλοδαπές γυναίκες.

Οι Πακιστανοί το τελευταίο κυρίως διάστημα ειδικεύονται σε απαγωγές ομοεθνών τους απαιτώντας λύτρα από συγγενικά τους πρόσωπα που βρίσκονται στην πατρίδα τους. Η κόντρα μεταξύ τους αφορά σε ανταλλαγές οικονομικών ποσών, εκβιασμούς και κυκλώματα λαθρεμπορίας.

Σε μια χώρα που δε διαθέτει τις υποδομές για να στηρίξει την ανεξέλεγκτη πλέον εισροή λαθρομεταναστών, η κατάσταση είναι κάθε άλλο παρά ευχάριστη.

Η ανεργία, η φτώχια, η ρατσιστική συμπεριφορά των Αρχών αλλά και των πολιτών, η οικονομική και προσωπική εξαθλίωση και εκμετάλλευση, είναι ορισμένοι μόνο από τους παράγοντες που ωθούν τους οικονομικούς μετανάστες στην παρανομία και την εγκληματικότητα, όπως ωθούν άλλωστε και αρκετούς Έλληνες πολίτες.

Δεν είναι τυχαίο ότι οι Έλληνες μετανάστες της δεκαετίας του ‘30 τόσο στην Αμερική όσο και σε άλλες χώρες κατείχαν τα πρωτεία στην εγκληματικότητα και την παραβατική συμπεριφορά. Σήμερα, η ομαλή ένταξη των αλλοδαπών στην ελληνική κοινωνία φαίνεται ανέφικτη και η δημιουργία «ομάδων» και γκέτο βάζει καινούργιους κανόνες σε μια νέα εποχή για την Ελλάδα.

(Πρώτη καταχώρηση: 1 Μαίου, 18:30)

Διαβάστε επίσης:

Άγριες συμπλοκές μεταναστών στο κέντρο της Αθήνας, 28 Μαρτίου 2009, 17:00

Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 2 Μαΐου 2009, 19:10


Εκτύπωση
Αποστολή
Μέγεθος κειμένου: A A A
Αρχική σελίδα
Στην ατζέντα της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία ξεκινά την Πέμπτη στις Βρυξέλλες, αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός της Ιταλίας...