Ορμονικά έξυπνη διατροφή και αδυνάτισμα

Ορμονικά έξυπνη διατροφή και αδυνάτισμα

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 4 Μαΐου 2009, 11:41
Φιλήμων Χατζηπαναγιώτου, ιατρός αντιγήρανσης και προαγωγής υγείας

Δεν αδυνατίζετε; Δεν φταίτε εσείς!           

Όλοι εκείνοι που έχουν υπερβολικό σωματικό λίπος είναι ορμονικά εγκλωβισμένοι και δεν πρόκειται ποτέ να δραπετεύσουν όσο θα μένουν θύματα λάθος καθοδήγησης.

Μετά το κάπνισμα, η παχυσαρκία είναι η δεύτερη προλήψιμη αιτία θανάτων. Αν όμως συνυπολογισθεί η επίδρασή της στα καρδιαγγειακά και τον καρκίνο, γίνεται η πρώτη. Η παχυσαρκία με περικοιλιακό λίπος είναι μια κατάσταση χρόνιας σιωπηλής φλεγμονής, ορμονικού χάους και ανεπάρκειας του αμυντικού μας συστήματος. Άρα ο κοιλιακά παχύσαρκος βρίσκεται σε αυξημένο κίνδυνο για αρρώστια και πρόωρο θάνατο (16 έως 30 φορές μεγαλύτερο). Έχει επίσης 10 ως 20  χρόνια μεγαλύτερη βιολογική ηλικία από αυτήν ενός ανθρώπου κανονικού σωματικού λίπους.

Ουσιαστικά η παχυσαρκία είναι μια προ-διαβητική κατάσταση και κάτι σαν μια αιτία που πηγαίνει γυρεύοντας για αρρώστιες.  Για κάθε ένα διαβητικό υπάρχουν τέσσερις προδιαβητικοί –συνήθως παχύσαρκοι- στον προθάλαμο που περιμένουν. Ακόμα κι αν κάποιος δεν είναι ούτε παχύσαρκος ούτε προδιαβητικός, κερδίζει πολλά ποιοτικά χρόνια ζωής τρώγοντας ορμονικά έξυπνα, ενώ χάνει τη ζωή του τρώγοντας σύμφωνα με τις συνηθισμένες διατροφικές συστάσεις.

Σήμερα ζούμε μια άνευ προηγουμένου παγκόσμια επιδημία παχυσαρκίας και διαβήτη. Στις ΗΠΑ – και παρομοίως παντού– το ποσοστό παχυσαρκίας υπερ-διπλασιάστηκε  μέσα σε 25 χρόνια από 13% σε 32%. Αναμένεται ότι σε οκτώ χρόνια οι τρεις στους τέσσερις ενηλίκους θα είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι, 41% θα είναι παχύσαρκοι, και σχεδόν το ένα στα τέσσερα παιδιά και έφηβοι  θα είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα. Σήμερα, δύο στους τρεις ενηλίκους είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι, ο ένας στους τρεις είναι παχύσαρκος και 4,8% είναι εξαιρετικά παχύσαρκοι.

Αν ψέγετε τον εαυτό σας που συσσωρεύει αδιάκοπα λίπος παρά τις στερήσεις, τις μετρήσεις θερμίδων, τους περιορισμούς των λιπαρών και το ξεπάτωμα στα γυμναστήρια, ήρθε η ώρα να βρείτε τον πραγματικό ένοχο για την αδικοχαμένη υγεία σας. Ο φταίχτης που έφερε την επιδημία παχυσαρκίας και διαβήτη δεν είναι κανένας άλλος από τις επίσημες διατροφικές οδηγίες που τόσα χρόνια ακούτε γύρω σας.

Όπως οι αιτίες της παχυσαρκίας είναι ορμονικές και όχι θέμα θερμίδων ή ποσοτήτων, έτσι και η λύση του προβλήματος είναι η ορμονικά έξυπνη διατροφή με την οποία μπορεί κανείς να τρώει πολύ χορταστικά, περισσότερο από πριν, χωρίς να θυσιάζει τις πολύτιμες δομές του (μυς, οστά, συνδετικό ιστό), και ταυτόχρονα να βελτιώνει την υγεία του από κάθε άποψη. Δηλαδή ακριβώς το αντίθετο απ΄ ό,τι συμβαίνει σήμερα με τις στερητικές δίαιτες μείωσης θερμίδων και χαμηλών λιπαρών που είναι ορμονικά επικίνδυνες και μάταιες. 

 

Ο Φιλήμων Χατζηπαναγιώτου είναι Ιατρός Αντιγήρανσης

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 4 Μαΐου 2009, 11:41


Εκτύπωση
Αποστολή
Μέγεθος κειμένου: A A A
Αρχική σελίδα