Νέο διατροφικό σκάνδαλο με τυριά

Νέο διατροφικό σκάνδαλο με τυριά

Για περισσότερα από δύο χρόνια έτρωγαν οι Ευρωπαίοι «ανακυκλωμένα» τυριά. Τόσο διήρκησε η έρευνα των ιταλικών αρχών για τη δράση τεσσάρων εταιρειών ενός Σικελού επιχειρηματία. Τουλάχιστον 11.000 τόνοι ληγμένου ή αλλοιωμένου τυριού χρησιμοποιήθηκαν από τις τέσσερις εταιρείες για την παραγωγή νέων τυριών.

Τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης κάνουν λόγο για μία «δηλητηριώδη βόμβα» που απέφερε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ. Περίπου σαράντα μεγάλες ευρωπαϊκές εταιρείες πωλούσαν τα ληγμένα προϊόντα τους στις εταιρείες του Σικελού. Εκεί τα τυριά περνούσαν από ειδική επεξεργασία και μετά χρησιμοποιούνταν ως πρώτη ύλη για την παραγωγή γκοργκοντζόλας, μοτσαρέλας και άλλων μαλακών τυριών.

Την πρώτη ύλη αυτή, που περιείχε σκουλήκια, περιττώματα ποντικιών ακόμα και κατάλοιπα πλαστικού, ο επιχειρηματίας την πωλούσε και πάλι στις εταιρείες από τις οποίες είχε αγοράσει τα ληγμένα τυριά. Οι εταιρείες, που  ήξεραν τι αγόραζαν, την αναμίγνυαν με φρέσκα υλικά και παρασκεύαζαν τυριά που πωλούνταν σε όλη την Ευρώπη.

Την υπόθεση έφερε στη δημοσιότητα η ιταλική εφημερίδα La Repubblica. Το σχετικό δημοσίευμα αναφέρει ότι οι τέσσερις εταιρείες του Σικελού επιχειρηματία είχαν κύκλο εργασιών ύψους 10 εκατομμυρίων ευρώ. Η ιταλική αστυνομία συνέλαβε τρία άτομα και έχει εντοπίσει άλλους δέκα εμπλεκόμενους.

 

 

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 4 Ιουλίου 2008, 16:00


Εκτύπωση
Αποστολή
Μέγεθος κειμένου: A A A
Αρχική σελίδα
Έξι χρόνια συμπληρώνονται σήμερα Τετάρτη από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα και στο πλαίσιο αυτό η οικογένεια του αδικοχαμένου...