Δ. Αβραμόπουλος: "Καμία ανησυχία για το πρώτο κρούσμα της νέας γρίπης"

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 19 Μαΐου 2009, 12:49

«Είμαστε οχυρωμένοι και δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας», δήλωσε πριν από λίγο μετά την έκτακτη σύσκεψη του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας, ο υπουργός Υγείας, Δημήτρης Αβραμόπουλος , για το πρώτο κρούσμα της νέας γρίπης στη χώρα μας.

Ο υπουργός, ο οποίος βρισκόταν στη γενική συνέλευση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στη Γενεύη, επέστρεψε εσπευσμένα στην Ελλάδα χθες το βράδυ.

Ιατρεία σε όλα τα διεθνή αεροδρόμια της χώρας

Σε όλα τα διεθνή αεροδρόμια - που αποτελούν ταυτόχρονα και πύλες εισόδου στην Ελλάδα - λειτουργούν ιατρεία στα οποία μπορούν να προσέρχονται οι ταξιδιώτες, που παρουσιάζουν αδιαθεσία ή ύποπτα συμπτώματα για την παροχή άμεσης πληροφόρησης.

Αυτό επισημαίνει η Υπηρεσία Πολιτικής αεροπορίας, με αφορμή την επιβεβαίωση του πρώτου κρούσματος της νέας γρίπης στη χώρα μας και τα προληπτικά μέτρα που λαμβάνονται.

Συγκεκριμένα, οι αερολιμένες που διαθέτουν ιατρείο είναι οι εξής:

«Ελ. Βενιζέλος» , Θεσσαλονίκης, Ηρακλείου, Κέρκυρας, Ρόδου, Μυτιλήνης, Χανίων, Καβάλας, Αλεξανδρούπολης, Κώ, Ιωαννίνων, Μυκόνου, Σάμου, Χίου, Κεφαλονιάς, Ζακύνθου, Καστοριάς, Σκιάθου και Καρπάθου.

Στα ιατρεία μπορούν να ζητήσουν συνδρομή οι επιβάτες των πτήσεων από το εξωτερικό, καθ΄ όλη την διάρκεια λειτουργίας των αεροδρομίων.

Το πρώτο κρούσμα

Ένας 19χρονος, ο οποίος σπουδάζει στις ΗΠΑ και επέστρεψε προσφάτως στη χώρα μας από τη Νέα Υόρκη, είναι το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα της νέας γρίπης H1N1 στην Ελλάδα.

Όπως επιβεβαίωσε σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χθες ο υφυπουργός Υγείας, Γιώργος Παπαγεωργίου, ο νεαρός βγήκε θετικός τόσο κατά τον πρώτο όσο και κατά το δεύτερο έλεγχο δείγματος.

Ο 19χρονος νοσηλεύεται σε ειδικό θάλαμο αρνητικής πίεσης στο Σισμανόγλειο, ωστόσο η κατάστασή του δεν εμπνέει καμία ανησυχία, καθώς «περνάει» τη νέα γρίπη πολύ ελαφρά και ακολουθεί αντι-ιική αγωγή.

Ο ασθενής μολύνθηκε κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην Αμερική, έγινε η επώαση και τα συμπτώματα εμφανίστηκαν στην Ελλάδα, είπε ο κ. Παπαγεωργίου.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον υφυπουργό, ο 19χρονος ήταν εντελώς ασυμπτωματικός το Σάββατο, ενώ τα συμπτώματα εμφανίστηκαν την Κυριακή. Ο ασθενής έκανε χρήση αντιπυρετικών και αντιβιοτικών στο σπίτι του.

Το πρωί της Δευτέρας και έχοντας στα χέρια του φυλλάδιο του ΚΕΕΛΠΝΟ, επικοινώνησε περίπου στις 7:30-8:00 με το Σισμανόγλειο και έως τις 9:00 είχε μεταβεί στο νοσοκομείο όπου εξετάστηκε.

Εκεί ελήφθη δείγμα αίματος και φαρυγγικού επιχρίσματος από τον ασθενή και στη συνέχεια επέστρεψε σπίτι του, έως ότου επιβεβαιώθηκε το κρούσμα. Όταν έγινε η επιβεβαίωση, ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ διακόμισε τον ασθενή στη μονάδα αρνητικής πίεσης στο Σισμανόγλειο.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο υφυπουργός Υγείας είπε ότι ο 19χρονος από την άφιξή του και έπειτα δε βγήκε από το σπίτι του, ώστε εκτός από την οικογένειά του δεν υπήρξε επαφή με άλλους.

O επικεφαλής λοιμωξιολόγος του ΚΕΕΛΠΝΟ, Σ. Τσιόδρας, είπε ότι ομάδα επιδημιολόγων βρίσκεται στο σπίτι τού ασθενούς και διερευνά την πορεία του από τη Ν. Υόρκη στην Αθήνα.

Επιπλέον, ο κ. Παπαγεωργίου ανέφερε ότι είναι γνωστή η πτήση με την οποία ο ασθενής επέστρεψε στην Ελλάδα και τόνισε ότι ακολουθούνται όλες οι προβλεπόμενες ενέργειες.

Υπάρχουν συγκεκριμένες οδηγίες για το ποιοι συνεπιβάτες πρέπει να εξεταστούν, πρόσθεσε, και επεσήμανε πως, τόσο κατά τη διάρκεια της πτήσης όσο και για ώρες μετά, δεν εμφανίστηκε καμία συμπτωματολογία.

Επίσης, ο κ. Παπαγεωργίου είπε ότι κατά την παρουσία του στο νοσοκομείο ο ασθενής δεν ήλθε σε επαφή με άλλους, καθώς πήγε σε συγκεκριμένο ιατρείο, όπου το προσωπικό έλαβε τα προβλεπόμενα μέτρα προστασίας.

Πάντως, οι υγειονομικές Αρχές έχουν τεθεί σε κατάσταση συναγερμού και νοσοκομεία της χώρας αρχίζουν να εφαρμόζουν το σχέδιο αντιμετώπισης της κατάστασης. Μάλιστα, τις επόμενες ημέρες και ώρες ιδιαίτερο βάρος δίδεται στις εφημερίες, ενώ επιδιώκεται η συνεργασία των ιδιωτικών θεραπευτηρίων.

(Πρώτη καταχώρηση: 18 Μαΐου 2009, 18:23)

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 19 Μαΐου 2009, 12:49


Εκτύπωση
Αποστολή
Μέγεθος κειμένου: A A A
Αρχική σελίδα
Στην αναθεώρηση του outlook του κρατικού χρέους που εκδίδουν οι χώρες - μέλη της Ευρωζώνης σε "αρνητικό" από...