Το debate των πολιτικών αρχηγών

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 28 Μαΐου 2009, 19:18

Χωρίς ιδιαίτερο ενδιαφέρον ή κάποια σημαντική είδηση ολοκληρώθηκε η τηλεοπτική αναμέτρηση των πολιτικών αρχηγών πριν τις Ευρωεκλογές.

Ουδείς εξ αυτών μπορεί να υποστηρίξει ότι είναι κερδισμένος ενώ όλοι απέφυγαν επιμελώς να απαντήσουν σε ακανθώδεις ερωτήσεις. Φυσικά δεν υπήρξαν ούτε χαμένοι…

Στην αναμέτρηση συμμετείχαν οι αρχηγοί όσων πολιτικών κομμάτων εκπροσωπούνται στη Βουλή και στην Ευρωβουλή, δηλαδή ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, η γεν. γραμματέας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέκος Αλαβάνος, και ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης.

Οι ερωτήσεις υπεβλήθησαν κατά σειρά από τους δημοσιογράφους: Αντώνη Σρόιτερ (Alpha), Νίκο Ευαγγελάτο (ΑΝΤ1), Ανδρέα Κωνσταντάτο, Αιμίλιο Λιάτσο (Star), Σία Κοσιώνη (ΣΚΑΪ) και Όλγα Τρέμη (Mega).

Την ΕΡΤ εκπροσώπησε η δημοσιογράφος Μαρία Χούκλη, η οποία ήταν και η συντονίστρια της συζήτησης.

Οι ερωτήσεις αφορούσαν σε έξι θεματικές ενότητες: 

- Ευρωπαϊκή Ένωση και Εξωτερική Πολιτική

- Οικονομία και Ανάπτυξη

- Κοινωνική Πολιτική και Εργασιακά Ζητήματα

- Παιδεία

- Περιβάλλον

- Διακυβέρνηση και Δημόσια Διοίκηση

Η zougla.gr αναμετάδωσε ζωντανά από το Alter την τηλεοπτική αναμέτρηση των πολιτικών αρχηγών.

Τι είπαν οι πολιτικοί αρχηγοί ανά θεματική ενότητα

Κώστας Καραμανλής

 - Εξωτερική πολιτική και Ε.Ε.

Στην εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, απαντώντας στην πρώτη ερώτηση της αποψινής τηλεοπτικής αναμέτρησης.

Ο κ. Καραμανλής μίλησε για επιτυχίες, διευκρινίζοντας ότι η Ελλάδα στήριξε την Κύπρο στο σχέδιο Ανάν, στο βέτο που έθεσε στο ΝΑΤΟ για την είσοδο των Σκοπίων, μία υπόθεση που ήθελε θάρρος και γενναιότητα, όπως είπε.

Επίσης, αναφέρθηκε στις σημαντικές ενεργειακές συμφωνίες, τις οποίες σύναψε η κυβέρνηση.

Η κυβέρνηση ακολουθεί μία γενναία και σφριγηλή εξωτερική πολιτική, τόνισε ο κ. Καραμανλής.

Απαντώντας σε ερώτηση για τα αρνητικά δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου για τη χώρα μας, ο κ. Καραμανλής δήλωσε ότι πολλές φορές είναι υπερβολικά και δεν απηχούν την πραγματικότητα.

Έφερε δε σαν παράδειγμα τα δημοσιεύματα που έλεγαν ότι η Ελλάδα δε θα είναι σε θέση να δανειστεί και θα αναγκαστεί να καταφύγει στο ΔΝΤ. Τελικά, από το πρώτο τετράμηνο, η κυβέρνηση έχει καλύψει τις δανειακές ανάγκες της χώρας, είπε ο κ. Καραμανλής.

- Οικονομία

Την ανάγκη επιτάχυνσης των μεταρρυθμίσεων, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής απαντώντας σε σχετική ερώτηση και επανέλαβε ότι δεν είναι στις προθέσεις του να επιβάλει νέους φόρους.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην συνέχιση της μεταρρύθμισης του ασφαλιστικού λέγοντας ότι πρέπει να επανεξετασθούν τα βαρέα και ανθυγιεινά.

Είπε ακόμη ότι πρέπει να προχωρήσει η εξυγίανση του συστήματος Υγείας και ανέφερε ότι πρόσφατα ανακοινώθηκε ο περιορισμός των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου.

Αρνήθηκε ότι υπήρξε καθυστέρηση στην ιδιωτικοποίηση της ΟΑ, λέγοντας ότι η κυβέρνηση ήταν έτοιμη από το 2005, αλλά έπρεπε να λυθούν ακανθώδη νομικά θέματα με την ΕΕ.

Ο κ. Καραμανλής επανέλαβε ότι δεν είναι στις προθέσεις του να βάλλει νέους φόρους. «Δεν σχεδιάζω να βάλω νέους φόρους» είπε χαρακτηριστικά αλλά πρόσθεσε ότι τα δεδομένα λόγω της διεθνούς κρίσης αλλάζουν μήνα με τον μήνα και δεν ξέρει τι θα γίνει σε μερικούς μήνες.

Μίλησε ακόμη για την προσπάθεια της κυβέρνησης που βρίσκεται σε εξέλιξη να περιορισθεί το εκτεταμένο φαινόμενο της φοροδιαφυγής.

    Ο κ. Καραμανλής επισήμανε ότι «η Ελλάδα βιώνει την κρίση ηπιότερα από άλλες χώρες: η ανεργία στην Ισπανία είναι 18%, τα ελλείμματα σε Αγγλία και Γαλλία είναι μεγαλύτερα από την χώρα μας», είπε.

- Κοινωνική πολιτική και εργασιακά

 Αναφερόμενος στην οικονομική κρίση ο κ. Καραμανλής είπε ότι η κυβέρνηση κάνει ό,τι μπορεί για να στηρίξει τους χαμηλόμισθους. «Γίνεται μία μεγάλη προσπάθεια. Για να συνεχιστεί χρειάζεται μία πολιτική μεταρρυθμίσεων, ένα στοιχείο των οποίων είναι το ασφαλιστικό. Έχουν γίνει βήματα, αλλά χρειάζεται συνέχεια», τόνισε...

Ο πρωθυπουργός εκτίμησε ότι το βιοτικό επίπεδο στην Ελλάδα έχει βελτιωθεί σημαντικά, ενώ με αφορμή τα περί «βαρβάρων» επιτέθηκε στο ΠΑΣΟΚ, λέγοντας ότι ο ίδιος ποτέ δεν έδωσε εντολή να σκάσουν τα λάστιχα αγροτών ή να δαρθούν συνταξιούχοι έξω από τη Βουλή.

- Παιδεία

Ο Κώστας Καραμανλής απαντώντας σε ερώτηση για τα όσα έπραξε η Μ. Γιαννάκου, όταν ήταν υπουργός Παιδείας, τόνισε ότι το δημόσιο πανεπιστήμιο δεν καρκινοβατεί, αλλά προχωρά παρά τη λυσσαλέα αντίδραση ορισμένων.

Εξέφρασε την επιθυμία να υπήρχαν περισσότεροι πόροι για την Παιδεία, εμφανίστηκε όμως αισιόδοξος, λέγοντας: «Δεν είμαστε μακριά από το στόχο».

- Περιβάλλον

Το περιβάλλον είναι μεγάλη προτεραιότητα που πρέπει να υπηρετείται όχι με λόγια, αλλά στην πράξη, τόνισε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

Υποστήριξε ότι με το νέο Χωροταξικό Σχέδιο και με τα ειδικά χωροταξικά, η κυβέρνηση έχει προσφέρει τεράστια υπηρεσία στο περιβάλλον και πρόσθεσε ότι προώθησε το Κτηματολόγιο που είχε καθυστερήσει και για το οποίο η προηγούμενη κυβέρνηση είχε δεχθεί πρόστιμο από την ΕΕ.

Ανέφερε ακόμη ότι η κυβέρνηση προωθεί τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ενώ μείωσε κατά 90% τον αριθμό των 4000 παράνομων χωματερών που παρέλαβε. Σχετικά δε με τις πυρκαγιές του 2007, ο Κώστας Καραμανλής τόνισε ότι η αντίδραση της κυβέρνησης στην αποκατάσταση των ζημιών ήταν ακαριαία και γενναιόδωρη και ότι, ήδη, έχουν εκταμιευθεί τα μισά από τα δύο δισ. ευρώ της ΕΕ.

Ο Κ. Καραμανλής ρωτήθηκε για την μεγάλη καταστροφή στην Πελοπόννησο και το γεγονός ότι δεν φτάνουν εκεί κοινοτικά κονδύλια. Ο ίδιος καθησύχασε, λέγοντας ότι μπορεί να υπάρχουν καθυστερήσεις, αλλά χρήματα δεν χάνονται και υπενθύμισε το ταμείο των 2 δισ. ευρώ για τις πυρόπληκτες περιοχές, τα μισά εκ των οποίων έχουν εκταμιευτεί.

- Διακυβέρνηση και Δημόσια Διοίκηση


«Έχω το θάρρος και τη γενναιότητα, όταν πάει κάτι στραβά να βγαίνω και να λέω ότι αναλαμβάνω την ευθύνη», τόνισε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, αναφερόμενος στην υπόθεση του Βατοπεδίου και προσέθεσε: «Δεν πιστεύω ότι πολιτικό πρόσωπο από το ΠΑΣΟΚ στο παρελθόν ή από την κυβέρνηση ζημίωσε επί σκοπώ το δημόσιο».

«Μιλούμε για πολύ σοβαρή υπόθεση, που εξελίχθηκε σε διάρκεια δέκα χρόνων. Δεν υπήρξε η απαιτούμενη επιμέλεια από την πλευρά των κρατικών λειτουργών. Έγιναν λάθη, αλλά η κυβέρνηση έχει κάνει όλες τις απαιτούμενες ενέργειες για να μην υπάρξει ζημία του δημοσίου, όπως είναι η άρση της κυριότητας των κτημάτων και η ακύρωση των ανταλλαγών».

Ο κ. Καραμανλής είπε ακόμη ότι στην εξέλιξη της υπόθεσης υπήρξαν υστερόβουλες επιδιώξεις, που διαπλέχθηκαν με παθογένειες της κρατικής μηχανής και κατέληξε λέγοντας ότι είναι σημαντικό να διασφαλισθεί ότι δε θα υπάρξουν παρόμοια φαινόμενα.

- Σύνοψη

Γιώργος Παπανδρέου

 - Εξωτερική πολιτική και Ε.Ε.

Απαντώντας σε ερώτηση για το δικαίωμα αυτοπροσδιορισμού των μειονοτήτων στην Ελλάδα και σε ιδιαίτερη αναφορά σε συνέντευξή του στο περιοδικό «Κλικ» τον Αύγουστο του 1999, ότι ο ίδιος «δεν έχει πρόβλημα» από τον «αυτοπροσδιορισμό» των μουσουλμάνων της Θράκης, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, αρνήθηκε ότι έχει πει κάτι τέτοιο και δήλωσε ότι εννοούσε «ατομικό και όχι ομαδικό αυτοπροσδιορισμό».
«Η χώρα μας έχει κάθε λόγο να στηρίξει τις διεθνείς συνθήκες, τα ανθρώπινα δικαιώματα και την εδαφική ακεραιότητα της χώρας, κάτι που σημαίνει ισχυρή εξωτερική πολιτική που διαπραγματεύεται.»

Είπε ακόμα ότι, εφαρμόζοντας ενεργητική εξωτερική πολιτική επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ, πετύχαμε την είσοδο της Κύπρου στην ΕΕ, τα ΚΠΣ, τα ΜΟΠ και τη νησιωτική πολιτική.

Ο κ. Παπανδρέου ολοκλήρωσε την απάντησή του, τονίζοντας ότι υπάρχει εναλλακτική προοπτική εξωτερικής πολιτικής με συμμετοχή και όχι απουσία της χώρας, προσθέτοντας ότι χρειάζεται αλλαγή εξωτερικής πολιτικής με ενεργητική πολιτική.

- Οικονομία

«Ο πλανήτης πρέπει να αλλάξει αναπτυξιακό πρότυπο και θέλω η Ελλάδα να είναι πρωτοπόρα στην «πράσινη ανάπτυξη», για την οποία έχουμε συνολική πολιτική πρόταση, που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων, ανακατασκευές κτηρίων, ανακύκλωση και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας παντού», απάντησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, στην ερώτηση για την Οικονομία.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μίλησε για στήριξη της πράσινης επιχειρηματικότητας και περιβαλλοντικά προϊόντα ποιότητας, επισημαίνοντας ότι αυτές οι επενδύσεις απαιτούν ένα απλό κυβερνητικό σχήμα, το οποίο θα στηρίζει την επιχειρηματικότητα, καθώς και υπουργείο Περιβάλλοντος.

Σε ό,τι αφορά στο υψηλό κόστος της «καθαρής» ενέργειας ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε: «Η συντήρηση των κτηρίων θα μειώσει το κόστος που πληρώνουν οι πολίτες για ηλεκτρισμό, θέρμανση και κλιματισμό», επισήμανε ότι θα χρειαστούν επενδύσεις και υποδομές που θα αποδώσουν σε ορίζοντα 4 έως 6 ετών και τόνισε ότι εκεί χρειάζεται ένα αξιόπιστο κράτος που θα στηρίξει τις «πράσινες» επενδύσεις και θα μπορεί να διαπραγματευθεί. Όχι ένα κράτος όπως το σημερινό που έχει χρεωθεί με 80 δις. ευρώ που δεν ξέρουμε που πήγαν.

- Κοινωνική πολιτική και εργασιακά

Ο κ. Παπανδρέου απαντώντας σε σχετική ερώτηση, χαρακτήρισε βαρβαρότητα το γεγονός ότι, όπως είπε, έχει ανοίξει πολύ η ψαλίδα της ανισότητας, με χαριστικές ρυθμίσεις, πελατειακή λογική και διαφθορά.

Απαντώντας σε ερώτηση για το πού θα βρεθούν τα χρήματα για να εκπληρωθούν όσα υπόσχεται, απάντησε: «Πού πάνε σήμερα τα χρήματα;» και τόνισε ότι όλα αυτά που σπαταλούνται σήμερα πρέπει να πάνε στην κοινωνική πολιτική. «Εγώ θα χτυπήσω αυτές τις αντιλήψεις γιατί δεν χρωστάω σε κανέναν», είπε και δεσμεύτηκε προσωπικά για δίκαιη αναδιανομή του πλούτου.

- Παιδεία

Ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ απαντώντας σε ερώτηση για το κατά πόσο είναι ενήμερος για την κατάσταση που επικρατεί στα ελληνικά σχολεία, επεσήμανε ότι έχει ζήσει ο ίδιος όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Παιδεία και υπογράμμισε ότι δεν επιτρέπονται πρόχειρες λύσεις, αλλά χρειάζεται ριζική αλλαγή του συστήματος.

Όπως είπε, το ΠΑΣΟΚ έχει προτάσεις για αλλαγή του εξεταστικού συστήματος, το οποίο θα πρέπει να συνδέεται με την «πράσινη ανάπτυξη» και τα νέα επαγγέλματα.

- Περιβάλλον

Ο Γ. Παπανδρέου παραδέχτηκε ότι στο παρελθόν το ΠΑΣΟΚ παρότι έκανε πολλά δεν είχε την οικολογική συνείδηση που έπρεπε για τα πραγματικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο πλανήτης.

Όπως είπε έχει διαπιστώσει ότι η οικολογική συνείδηση αναπτύσσεται και έθεσε το ζήτημα «πράσινη ανάπτυξη ή βαρβαρότητα», αν δεν πάμε σε άλλο μοντέλο ανάπτυξης.

«Το ΠΑΣΟΚ έχει συγκεκριμένο πρόγραμμα για την εφαρμογή της «πράσινης ανάπτυξης» και ακόμα και στο όνομά μας, μια και έχουμε τον ήλιο και το πράσινο, θα μπορούσε να διαπιστώσει κανείς ότι είμαστε οικολογικό κίνημα», είπε.

Ερωτηθείς για το ότι επωφελούνται δημοσκοπικά οι «Οικολόγοι-Πράσινοι», ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εξέφρασε και πάλι την ικανοποίησή του που αναπτύσσεται οικολογική συνείδηση, επισημαίνοντας, όμως ότι το θέμα είναι ποιος μπορεί να κυβερνήσει τον τόπο και να τα κάνει αυτά πράξη.

- Διακυβέρνηση και Δημόσια Διοίκηση

Ο κ. Παπανδρέου ερωτώμενος για τη σκανδαλολογία των τελευταίων μηνών και κατά πόσο η συζήτηση για τα σκάνδαλα ωφελεί το πολιτικό σύστημα τόνισε ότι ο τόπος χρειάζεται κάθαρση, κάτι που, όπως είπε, η κυβέρνηση δεν τόλμησε.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δήλωσε ότι η κυβέρνηση πλέον είναι σε ομηρία και τόνισε ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν δέχεται τη συγκάλυψη της διαφθοράς αλλά τάσσεται υπέρ της διαφάνειας, ενώ προσέθεσε ότι ο κόσμος είναι εξοργισμένος με την ατιμωρησία. «Εγώ είπα φως σε όλα», δήλωσε και πρόσθεσε: «Ας ματώσουμε αλλά ας γυρίσουμε σελίδα, να υπάρξει Δικαιοσύνη».

- Σύνοψη

Αλέκα Παπαρήγα

 - Εξωτερική πολιτική και Ε.Ε.

Αν η Ελλάδα δεν ήταν μέλος της ΕΕ και υπήρχε μία λαϊκή διακυβέρνηση, είπε η γραμματέας του ΚΚΕ, θα κέρδιζε πολλά ο λαός, γιατί ο πλούτος του θα ήταν δημόσια περιουσία, δε θα ήταν υποχρεωμένη η αγροτιά να δέχεται επιδοτήσεις, που, ούτως ή άλλως, μειώνονται. Το κόστος συμμετοχής για το λαό είναι τεράστιο και για την πλουτοκρατία είναι κέρδος η συμμετοχή στην ΕΕ, τόνισε η κα Παπαρήγα.

Σε ό,τι αφορά στα κοινοτικά κονδύλια που έχουν εισρεύσει τόνισε ότι σε ποσοστό που ανέρχεται περίπου στο 80% αυτά πηγαίνουν σε μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, παρότι, όπως είπε, γίνονται και έργα που μπορεί να είναι επωφελή για το λαό.

Ωστόσο, πρόσθεσε ότι στην κάλπη δεν κρίνεται η αποδέσμευση της Ελλάδας από την ΕΕ. Στη διευκρινιστική ερώτηση ότι πολλές χώρες επιδιώκουν την ένταξή τους στην ΕΕ, η κα Παπαρήγα απάντησε ότι αν υιοθετήσουμε ό,τι λέει η Ευρωπαϊκή Ένωση, θα ήμασταν σε αναντιστοιχία με τους εργαζόμενους.

Σημείωσε, επίσης, ότι στην Ελλάδα δεν έχει γίνει κανένα δημοψήφισμα, ούτε για τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, ούτε για άλλη συνθήκη και κατήγγειλε ότι σε ορισμένες χώρες, κυβερνήσεις στήνουν ακόμη και αγάλματα των ναζιστικών Ες Ες, εννοώντας προφανώς χώρες της Βαλτικής.

- Οικονομία

Σε ερώτηση σχετικά με την άρνηση του ΚΚΕ να δεχθεί έλεγχο στα οικονομικά του, η κ. Παπαρήγα επανέλαβε τη θέση της ότι είναι άλλο πράγμα το πολιτικό κόμμα και άλλο πράγμα μια επιχείρηση.

«Κανένα κόμμα δεν πληρώνει εφορία. Οι επιχειρήσεις πληρώνουν. Αν ήμασταν κόμμα εξουσίας και είχαμε υπουργεία και κάναμε ιδιωτικοποιήσεις ή άλλες πράξεις, τότε το κόμμα να ελέγχεται», είπε η κα Παπαρήγα και επισήμανε ότι το ΚΚΕ δεν έχει υπουργείο, δεν έχει πάρει μέρος σε ιδιωτικοποιήσεις.

Αυτό που λέμε, πρόσθεσε η κ. Παπαρήγα, είναι ότι τα κόμματα είναι πολιτικές οργανώσεις, τα έσοδα και έξοδα κομμάτων να ελέγχονται από δικά τους θεσμικά όργανα και επανέλαβε τη θέση του κόμματος ότι το ΚΚΕ δεν πρόκειται να δώσει στοιχεία για τα οικονομικά του ακόμη και αν μεταβεί στα γραφεία του κόμματος ο εισαγγελέας.

Στην ερώτηση γιατί το ΚΚΕ ενώ ζητάει ο βασικός μισθός να ανέλθει στα 1.400 ευρώ, δεν το εφαρμόζει στο κόμμα ή στην εκδοτική επιχείρηση που διαθέτει, η κ. Παπαρήγα είπε ότι αυτός που δουλεύει για το κόμμα, στρατεύεται εθελοντικά και θα πάρει έναν μέσο μισθό, γιατί πριν απ’ όλα η σχέση δεν είναι καθαρά επαγγελματική. Αλίμονο, πρόσθεσε, αν συνδέσουμε την προσφορά στο κόμμα με την επαγγελματική αποκατάσταση.

- Κοινωνική πολιτική και εργασιακά

Η Αλέκα Παπαρήγα απαντώντας σε ερώτηση  για το ζήτημα των Ταμείων και το ασφαλιστικό τόνισε ότι ένα τέτοιο θέμα δεν μπορούμε να το παραπέμψουμε στο σοσιαλισμό, εννοώντας ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα.

Επίσης είπε ότι για την «κλοπή των Ταμείων» δεν φταίνε οι εργαζόμενοι και κάλεσε να πληρώσει το κράτος και η εργοδοσία. «Αν οι εργαζόμενοι έφταιγαν ας θυσιαστούν, αλλά όχι προς όφελος όσων άδειασαν τα ασφαλιστικά ταμεία. «Κράτος και εργοδοσία να πληρώσουν», τόνισε χαρακτηριστικά.

- Παιδεία

Η κ. Παπαρήγα τόνισε ότι σήμερα χρειάζεται μία σύγχρονη, δημόσια παιδεία, υψηλού επιπέδου, όπου όλα τα παιδιά θα αντιμετωπίζονται ισότιμα.

Υπογράμμισε μάλιστα ότι παρά το γεγονός ότι το ΚΚΕ δε συμμετέχει στο διάλογο για την Παιδεία είναι υπέρ της αλλαγής στο εξεταστικό σύστημα και τόνισε ότι το πραγματικό πρόβλημα με τα πανεπιστήμια είναι οι γνώσεις που προσφέρουν. «Τα πανεπιστήμια έχουν γίνει σούπερ μάρκετ», δήλωσε χαρακτηριστικά.

- Περιβάλλον

«Η πράσινη οικονομία δεν είναι πράσινα άλογα, είναι πράσινες μπίζνες», είπε χαρακτηριστικά η Αλ. Παπαρήγα.  Τόνισε ότι ανάπτυξη και περιβάλλον «είναι νύχι-κρέας» και ότι εκεί που έρχονται μεταξύ τους σε σύγκρουση είναι η κερδοφορία. Ή ίδια δεν αρνήθηκε το ενδεχόμενο να κλείσει ένα εργοστάσιο που συνεχίζει επί χρόνια να έχει ζημιές αλλά να μην πεινάσουν οι εργαζόμενοι, διευκρίνισε.

- Διακυβέρνηση και Δημόσια Διοίκηση

Η κ. Παπαρήγα απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την υπόθεση «Γερμανός» απάντησε ότι το ΚΚΕ δεν είναι απροστάτευτο και ότι έχει απαντήσει σε όσα του προσάπτουν. «Η ηθική του ΚΚΕ δεν τσαλακώνεται με τίποτα», είπε  χαρακτηριστικά, και παραδέχθηκε ότι στο παρελθόν μπορεί να υπήρχαν και στιγμές που το κόμμα ίσως να μη στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων. Το ΚΚΕ δεν επιδιώκει να ποινικοιποιήσει την πολιτική ζωή και γι' αυτό δεν προσφεύγει στη Δικαιοσύνη για όσα του καταλογίζουν, κατέληξε η γεν. γραμματέας του ΚΚΕ.

- Σύνοψη

Αλέκος Αλαβάνος

 - Εξωτερική πολιτική και Ε.Ε.

Σε ερώτημα ότι στελέχη της παράταξής του εκφράζονται επικριτικά ότι τελευταία το κόμμα χάνει τον ευρωπαϊκό του προσανατολισμό, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Αλαβάνος, απάντησε: «Έχουμε πεπραγμένα, έχουμε ενεργή πολιτική στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την έχουν βιώσει οι εργαζόμενοι».

Απευθυνόμενος δε προς τον πρωθυπουργό είπε: «Γιατί κύριε Καραμανλή τη θετική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου που επιτρέπει στα νέα παιδιά αντί να έχουν ευλύγιστες σχέσεις εργασίας να μπορούν να έχουν νομιμότητα δεν την προχωράτε;».

Σχετικά με το σημείο πέντε του Σχεδίου Πολιτικής Απόφασης του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με το οποίο οι ευρωπαϊκοί θεσμοί χρησιμοποιούνται για την κερδοφορία του κεφαλαίου και τον περιορισμό της Δημοκρατίας, ο κ. Αλαβάνος απάντησε ότι σήμερα, στη φοβερή κρίση όπου στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχει επικρατήσει η πλήρης ασυδοσία του μεγάλου κεφαλαίου, η οικονομία του καζίνο και που οι τράπεζες κάνουν ό,τι θέλουν, υπεύθυνη για την κρίση είναι η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση. «Τι σχέση έχει αυτό με μια ευρωπαϊκή πολιτική;», συμπλήρωσε.

- Οικονομία

Σε  ερώτηση για τη θέση που είχε πάρει ο ΣΥΡΙΖΑ, να μην ανοίξουν τα καταστήματα την τελευταία Κυριακή του χρόνου, παρά τις ζημιές που είχαν υποστεί το Δεκέμβριο, ο κ. Αλέκος Αλαβάνος απάντησε ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα καταστήματα είναι από τα μεγάλα καταστήματα, που παραβιάζουν το νόμο και αυτό είναι ένα πρόβλημα που το αντιμετωπίζουν καθημερινά. Πρόσθεσε ότι ένα άλλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίοι είναι αυτό της χρηματοδότησης, με αποτέλεσμα ο εμπορικός και επαγγελματικός κόσμος να μένει απροστάτευτος.

Σε διευκρινιστική ερώτηση για το πώς, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ζητάει να αλλάξει το Σύμφωνο Σταθερότητας και τάσσεται υπέρ της εθνικοποίησης της Εθνικής Τράπεζας, ο κ. Αλαβάνος απάντησε ότι το Σύμφωνο Σταθερότητας δεν είναι «το πιστεύω» των χριστιανών, είναι μία επιλογή συνταγματική που άφησε απροστάτευτη την Ευρωπαϊκή Ένωση στα κερδοσκοπικά κεφάλαια και περιόρισε τη δυνατότητά της να συμβάλλει στην ανάπτυξη των χωρών. Πρόσθεσε δε ότι αυτή η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί να σταθεί με αυτό τον τρόπο, χρειάζεται σειρά αλλαγών και η ελληνική κοινωνία χρειάζεται μία Εθνική Τράπεζα.

- Κοινωνική πολιτική και εργασιακά

Ο Αλέκος Αλαβάνος σχετικά με την πρόταση για βασικό μισθό 1.300 ευρώ, υπενθύμισε την κατάσταση που επικρατεί στην αγορά εργασίας, με τα stage κλπ, και τόνισε: «Δεν μπορούμε να δεχτούμε αυτή την κατάσταση και οφείλουμε να αντιδράσουμε. Τα χρήματα υπάρχουν, από την εισφοροδιαφυγή και αλλού», είπε.

- Παιδεία

Σε  ερώτηση για τη στάση που κράτησε ο ΣΥΡΙΖΑ στα γεγονότα του περασμένου Δεκέμβρη, ο κ. Αλαβάνος, αφού επικαλέσθηκε τις δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας, Κάρολου Παπούλια, και του αρχιεπισκόπου Αθηνών είπε: «Είμαστε περήφανοι που σταθήκαμε δίπλα στους νέους, αυτό αποτελεί κληρονομιά και κατάκτηση.

Θα έπρεπε και τα ΜΜΕ και οι πολιτικές δυνάμεις να αφουγκραστούν τη νεολαία και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει, όταν παλεύει δεκαετίες για ένα πτυχίο και στη συνέχεια τους λένε «Δε σας χρειαζόμαστε», όταν ωθείται στην αυτοκαταστροφή με ουσίες και με αυτοκτονίες των οποίων υπάρχει κατακόρυφη αύξηση».

Ο Αλέκος Αλαβάνος τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αντιμετωπίζει κίνδυνο διάσπασης, υπογραμμίζοντας ότι είναι ένα κόμμα που συζητά και αντιπαρατίθεται. Δήλωσε ότι είναι το μόνο κόμμα που κατέθεσε αντιπρόταση στο άρθρο 16 και δήλωσε υπερήφανος, διότι, όπως τόνισε, δεν πέρασε η τροποποίηση για τα δημόσια πανεπιστήμια.

- Περιβάλλον

Ο Αλ. Αλαβάνος απαντώντας σε ερώτηση γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ δεν συσπειρώνει τους ψηφοφόρους των Οικολόγων, τόνισε: «Δε θα πάρετε κουβέντα από εμένα για ένα σχηματισμό που δεν είναι παρών» και τον οποίο, όπως είπε, τον βλέπει με συμπάθεια.

«Έχουμε κάνει λάθη, αλλά εάν κάποιες ακτές της Αθήνας έχουν ανοίξει, αυτό οφείλεται στο δήμαρχο του Ελληνικού», είπε χαρακτηριστικά και αποδέχτηκε ως «εύστοχη» την παρατήρηση του δημοσιογράφου για τις 50 άδειες δακτυλίου που έχουν εξασφαλίσει στελέχη του κόμματος. «Θα το δούμε», είπε.

- Διακυβέρνηση και Δημόσια Διοίκηση

Ο κ. Αλαβάνος ερωτώμενος για την πρόταση Τσίπρα περί 100.000 προσλήψεων στο Δημόσιο είπε ότι το πρόβλημα της ανεργίας είναι τεράστιο και ότι το κράτος οφείλει να συμβάλλει στην απασχόληση. Χρέωσε στην κυβέρνηση και το ΠΑΣΟΚ τεράστιες ευθύνες για τη διαφθορά, τονίζοντας ότι δεν γίνεται ένας πολίτης να αντιμετωπίζεται διαφορετικά από έναν πολιτικό.

-Σύνοψη

Γιώργος Καρατζαφέρης

- Εξωτερική πολιτική και Ε.Ε.

Υπέρ της διεξαγωγής δημοψηφίσματος ώστε να αποφανθεί ο ελληνικός λαός αν επιθυμεί την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ τάχθηκε ο Γιώργος Καρατζαφέρης, απαντώντας σε ερώτηση για την Εξωτερική Πολιτική, συμφωνώντας όπως είπε με την λογική Σαρκοζί-Μέρκελ στο ζήτημα  και δηλώνοντας την αντίθεση του κόμματός του στην ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας.

Στο διευκρινιστικό ερώτημα για το αν υπάρχει αντίφαση με τη θέση του ΛΑΟΣ σχετικά με το γεγονός ότι επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου του κόμματος ετέθη μια γυναίκα, η οποία πρεσβεύει την ελληνοτουρκική προσέγγιση, ο κ. Καρατζαφέρης είπε: «Στην Ευρώπη μάθαμε στη σύνθεση» και πρόσθεσε πως, αν απέκλειε κανείς από τα ψηφοδέλτια υποψηφίους που σπούδασαν στην Αμερική, δε θα έμεναν πολλοί από όλα τα κόμματα.

«Είμαστε υπερήφανοι για την επιλογή της Νίκης Τζαβέλλα που είναι μία τεχνοκράτης και θα αξιοποιήσουμε τις γνωριμίες της διεθνώς».

- Οικονομία

Στο ερώτημα γιατί έδωσε την συναίνεσή του στον Κ. Καραμανλή στο θέμα της Οικονομίας, όταν ο ίδιος λέει πως η χώρα οδηγήθηκε στην κατάσταση αυτή εξαιτίας της διακυβέρνησής της από τρεις οικογένειες, ο Γ. Καρατζαφέρης απάντησε πως στην περίοδο της κρίσης,  η υπευθυνότητα υπαγορεύει αυτή τη στάση.

 «Ο πρωθυπουργός ομολόγησε το πρόβλημα και ζήτησε βοήθεια. Όλοι αρνήθηκαν. Εγώ έκανα προτάσεις, οι περισσότερες δεν έγιναν δεκτές, κάποιες υιοθετήθηκαν. Εγώ το είχα πει από την αρχή, «στα καλά μαζί, στα γκρίζα, απέναντι».

«Αν τώρα τα περισσότερα είναι γκρίζα δεν φταίω εγώ, φταίει ο κ. Καραμανλής. Το «όχι σε όλα» δεν μας εκφράζει. Υπάρχουν κόμματα, που λένε «ναι στα καλά». Είναι γεγονός πως υπάρχουν τρεις οικογένειες που κυβερνούν και πρέπει ο τόπος να απαλλαγεί από την μέγγενη αυτή», είπε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ.  

- Κοινωνική πολιτική και εργασιακά

Ο κ. Καρατζαφέρης απαντώντας σε ερώτηση για το μεταναστευτικό ζήτημα είπε ότι το θέμα είναι τεράστιο καθώς αποτελούν το 20% του πληθυσμού. «Είναι ένα θέμα που πρέπει να συζήσουμε σοβαρά, σε λίγο καιρό δεν θα μπορούμε να το ελέγξουμε», είπε και κάλεσε όλο τον πολιτικό κόσμο να λάβει αποφάσεις με συλλογικό τρόπο.

-  Παιδεία

Ο κ. Καρατζαφέρης διατύπωσε την θέση να μην υπερβαίνουν το ποσοστό του 30% των μαθητών οι αλλοδαποί, λέγοντας πως και ο Βρετανός πρωθυπουργός που το εξέφρασε δεν θεωρείται ακραίος.

Ερωτηθείς για αν θεωρούνται ίσοι οι Έλληνες μουσουλμάνοι και αν θα πρέπει να κάνουν την προσευχή τους στο σχολείο, ο κ. Καρατζαφέρης είπε πως αυτά τα θέματα περιγράφονται στο Σύνταγμα και θα ήταν ακραία ρατσιστικό αν έλεγε κανείς πως δεν έχουν τα ίδια δικαιώματα. Όμως, όπως είπε, πρέπει να αντιμετωπίζουμε τέτοια θέματα κατά πρόσωπο και ρώτησε: «Μήπως στο τέλος θα καταργήσουμε τη δική μας πίστη;».

- Περιβάλλον

Ο Γ. Καρατζαφέρης είπε ότι για το περιβάλλον πρέπει να γίνουν πολλά, αλλά εκ των πραγμάτων το ζήτημα παίρνει στις συνειδήσεις των ανθρώπων δευτερεύουσα θέση: «Όταν κάποιος δεν έχει φάει δεν ενδιαφέρεται τόσο πολύ για την πρασινάδα», είπε χαρακτηριστικά και ζήτησε ισόρροπη δυναμική ανάμεσα στα ζητήματα του περιβάλλοντος και της ανάπτυξης. Σε ό,τι αφορά στη διαχείριση των απορριμμάτων δήλωσε ότι είναι αδιανόητο να μένουμε στους ΧΥΤΑ και κάλεσε σε εναλλακτικές προτάσεις.

- Διακυβέρνηση και Δημόσια Διοίκηση

Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γ. Καρατζαφέρης, ο οποίος ρωτήθηκε για το «αντιφατικό στοιχείο» της πολιτικής του να «χαστουκίζει» την κυβέρνηση και ταυτόχρονα να «επαναλαμβάνει τον έρωτά του» γι αυτή, δήλωσε ότι το κόμμα δεν έχει ακραίο χαρακτήρα, αφού ποτέ δεν αποκλείει τον διάλογο. «Το να λέμε όχι σε όλα δεν είναι πολιτική», τόνισε χαρακτηριστικά, ενώ υπεραμύνθηκε της επιλογής της κ. Τζαβέλλα, τονίζοντας ότι έλαβε υπόψη τις συστάσεις που είχε, προσθέτοντας ότι είναι ένα πρόσωπο που θα βοηθήσει την Ευρώπη, καθώς γνωρίζει πρόσωπα και καταστάσεις.

- Σύνοψη

 

Το debate μπροστά και πίσω από τις κάμερες

Ώρα 19:40: Tο συνοδευτικό αυτοκίνητο με την γκαρνταρόμπα του Παπανδρέου δε σταμάτησε στην είσοδο, αλλά περίπου 100 μέτρα πιo κάτω, προκαλώντας μια… μίνι αναστάτωση στο επιτελείο του προέδρου του ΠΑΣΟΚ.

Ώρα 19:50: Κάποιοι φωτογράφοι διαμαρτύρονται, γιατί δεν πρόλαβαν να φωτογραφίσουν τους αρχηγούς των κομμάτων. Η επίσημη δικαιολογία ήταν ότι εκείνη τη στιγμή βρίσκονταν στο μακιγιάζ.

Λίγο μετά τις 20:00, η τηλεοπτική αναμέτρηση ξεκινά. Η Μαρία Χούκλη λέει: «Η διάρκεια της απάντησης των προέδρων στην ερώτηση των δημοσιογράφων είναι ενάμισι λεπτό, δηλαδή 120 δευτερόλεπτα». Μόνο που ενάμισι λεπτό είναι μόλις 90 δευτερόλεπτα!

Ώρα 20:15: Στην καφετέρια του ραδιομεγάρου της ΕΡΤ σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο οι δημοσιογράφοι παρακολουθούν το debate. Επικρατεί το αδιαχώρητο.

Ώρα 20:17: Κάποιος βήχει έντονα την ώρα που η Αλέκα Παπαρήγα δίνει την πρώτη απάντησή της. (Όταν μιλάει η Παπαρήγα, δε βήχουν!)

Ώρα 20:20: Ο Αλέκος Αλαβάνος επαναλαμβάνει ακριβώς τις ίδιες εκφράσεις που είχε χρησιμοποιήσει στο προηγούμενο debate: «Κύριε πρωθυπουργέ, κύριε πρόεδρε της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, θα μας απαντήσετε;».

Ώρα 20:30: Οι πρώτες φιάλες ουίσκι έχουν ήδη «αναχωρήσει» από το χώρο της καφετέριας με προορισμό τα παρασκήνια, όπου οι σύμβουλοι των πολιτικών αρχηγών παρακολουθούν το debate. Κάθε πολιτικός αρχηγός είχε τρεις συμβούλους. Έναν στο στούντιο μαζί του και δύο στα παρασκήνια.

Ώρα 20:35: Μισή ώρα πίσω πήγε ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης την ομιλία του στο ξενοδοχείο «Athens Imperial» στην πλατεία Καραϊσκάκη, προκειμένου να παρακολουθήσει μαζί με φίλους του το debate. (Πάντως, αυτή τη στιγμή είναι πάνω από δυο χιλιάδες άτομα στην εκδήλωση.)

Ώρα 20:52: Η Μαρία Χούκλη επιπλήττει με αυστηρότητα τον Αιμίλιο Λιάτσο: «Δέκα δευτερόλεπτα ήταν αυτά κύριε Λιάτσο... βγήκατε εκτός χρόνου», του είπε.

Ώρα 21:05: Ο πάγος πάει κι έρχεται…

Ώρα 21:06: Ο Γιώργος Καρατζαφέρης λέει «Χρόνια Πολλά» (βοήθειά μας...!!!)

Ώρα 21:08: Κώστας Καραμανλής: «Δεν ικανοποιούμε επαρκώς τους χαμηλόμισθους.»

Ώρα 21:11: Κώστας Καραμανλής: «Ποτέ δεν έδωσα διαταγή να πέσει ξύλο στους συνταξιούχους και στους αγρότες.»

Ώρα 21:10: Ο Νίκος Ευαγγελάτος λέει απευθυνόμενος στον Κώστα Καραμανλή: «Δεν πήρα την απάντηση που ήθελα, βάζω άλλες δύο...»

Ώρα 21:13: Πάλι κάποιος βήχει (Αχ, άτιμη γρίπη...).

Ώρα 21:15: Αλέκα Παπαρήγα: Τώρα περάσατε από τον Άγιο Θεόδωρο στη Φανερωμένη...

Ώρα 21:24: Μαρία Χούκλη: «Ήμουν ελαστική μαζί σας πριν... κυρία Κοσιώνη...» (Χτύπα κι άλλο!)

Ώρα 21:25: Κώστας Καραμανλής: «Επαναλαμβάνω δεν είστε σωστά πληροφορημένη... κυρία Κοσιώνη.» (Χτύπα κι άλλο... θα τ’ αντέξω!)

Ώρα 21:29:  Γιώργος Παπανδρέου: «Δε με ξέρετε κύριε Σρόιτερ, τα έχω βιώσει...» (για το δημόσιο σχολείο)

Ώρα 21:30: Μαρία  Χούκλη: «Κύριε Λιάτσο, πάλι είστε εκτός χρόνου.» (Κάθε φορά τα ίδια, Χούκλη και Λιάτσος τρώνε τα… μουστάκια τους!)

Ώρα 21:34: Πάει και αυτός ο κύκλος... Πάμε στον προτελευταίο.

Ώρα 21:35: Γιώργος Καρατζαφέρης: Ψωμί για όλους... ψωμί για τα παιδιά του και πουκάμισο να πάει στη δουλειά του. (Ψωμί, ελιά και Κότσο βασιλιά).

Ώρα 21:41: Γιώργος Παπανδρέου απευθυνόμενος στην Όλγα Τρέμη: «Σωστή ερώτηση» (Μπράβο κυρία Τρέμη μας, συγχαρητήρια κι από τον πρόεδρο).

Ώρα 21:42: Γιώργος Παπανδρέου: «Έχουμε ήλιο και πράσινο...» (Λίγο κρασί, λίγο θάλασσα και τ’ αγόρι μου)

Ώρα 21:43: Όλγα Τρέμη: «Αυτό είναι για τους Οικολόγους - Πράσινους, κύριε πρόεδρε.»

Ώρα 21:45: Αλέκα Παπαρήγα: «Δεν είστε καλά ενημερωμένη ... κυρία Κοσιώνη» (ΧΤΥΠΑ ΚΙ ΑΛΛΟ, ΕΙΠΑΜΕ!)

Ώρα 21:47: Αλέκα Παπαρήγα: «Αποκαθιστώ την αλήθεια.» (Χτύπα κι άλλο... την Κοσιώνη)

Ώρα 21:51: Αλέκος Αλαβάνος με ειρωνικό ύφος: «Κύριε Σρόιτερ»

Ώρα 21:56: Γιώργος Παπανδρέου: «Να τελειώνουμε... λοιπόν»

Ώρα 22:25: Τελειώσαμε, λοιπόν.

Μετά τους τίτλους τέλους

Πρώτη από το στούντιο βγήκε η Αλέκα Παπαρήγα. Την ώρα που κατέβαινε τη σκάλα, έτρεξε κάποιος από τη συνοδεία της και την έπιασε από το μπράτσο για να τη βοηθήσει. Εκείνη έσκυψε και του είπε χαμηλόφωνα: «Άσε με, άσε με».

Ο Γιώργος Καρατζαφέρης βγήκε από το ραδιομέγαρο, επιβιβάστηκε στο αυτοκίνητό του και το πρώτο πράγμα που έκανε, ήταν να ελέγξει τις κλήσεις στο κινητό του. Ποιος άραγε να του τηλεφώνησε τέτοια ώρα; Δεν ήξερε ότι συμμετείχε στο debate;   

Ο Αλέκος Αλαβάνος βγήκε βιαστικά από την έξοδο και κατευθύνθηκε προς τα αριστερά για να πάει στο αυτοκίνητό του. Τότε, ακούει μια φωνή: «Κύριε πρόεδρε, δεν πάμε αριστερά, δεξιά πάμε». Ή στραβός είναι ο γιαλός ή στραβά αρμενίζουμε…

Τέλος, έξαλλοι έγιναν οι εκπρόσωποι του Τύπου για τον περιορισμό που τους επέβαλαν στο ραδιομέγαρο της ΕΡΤ. Οι μοναδικοί χώροι που τους επέτρεψαν να κινηθούν ήταν  η καφετέρια και οι τουαλέτες! Φυσικά, δεν έλειψαν οι διαμαρτυρίες ότι δεν μπορούν να κάνουν τη δουλειά τους (σαν βγω απ’ αυτή τη φυλακή…).

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 28 Μαΐου 2009, 19:18


Εκτύπωση
Αποστολή
Μέγεθος κειμένου: A A A
Αρχική σελίδα
Η σφοδρή καταιγίδα που πλήττει από την Πέμπτη την πολιτεία Μινάς Γκεραίς, στη νοτιοανατολική Βραζιλία, έχει προκαλέσει βροχοπτώσεις ρεκόρ, με αποτέλεσμα σαρωτικές πλημμύρες και...