Siemens: Η μητέρα όλων των σκανδάλων

Siemens: Η μητέρα όλων των σκανδάλων

Κρατά χρόνια το σκάνδαλο της Siemens, που πλέον έχει ενηλικιωθεί.

Το «υλικό» για το party της μίζας της Siemens στην Ελλάδα αρχίζει από το 1998 με μπροστάρη τον ΟΤΕ και τελειώνει με την αποκάλυψη των μαύρων ταμείων το 2006.

Υπάρχει, όμως, και η υπόθεση της Mayo, που συνδέεται με τη γενικότερη υπόθεση της Siemens και η οποία αφορά την περίοδο πρωθυπουργίας Μητσοτάκη, πριν από περίπου 20 χρόνια.

Ανεξάρτητα από το αν ο επίτιμος δικαιώθηκε στα δικαστήρια –μετά από καταγγελία του Λαλιώτη- και τώρα δηλώνει ότι «μέσω ΜΑΥΟ, ούτε ένα μάρκο δεν εδόθη στη Νέα  Δημοκρατία από τη Siemens», η πραγματικότητα είναι ότι με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, η Siemens εμπλέκεται στην ελληνική πραγματικότητα τις τελευταίες δύο δεκαετίες.

Οι αποκαλύψεις, φυσικά, δεν προήλθαν από τις ελληνικές δικαστικές Αρχές -οι οποίες δεν είχαν πάρει χαμπάρι- ή από την ελληνική πολιτική σκηνή, που είναι μπλεγμένη έως το κόκαλο με το σκάνδαλο.

Η αποκάλυψη έγινε και ήρθε σε εμάς από το Μόναχο και την εκεί εισαγγελία, που ερευνά τις σχετικές με τα λαδώματα ενέργειες της μητρικής εταιρείας σε διάφορες χώρες.

Επόμενο ήταν να φτάσει η αποκάλυψη και στην Ελλάδα.

Περίοπτη θέση στο σκάνδαλο κατέχει η «αμαρτωλή» σύμβαση της Siemens με τον ΟΤΕ.

Πρόκειται για μια συμφωνία, με την οποία ο ΟΤΕ στις 10-12-1997 δεσμεύθηκε τεχνολογικά με τη Siemens για μια ακόμη πενταετία, από το 1998 έως το 2002.

Τότε είχε ανακοινωθεί ότι το ύψος της ανάθεσης ήταν μερικά δισεκατομμύρια δραχμές.

Τελικά, μόνο η σύμβαση -επί της ουσίας απευθείας ανάθεση- έφτασε το ποσό των 885 εκατομμυρίων ευρώ για τη Siemens.

Μέχρι και το 2004, τα ποσά αυτά μεγάλωναν με παρένθετες νέες αναθέσεις, τις οποίες προωθούσαν κυβερνήσεις, διοικήσεις του ΟΤΕ και στελέχη του, όπως καταγγέλλεται, με το αζημίωτο.

Τελικά, προέκυψε από αποκαλύψεις, δηλώσεις, καταθέσεις, κτλ, ότι η εταιρεία διοχέτευσε μαύρο πολιτικό χρήμα στο ΠΑΣΟΚ, κατά ομολογία του Θόδωρου Τσουκάτου, και την Νέα Δημοκρατία, από τις αποκαλύψεις στελεχών της μητρικής εταιρείας ότι λάδωσαν πολιτικά κόμματα στην Ελλάδα.

Επίσης, υπάρχουν πληροφορίες ότι «λαδώθηκαν» Έλληνες υπουργοί.

Δυστυχώς, τα στελέχη της μητρικής Siemens, ενώ έχουν αποκαλύψει ότι τα «πήραν» υπουργοί, δεν αναφέρθηκαν σε συγκεκριμένα ονόματα και, επίσης δυστυχώς, κανείς στη Ελλάδα δεν έχει τη ευθιξία να αναλάβει τις ευθύνες του.

Προσφέρθηκαν επίσης παχυλά μπαξίσια- δεν μιλάμε για φραγκοδίφραγκα-  σε διάφορους άλλους κρατικούς παράγοντες, όπως υψηλόβαθμα στελέχη του ΟΤΕ κ.λ.π.

Από τα επίσημα στοιχεία φαίνεται ότι η Siemens έδωσε μίζες τουλάχιστον 10 εκατομμυρίων ευρώ σε κρατικούς αξιωματούχους, για την εγκατάσταση του συστήματος ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων -του περίφημου C4I του 2002.

Η υπόθεση έλαβε μεγάλες πολιτικές διαστάσεις, συστάθηκαν επιτροπές επί επιτροπών -καμία, μα καμία, δεν έκανε τίποτε επί της ουσίας-, συγκλήθηκε η Βουλή για να παραγράψει το σκάνδαλο με το κλείσιμό της, και εν τέλει να μην υπάρξει καμία, μα καμία, επίπτωση για όσους τα "τσέπωσαν" και για όσους τα "έδωσαν".

Και στο τέλος, σαν κερασάκι στην σάπια τούρτα της πολιτικής εξουσίας, ήρθαν και οι αποκαλύψεις ότι το κράτος «άνοιξε» τα σύνορα για να πετάξουν τα δύο βασικά πρόσωπα που ενέχονται στο μέγα σκάνδαλο.

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 2 Ιουνίου 2009, 12:28


Εκτύπωση
Αποστολή
Μέγεθος κειμένου: A A A
Αρχική σελίδα
Έπειτα από δικομματική συμφωνία -η οποία προκάλεσε αντιπολεμικά σχόλια - 219 Δημοκρατικοί βουλευτές και 65 Ρεπουμπλικανοί την Πέμπτη ψήφισαν...