Η γιορτή της Κέρκυρας έληξε. Ραντεβού στην Αθήνα...

Η γιορτή της Κέρκυρας έληξε. Ραντεβού στην Αθήνα...

Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 28 Ιουνίου 2009, 18:55

Η Ντόρα Μπακογιάννη μοίραζε χαμόγελα το απόγευμα της Κυριακής στην Κέρκυρα. Η επανεκκίνηση του διαλόγου μεταξύ ΝΑΤΟ και Ρωσίας, η κατ’ αρχήν συμφωνία της Αθήνας με την Ουάσιγκτον για την Βίζα αλλά και οι κατ’ ιδίαν συναντήσεις με τους Υπουργούς Εξωτερικών των χωρών μελών του ΟΑΣΕ (εκτός Μιλόσοσκι) συνετέλεσαν στη δημιουργία ενός θετικού κλίματος για την Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας που την τελευταία περίοδο δεν είχε περάσει και πολύ καλά λόγω Καραβέλα και των ασύμμετρων απωλειών που συνεπάγεται η διαχείριση της υπόθεσής του.

Ο Υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ δεν έχανε ευκαιρία να καταγγέλλει στους συνομιλητές του την «επιθετική στάση της Αθήνας  όσον αφορά την χώρα του και την εθνική γλώσσα της» . Παρόλα αυτά προσκάλεσε την Ντόρα Μπακογιάννη στα Σκόπια, πρόσκληση που για τυπικούς λόγους βεβαίως δεν απερρίφθη. Αντιθέτως. Η πραγματικότητα ωστόσο υπαγορεύει και δεύτερες ακόμη και τρίτες σκέψεις. Μία επίσκεψη της ελληνίδας ΥΠΕΞ στα Σκόπια χωρίς να υφίσταται πρόοδος στις συνομιλίες για το όνομα, θα ήταν μία εντελώς εξωπραγματική προοπτική, αυτήν την στιγμή τουλάχιστον.

Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι έπαιξε για άλλη μία φορά το γνωστό , εγωκεντρικό του ρόλο. Χαμογελώντας δεξιά και αριστερά, τόνιζε μετά μανίας πώς αυτός έφερε ποιο κοντά το ΝΑΤΟ με τη Ρωσία που ήταν και το ζητούμενο. «Τους τα βρήκα» έλεγε ο Καβαλιέρε με την συνηθισμένη νότα υπερβολής που τον χαρακτηρίζει. Όσο για τον Υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας και τις  προτεραιότητές του , ήταν προφανές πώς άλλα τον προβλημάτιζαν. Η επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας ήλθε στην Κέρκυρα για να διαχειριστεί το Αρμενικό ζήτημα στον Καύκασο αλλά και τις τουρκο-αρμενικές σχέσεις που είναι και το μεγάλο αγκάθι στις σχέσεις της Άγκυρας με τον Καύκασο συνολικά. Συναντήθηκε με τους Αζέρους αλλά έως και αργά το μεσημέρι της Κυριακής δεν είχε ανταλλαγεί ούτε μία χειραψία με τους Αρμενίους.

Ο «νικητής» του διημέρου ήταν προφανώς ο Λαυρώφ. Μπορεί να απερρίφθη μετ’ επαίνων η πρόταση του Προέδρου της Ρωσίας Μεντβέντεφ για επανίδρυση του πλαισίου ευρωπαϊκής ασφάλειας με την δημιουργία ενός ομώνυμου Συμβουλίου, αλλά επί της ουσίας η Δύση σύρθηκε να αποδεχθεί τα τετελεσμένα στον Καύκασο μετά την περυσινή  σύρραξη μεταξύ Ρωσίας και Γεωργίας. Στον Καύκασο η Ρωσία έχει λόγο πάει και τελείωσε, ήταν το νόημα των δηλώσεων του ΓΓ του ΝΑΤΟ κ. Σέφερ. Πρόκειται για την αποδοχή μιάς πραγματικότητας που δεν σήκωνε άλλη διαπραγμάτευση με την Μόσχα. Ηττημένος δηλαδή είναι ο άνθρωπος της Ουάσιγκτον στην Τυφλίδα, ο πρόεδρος Σαϊκασβίλι που πίστεψε πώς ένας πόλεμος με την Ρωσία θα τον έβγαζε στον αφρό. Τελικά τον πήγε στον πάτο.

Ελληνοτουρκικά

Ικανοποιημένοι εξήλθαν της συνάντησης τους η Ντόρα Μπακογιάννη με τον   Αχμέτ Νταβούτογλου (ο γυιός του Δαυίδ επί λέξει). Ο ΥΠΕΞ της Τουρκίας δήλωσε στους δημοσιογράφους πώς «αν και υφίστανται σημαντικές διαφορές προσέγγισης στα ζητήματα, Αθήνα και Άγκυρα συνεχίζουν στο πνεύμα του 1999. Οι δύο χώρες δεν πρέπει να εμφανίζονται ως σκληροί διαπραγματευτές αλλά ως συνεργάτες για να λύσουν τα προβλήματα. Θέματα όπως η Χάλκη και οι Μειονότητες θα λυθούν από την πλευρά της κάθε χώρας και εντός του δικού της πλαισίου. Οι μειονότητες πρέπει να αποτελούν γέφυρα φιλίας μεταξύ των δύο χωρών. Όσο για την λαθρομετανάστευση, η Τουρκία δεν επιθυμεί να καταστεί ένα απέραντο στρατόπεδο συγκέντρωσης» επισήμανε ο κ. Νταβούτογλου που πρόσθεσε πως και σε αυτό ρο πρόβλημα η Άγκυρα επιθυμεί να συνεργαστεί με την Αθήνα..                                                                                             

Ο θεός Αίολος και οι κεραυνοί του Δία

Ο καιρός ήταν βροχερός στην Κέρκυρα που είναι γνωστή για την αφόρητη υγρασία της. Τα καντούνια της είναι  στενά και η οργάνωση της Συνόδου, αλλά ελληνικά, δεν έπεισε τους προσκεκλημένους.  ''Αν δεν μπορείτε να μας εξυπηρετήσετε τότε γιατί μας προσκαλείτε;'' έλεγε στους δημοσιογράφους ένας πρέσβης που έμεινε αποκλεισμένος στο αυτοκίνητο του αναμένοντας την σειρά του για να αποβιβαστεί. Ο ίδιος ο Κώστας Καραμανλής περίμενε δέκα λεπτά μέσα στο αυτοκίνητο για να έλθει και η δική του σειρά αποβίβασης. Όσο για τους καλομαθημένους δημοσιογράφους, γκρίνια και πάλι γκρίνια για τα ξενοδοχεία και τις μετακινήσεις. Το επόμενο ραντεβού είναι στην Αθήνα τον Δεκέμβριο όπου και πάλι η Μόσχα θα είναι παρούσα. Αλλά εδώ, η παρουσία της Ντόρας Μπακογιάννη θα εξαρτηθεί από την ημερομηνία των επερχόμενων εκλογών.

Τελευταία ενημέρωση: Κυριακή, 28 Ιουνίου 2009, 18:55


Εκτύπωση
Αποστολή
Μέγεθος κειμένου: A A A
Αρχική σελίδα
Η σφοδρή καταιγίδα που πλήττει από την Πέμπτη την πολιτεία Μινάς Γκεραίς, στη νοτιοανατολική Βραζιλία, έχει προκαλέσει βροχοπτώσεις ρεκόρ, με αποτέλεσμα σαρωτικές πλημμύρες και...