Εντυπωσιακό βίντεο της ΝΑΣΑ από την έκλειψη ηλίου

Εντυπωσιακό βίντεο της ΝΑΣΑ από την έκλειψη ηλίου

Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 2 Αυγούστου 2008, 10:18

Από τη Σιβηρία έως τις ερήμους της Κίνας, εκατομμύρια άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους για να παρακολουθήσουν την ολική έκλειψη ηλίου.

Το σπάνιο φαινόμενο, κατά το οποίο η σελήνη μπαίνει ανάμεσα από τον ήλιο και τη γη ξεκίνησε στις 12.23 από τον Καναδά. Η σκιά πέρασε στη συνέχεια από τη Βόρεια Γροιλανδία στο Νοβοσιμπίρσκ της Σιβηρίας στη μία το μεσημέρι. Πολύς κόσμος ταξίδεψε και από το εξωτερικό. Τα δωμάτια των ξενοδοχείων είχαν κλειστεί εβδομάδες πριν.   

Την ώρα της έκλειψης τα πουλιά σταμάτησαν να ακούγονται, ενώ ξαφνικά έπεσε η θερμοκρασία και άρχισε να φυσάει αέρας. Όλα αυτά λόγω της πλήρης κάλυψης του ήλιου από το φεγγάρι.  Όσοι κατάφεραν να δουν την ολική έκλειψη μιλούν για πρωτόγνωρη εμπειρία.

Με ενθουσιασμό την υποδέχτηκαν και οι Κινέζοι παρόλο που στη χώρα κατά παράδοση οι εκλείψεις θεωρούνται κακός οιωνός. Σε αρχαία κείμενα των Κινέζων αναφέρεται πως ένας δράκος κατάπιε τον ήλιο, αν και λίγοι είναι αυτοί που πιστεύουν αυτές τις ιστορίες.  

Η σκιά της έκλειψης "ταξιδεύει" με 1.770 χιλιόμετρα την ώρα στη ζώνη του Ισημερινού, ενώ φτάνει τα 8.076 χιλιόμετρα την ώρα στο ταξίδι της στους πόλους. Η επόμενη έκλειψη θα πραγματοποιηθεί στις 22 Ιουλίου του 2009 και θα  περάσει από την Ινδία και το Μπαγκλαντές , φτάνοντας ως τη Σανγκάη.

Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 2 Αυγούστου 2008, 10:18


Εκτύπωση
Αποστολή
Μέγεθος κειμένου: A A A
Αρχική σελίδα