Εντυπωσιακή τελετή έναρξης

Εντυπωσιακή τελετή έναρξης

Οι 29οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Πεκίνου ξεκίνησαν επίσημα στις 3, ώρα Ελλάδος, με μια εντυπωσιακή τελετή έναρξης στη Φωλιά του Πουλιού, όπως είναι γνωστό το Ολυμπιακό Στάδιο της κινεζικής πρωτεύουσας. 

Εκθαμβωτικά πυροτεχνήματα, απόλυτος ανθρώπινος συγχρονισμός στις κινήσεις και τις ιαχές, εξαιρετικά σκηνικά και κοστούμια, συνέθεσαν το θέαμα απείρου κάλους και μεγαλείου της «χώρας του μεταξιού».  

Οι αναπαραστάσεις της ιστορικής διαδρομής της αχανούς χώρας, αποκάλυψαν τον "ολύμπιο" πλούτο της Κίνας και του πανάρχαιου πολιτισμού της.

Κάπου 15.000 εθελοντές, ηθοποιοί και χορευτές επωμίστηκαν το βάρος της εντυπωσιακής τελετής με την οποία οι Κινέζοι ελπίζουν να εντυπωσιάσουν την  υφήλιο και να ανατρέψουν την αρνητική εικόνα που έχει παρουσιάσει η αχανής χώρα για θέματα όπως το Θιβέτ, τα ανθρώπινα δικαιώματα και η ατμοσφαιρική ρύπανση.

Το θερμό χειροκρότημα των χιλιάδων θεατών μετά από την ολοκλήρωση των επιμέρους θεματικών ενοτήτων είναι η σαφής επιβράβευση για τον αρμονικό συγχρονισμό των κινήσεων χιλιάδων ανθρώπων που λειτούργησαν σαν ένα σώμα.  

Η φαντασμαγορική τελετή έναρξης τράβηξε τα βλέμματα τεσσάρων δισεκατομμυρίων τηλεθεατών από όλο τον κόσμο και 90.000 θεατών μέσα στο στάδιο. Στο τέλος της τελετής 30.000 πυροτεχνήματα έλαμψαν στον ουρανό δίνοντας το έναυσμα για την έναρξη των αγώνων.

Η ασφάλεια και οι καιρικές συνθήκες παραμένουν οι βασικές ανησυχίες των Κινέζων διοργανωτών. Σε όλο το Πεκίνο θα περιπολούν καθ’ όλη τη διάρκεια των Αγώνων 100.000 αστυνομικοί, ενώ σε επιφυλακή έχει τεθεί και ο στρατός.  

Η Κίνα στοχεύει στο να δείξει το καλό της πρόσωπο στον υπόλοιπο κόσμο. Οι αντιδράσεις όμως για καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων δεν έχουν σταματήσει, αφού σε πολλά μέρη του κόσμου ακτιβιστές διοργανώνουν πορείες διαμαρτυρίας.

Οι περισσότεροι από τους 80 ηγέτες παρέστησαν στην τελετή έναρξης, βρίσκονται ήδη στο Πεκίνο. Μεταξύ τους ο Τζορτζ Μπους, ο Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Νικολά Σαρκοζί.

Η τελετή σε... στιγμιότυπα

Με εντυπωσιακά πυροτεχνήματα και 2008 τυμπανιστές ''Φου'' ξεκίνησαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Πεκίνου.

Οι πέντε κύκλοι, σήμα κατατεθέν των Ολυμπιακών Αγώνων, άναψαν και ανυψώθηκαν στον αέρα της “Φωλιάς του πουλιού”.

Ένα κοριτσάκι τραγούδησε των ύμνο των Αγώνων, ενώ στη συνέχεια ακολούθησε ο ύμνος της διοργανώτριας Κίνας και η έπαρση της σημαίας.

Χορευτές έγραψαν πάνω σε έναν αρχαίο πάπυρο στο κέντρο του σταδίου και στη συνέχεια 3.000 μαθητές του Κομφούκιου εμφανίστηκαν, κινούμενοι με απόλυτη αρμονία.

Χιλιάδες χορευτές σχημάτισαν το Σινικό Τείχος και πολλά παιδιά ξεπρόβαλαν μέσα από κουτιά, χορεύοντας στους ρυθμούς των παραδοσιακών μουσικών ήχων.

Οι Κινέζοι παρουσίασαν τους ''δρόμους του μεταξιού''. Τους δρόμους που καθιέρωσαν την Κίνα στο παγκόσμιο εμπόριο, μέσω της εξαγωγής μεταξιού.  

Ένας πιανίστας με ένα μικρό κοριτσάκι, συνόδευσαν μια εντυπωσιακή αλλαγή χρωμάτων από χορευτές με λαμπάκια, οι οποίοι σχημάτισαν το σύμβολο της ειρήνης, το περιστέρι και στη συνέχεια το σύμβολο του κυνηγιού, τον αετό.

Οι διοργανωτές φαίνεται πως εμπνεύστηκαν από τους Αγώνες της Αθήνας και σε στυλ 2004 ένα κοριτσάκι που... πετούσε, έκανε την εμφάνισή του.

2008 αθλητές Τάι Τζι σχημάτισαν ομόκεντρους κύκλους και στο κέντρο μικρά παιδιά ζωγράφισαν το μήνυμα για την προστασία του περιβάλλοντος.

Η γη και το διάστημα παρουσιάστηκαν από τους Κινέζους με έναν αστροναύτη να εξερευνά τον κόσμο σε ύψος 24 μέτρων.

Η Σάρα Μπράιτμαν και ο Λιού Χουά τραγούδησαν τον ύμνο των αγώνων στην κορυφή της σφαίρας και γύρω τους υπάρχουν εκατοντάδες χορευτές γαντζωμένοι.

Το τέλος, περιελάμβανε ένα ενωτικό μήνυμα προς όλους τους ανθρώπους. Οι διοργανωτές στα πλαίσια του Ολυμπιακού πνεύματος κάλεσαν τους ανθρώπους να ξεχάσουν τις διαφορές τους και να θυμηθούν ό,τι τους ενώνει.

Μετά την ολοκλήρωση της παρέλασης οι 10.500 αθλητές από 204 χώρες συγκεντρώθηκαν στο κέντρο του σταδίου και ο πρόεδρος της Κινεζικής Οργανωτικής Επιτροπής, Λιού Τσι, πήρε το λόγο:

"Είναι μια μεγάλη γιορτή, όπου η μελωδία, ένας κόσμος, ένα όνειρο γίνεται πραγματικότητα".

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΔΟΕ, Ζακ Ρογκ, ανέφερε:

"Η Κίνα από καιρό ονειρευόταν να ανοίξει την πόρτα στον κόσμο. Σήμερα αυτό το όνειρο γίνεται πραγματικότητα. Συγχαρητήρια Πεκίνο. Επιλέξατε σαν θέμα, το ένας κόσμος, ένα όνειρο. Γι' αυτό βρισκόμαστε εδώ. Θρηνούμε μαζί σας τα θύματα του σεισμού, που έπληξαν τη χώρα σας. Όλοι με το ίδιο όνειρο ευχόμαστε οι Ολυμπιακοί Αγώνες να φέρουν χαρά, ελπίδα και υπερηφάνεια. Οι Αγώνες έγιναν για εσάς τους αθλητές από τον βαρόνο Πιέρ ντε Κουμπερτέν.

Ας είναι Αγώνες δικοί σας. Να θυμάστε, ότι αντιπροσωπεύουν την ειρηνική συνεύρεση 204 εθνικοτήτων και δεν είναι απλές αθλητικές επιδόσεις. Αντιπροσωπεύουν τη φιλία, την αγάπη, τον σεβασμό. Απορρίψτε το ντόπινγκ, να είστε πρότυπα για τους νέους του κόσμου.

Μακριά από τον ψεύτικο κόσμο του ντόπινγκ. Ευχαριστούμε την Οργανωτική Επιτροπή του Πεκίνου και τους εθελοντές. Χωρίς αυτούς τίποτα δεν θα γινόταν. Πεκίνο είστε ταυτόχρονα οικοδεσπότες και μια πόρτα που ανοίγει στο μέλλον".

Στη συνέχεια ο πρόεδρος της Κίνας, Χου Τζιντάο, κήρυξε την έναρξη των Αγώνων και ακολούθησε η έπαρση της Ολυμπιακής Σημαίας υπό τους ήχους του Ολυμπιακού Ύμνου από μια χορωδία 80 παιδιών. 

Η Κινέζα αθλήτρια του πινγκ πονγκ, Ζανγκ Γινίνγκ, με τον συμπατριώτης της κριτή, Χουάνγκ Λιπίνγκ, έδωσαν τον όρκο εκ μέρους όλων των συναδέλφων τους, κρατώντας την άκρη της Ολυμπιακής Σημαίας.

Ο επίλογος της φαντασμαγορικής βραδιάς γράφτηκε όταν από τη θύρα 3 του σταδίου μπήκε η Ολυμπιακή Φλόγα. Ο Λι Νινγκ, ο τελευταίος λαμπαδηδρόμος, δεμένος από ειδικό μηχανισμό... πέταξε στον ουρανό του σταδίου και έφτασε στον βωμό. Η Φλόγα άναψε και οι 29οι Ολυμπιακοί Αγώνες ξεκίνησαν με πολλά βεγγαλικά να κάνουν τη νύχτα.. μέρα.

Διαβάστε επίσης:

Δεν τα κατάφεραν οι Σκοπιανοί

"Ζητάω εισαγγελική παρέμβαση, δαχτυλικά αποτυπώματα και νέο έλεγχο"

Αποκλείστηκε το Μπρουνέι

Εκτός Ολυμπιακών Αγώνων έμεινε το Μπρουνέι με αποτέλεσμα οι χώρες που θα λάβουν μέρος στη διοργάνωση του Πεκίνου να μειωθούν σε 204.

Η διμελής αποστολή, αποτελούμενη από έναν κολυμβητή κι έναν σφαιροβόλο έμεινε εκτός Αγώνων, καθώς η  Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή δεν έλαβε έγκαιρα τη δήλωση με τους αθλητές από την  Ολυμπιακή Επιτροπή της χώρας.

''Η ΔΟΕ περίμενε μέχρι την τελευταία στιγμή για να δηλωθούν, αλλά μάταια'', δήλωσε η εκπρόσωπος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, Εμμανουέλ Μορό.

Παραλειπόμενα από τους αγώνες

Ιδιαίτερη αίσθηση και ερωτηματικά προκάλεσε η ειδική μεταχείριση του πρώην βασιλιά Κωνσταντίνου από τους Κινέζους στη διάρκεια της μετάδοσης της τελετής έναρξης.

Κατά την είσοδο της ελληνικής αποστολής, η οποία μπαίνει πάντα πρώτη, ο σκηνοθέτης έδειξε μόνο τον τέως βασιλιά και τη σύζυγό του και κανέναν από την επίσημη ελληνική αντιπροσωπεία της οποίας επικεφαλής είναι η υπουργός Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη.

Η ελληνική αντιπροσωπία διαμαρτυρήθηκε στους Κινέζους διοργανωτές και εκείνοι έριξαν την ευθύνη στο σκηνοθέτη, ο οποίος εξήγησε πως η Ελλάδα δεν είχε επικεφαλής πρόεδρο ή πρωθυπουργό. Οι συγκεκριμένοι κάθονται συνήθως στο πρώτο διάζωμα. Έτσι, όταν είδε να σηκώνεται ο τέως βασιλιάς, ο οποίος παρίστατο ως επίσημο μέλος της ΔΟΕ, θεώρησε εν αγνοία του, ότι είναι κάποιος Έλληνας επικεφαλής.

Η επίσημη πολιτεία κρατά χαμηλούς τόνους για το θέμα, ενώ ο πρόεδρος της ΕΟΕ,  Μίνως Κυριακού, προχώρησε στην ακόλουθη δήλωση:

"Είναι τουλάχιστον ατυχές να συνδέεται η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή και οποιαδήποτε άλλη επιτροπή με την τηλεοπτική παραγωγή της τελετής έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων."


Το τυχερό νούμερο «οκτώ» σε συνδυασμό με την έναρξη των αγώνων, έχει επηρεάσει τους Κινέζους. Μέχρι αργά το βράδυ αναμένεται να γίνουν χιλιάδες γάμοι, αφού οι αιτήσεις των ζευγαριών τους περασμένους μήνες, μόνο στο Πεκίνο, ξεπέρασαν τις 16.000.

Γεμάτα είναι και τα μαιευτήρια, αφού πολλές γυναίκες έκλεισαν ραντεβού για να γεννήσουν την ημέρα της έναρξης.

Υπάρχουν όμως και πολλοί που αντιδρούν στα όσα λέγονται για το νούμερο οκτώ, μετά τις καταστροφές που έπληξαν τη φετινή χρονιά τη χώρα με αποκορύφωμα το σεισμό του Μαΐου που στοίχισε τη ζωή σε 70.000 ανθρώπους. Το γεγονός ότι ο σεισμός έγινε στις 12 Μαΐου – 88 μέρες πριν από τους αγώνες είναι ένα από τα στοιχεία στα οποία στηρίζονται.

Εντατικά μαθήματα καλής συμπεριφοράς κάνουν τις τελευταίες ημέρες οι κάτοικοι του Πεκίνου, προκειμένου να εντυπωσιάσουν τον δυτικό κόσμο.

Μάλιστα οι υπεύθυνοι εξέδωσαν και ειδικό έντυπο με οδηγίες, μερικές εκ των οποίων φαίνονται αστείες. Όπως για παράδειγμα, το ότι οι γυναίκες με παχουλά πόδια θα πρέπει να φορούν σκουρόχρωμες κάλτσες,  ώστε να μην προσβάλουν την αισθητική των τουριστών.

Επίσης, οι κυρίες θα πρέπει να αποφεύγουν να φορούν περισσότερα από τρία χρώματα συγχρόνως,  ενώ συστήνεται σε όλους τους Κινέζους να είναι πάντα χαμογελαστοί και φιλικοί.

Είχε προηγηθεί η αφίσα που είχε αναρτηθεί στους δρόμους του Πεκίνου, με οκτώ εντολές, οι οποίες ανέφεραν: 

1. Μη ρωτήσετε πόσα λεφτά βγάζουν ή πόσα ξοδεύουν,

2. Μη ζητήσετε να μάθετε την ηλικία τους,

3. Μη ρωτήσετε την ερωτική τους ζωή ή την οικογενειακή τους κατάσταση,

4. Μην ρωτήσετε για την υγεία τους,

5. Μην ανοίξετε κουβέντα για το σπίτι ή τη διεύθυνσή τους,

6. Μην μιλήσετε για τις προσωπικές τους εμπειρίες,

7. Μη ρωτήσετε για θρησκεία και πολιτική 

8. Να αποφύγετε την ερώτηση "τι κάνεις εκεί;".

Παρά τα μαθήματα σαβουάρ βιβρ, λίγοι είναι οι Κινέζοι που μιλάνε καλά αγγλικά. Το μεγάλο πρόβλημα για τους τουρίστες παραμένει η γλώσσα, αφού όπως λένε πολύ δύσκολα καταφέρνουν να φτάσουν στον προορισμό τους.

Συλλήψεις πριν την τελετή έναρξης

Τρεις φοιτητές της οργάνωσης "Φοιτητές για την ελευθερία του Θιβέτ" συνέλαβαν οι αρχές της Κίνας. Οι δύο Αμερικανοί και ο ένας Αργεντίνος διαμαρτυρήθηκαν έξω από το Ολυμπιακό στάδιο του Πεκίνου, για την κατάσταση που επικρατεί στο Θιβέτ, κρατώντας σημαίες του κράτους.

Πώς "είδαν" τα ξένα μέσα την τελετή

Με διθυράμβους, χωρίς να λείπουν και τα επικριτικά σχόλια για τον τρόπο με τον οποίο οι Κινέζοι εκμεταλλεύονται την διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων, παρουσιάζουν τα διεθνή μέσα ενημέρωσης την τελετή έναρξης.

Το βρετανικό δίκτυο ΒΒC αναφέρει ότι η Κίνα  παρουσίασε ένα εντυπωσιακό υπερθέαμα με πυροτεχνήματα, μουσική και χορό για να σηματοδοτήσει την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων. Περίπου 10,000 εθελοντές πήραν μέλος στην τελετή, την οποία παρακολούθησαν περισσότεροι από ένα δισεκατομμύριο τηλεθεατές, αναφέρεται στο δημοσίευμα, ενώ σχολιάζει ότι οι αναλυτές χαρακτηρίζουν τους φετινούς Ολυμπιακούς Αγώνες τους πιο πολιτικοποιημένους από την εποχή του ψυχρού πολέμου.

Το αμερικανικό CNN μεταδίδει ότι η τελετή έναρξης ίσως είναι το θέαμα που έχει σημειώσει τη μεγαλύτερη τηλεθέαση στην ιστορία και ότι η συγκίνηση ήταν μεγάλη στην τελετή έναρξης , όχι μόνο γιατί σηματοδότησε το ξεκίνημα των Ολυμπιακών Αγώνων, αλλά επειδή ήταν και μια συμβολική έκφραση ενός έθνους που ψάχνει να βρει τη θέση του ως διεθνής υπερδύναμη.

Σε δημοσίευμα της η βρετανική εφημερίδα Guardian επιλέγει να αναδείξει μια άλλη πτυχή της χαρμόσυνης τελετής: «Την ώρα που η τελετή έναρξης  στη «φωλιά του πουλιού»,  το ολυμπιακό στάδιο του Πεκίνου, είχε ως μήνυμα την παγκόσμια αρμονία, το μήνυμα στους δρόμους αφορούσε περισσότερο στον πατριωτισμό, αφού η «κόκκινη σημαία» επικρατούσε των ολυμπιακών λογότυπων».

Το μεγάλο αμερικανικό πρακτορείο ειδήσεων Associated press με επικριτική διάθεση αναφέρει ότι η απομονωμένη Κίνα κέρδισε τα βλέμματα της παγκόσμιας σκηνής, ως οικοδέσποινα των Ολυμπιακών Αγώνων για πρώτη φορά στην ιστορία της. Θα μείνει στην ιστορία ως η πιο εντυπωσιακή και κυρίως η πιο πολυδάπανη τελετή έναρξης, με περισσότερα από 30.000 πυροτεχνήματα».

Το γαλλικό πρακτορείο AFP στο τηλεγράφημα του σχολιάζει ότι οι πολιτικές αντιπαλότητες και τα περιβαλλοντολογικά προβλήματα που μονοπώλησαν το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης τις ημέρες πριν την τελετή έναρξης μπήκαν στην άκρη, τουλάχιστον για λίγο, αφού 91.000 άνθρωποι κατέκλυσαν το στάδιο του Πεκίνου.

Νέες απειλές από ισλαμιστική οργάνωση

Ομάδα ισλαμιστών δημοσίευσε στο διαδίκτυο νέο βίντεο με απειλές κατά των Ολυμπιακών Αγώνων. Το βίντεο έχει ημερομηνία την 1η Αυγούστου. Σε αυτό εικονίζεται φλεγόμενο το σήμα των αγώνων και στη συνέχεια γίνεται μία εικονική έκρηξη πάνω από Ολυμπιακή εγκατάσταση. 

Η σειρά εισόδου των ομάδων στη “Φωλιά του πουλιού”:

1. ΕΛΛΑΔΑ (GRE)

2. Γουϊνέα (GUI)

3. Γουϊνέα Μπισάου (GBS)

4. Τουρκία (TUR)

5. Τουρκμενιστάν (TKM)

6. Υεμένη (YEM)

7. Μαλβίδες (MDV)

8. Μάλτα (MLT)

9. Μαδαγασκάρη (MAD)

10. Μαλαισία (MAS)

11. Μάλι (MLI)

12. Μαλάουι (MAW)

13. ΠΓΔΜ (FYROM)

14. Νησιά Μάρσαλ (MHL)

15. Νησιά Κέιμαν (CAY)

16. Μπουτάν (BHU)

17. Ισημερινός (ECU)

18. Ερυθραία (ERI)

19. Τζαμάικα (JAM)

20. Βέλγιο (BEL)

21. Βανουάτου (VAN)

22. Ισραήλ (ISR)

23. Ιαπωνία (JPN)

24. Κινεζική Ταϊπέι (TPE)

25. Κεντροαφρικανική Δημοκρατία (CAF)

26. Χονγκ Κονγκ (HKG)

27. Γκάμπια (GAM)

28. Μπενίν (BEN)

29. Μαυρίκιος (MRI)

30. Μαυριτανία (MTN)

31. Δανία (DEN)

32. Ουγκάντα (UGA)

33. Ουκρανία (UKR)

34. Ουρουγουάη (URU)

35. Ουζμπεκιστάν (UZB)

36. Μπρουνέι (BRU) - αποκλείστηκε

37. Μπαρμπέιντος (BAR)

38. Παπούα Νέα Γουϊνέα (PNG)

39. Βραζιλία (BRA)

40. Παραγουάη (PAR)

41. Μπαχρέιν (BRN)

42. Μπαχάμες (BAH)

43. Παναμάς (PAN)

44. Πακιστάν (PAK)

45. Παλαιστίνη (PLE)

46. Κούβα (CUB)

47. Μπουρκίνα Φάσο (BUR)

48. Μπουρούντι (BDI)

49. Ανατολικό Τιμούρ (TLS)

50. Κατάρ (QAT)

51. Ρουάντα (RWA)

52. Λουξεμβούργο (LUX)

53. Τσάντ (CHA)

54. Λευκορωσία (BLR)

55. Ινδία (IND)

56. Ινδονησία (INA)

57. Λιθουανία (LTU)

58. Δημοκρατία Νίγηρα (NIG)

59. Νιγηρία (NGR)

60. Νικαράγουα (NCA)

61. Νεπάλ (NEP)

62. Γκάνα (GHA)

63. Καναδάς (CAN)

64. Γκαμπόν (GAB)

65. Αγιος Μαρίνο (SMR)

66. Αγιος Βικένδιος και Γρεναδίνες (VIN)

67. Σάντα Λουτσία (LCA)

68. Σάο Τόμε και Πρινσίπε (STP)

69. Σεντ Κιτς και Νέβις (SKN)

70. Γουϊάνα (GUY)

71. Τζιμπουτί (DJI)

72. Κιργκιζiστάν (KGZ)

73. Λάος (LAO)

74. Αρμενία (ARM)

75. Ισπανία (ESP)

76. Βερμούδες (BER)

77. Λιχτενστάιν (LIE)

78. Κόνγκο (CGO)

79. Δημοκρατία του Κόνγκο (COD)

80. Ιράκ (IRQ)

81. Ιράν (IRI)

82. Γουατεμάλα (GUA)

83. Ουγγαρία (HUN)

84. Δομινικανή Δημοκρατία (DOM)

85. Δομινίκα (DMA)

86. Τόγκο (TOG)

87. Ισλανδία (ISL)

88. Γκουάμ (GUM)

89. Ανγκόλα (ANG)

90. Αντίγκουα & Μπαρμπούντα (ANT)

91. Ανδόρα (AND)

92. Τόνγκα (TGA)

93. Ιορδανία (JOR)

94. Ισημερινή Γουϊνέα (GEQ)

95. Φινλανδία (FIN)

96. Κροατία (CRO)

97. Σουδάν (SUD)

98. Σουρινάμ (SUR)

99. Λιβύη (LBA)

100. Λιβερία (LBR)

101. Μπελίζε (BIZ)

102. Πράσινο Ακρωτήρι (CPV)

103. Νησιά Κουκ (COK)

104. Σαουδική Αραβία (KSA)

105. Αλγερία (ALG)

106. Αλβανία (ALB)

107. Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (UAE)

108. Αργεντινή (ARG)

109. Ομάν (OMA)

110. Αρούμπα (ARU)

111. Αφγανιστάν (AFG)

112. Αζερμπαϊτζάν (AZE)

113. Ναμίμπια (NAM)

114. Τανζανία (TAN)

115. Λετονία (LAT)

116. Μεγάλη Βρετανία (GBR)

117. Βρετανικές Παρθένοι Νήσοι (IVB)

118. Κένυα (KEN)

119. Ρουμανία (ROU)

120. Παλάου (PLW)

121. Τουβαλού (TUV)

122. Βενεζουέλα (VEN)

123. Νησιά Σολομώντα (SOL)

124. Γαλλία (FRA)

125. Πολωνία (POL)

126. Πουέρτο Ρίκο (PUR)

127. Βοσνία/Ερζεγοβίνη (BIH)

128. Μπαγκλαντές (BAN)

129. Βολιβία (BOL)

130. Νορβηγία (NOR)

131. Νότια Αφρική (RSA)

132. Καμπότζη (CAM)

133. Καζακστάν (KAZ)

134. Κουβέιτ (KUW)

135. Ακτή Ελεφαντοστού (CIV)

136. Κομόρος (COM)

137. Βουλγαρία (BUL)

138. Ρωσία (RUS)

139. Συρία (SYR)

140. Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (USA)

141. Παρθένοι Νήσοι (ISV)

142. Αμερικανική Σαμόα (ASA)

143. Ονδούρα (HON)

144. Ζιμπάμπουε (ZIM)

145. Τυνησία (TUN)

146. Ταϊλάνδη (THA)

147. Αίγυπτος (EGY)

148. Αιθιοπία (ETH)

149. Λεσότο (LES)

150. Μοζαμβίκη (MOZ)

151. Ολλανδία (NED)

152. Ολλανδικές Αντίλλες (AHO)

153. Γρενάδα (GRN)

154. Γεωργία (GEO)

155. Σομαλία (SOM)

156. Κολομβία (COL)

157. Κόστα Ρίκα (CRC)

158. Τρίνιντατ & Τομπάγκο (TRI)

159. Περού (PER)

160. Ιρλανδία (IRL)

161. Εσθονία (EST)

162. Αϊτή (HAI)

163. Τσεχία (CZE)

164. Κιριμπάτι (KIR)

165. Φιλιππίνες (PHI)

166. Ελ Σαλβαδόρ (ESA)

167. Σαμόα (SAM)

168. Μικρονησία (FSM)

169. Τατζικιστάν (TJK)

170. Βιετνάμ (VIE)

171. Μποτσουάνα (BOT)

172. Σρι Λάνκα (SRI)

173. Ζουαζιλάνδη (SWZ)

174. Σλοβενία (SLO)

175. Σλοβακία (SVK)

176. Πορτογαλία (POR)

177. Νότια Κορέα (KOR)

178. Βόρεια Κορέα (PRK)

179. Φίτζι (FIJ)

180. Καμερούν (CMR)

181. Μαυροβούνιο (MNE)

182. Χιλή (CHI)

183. Αυστρία (AUT)

184. Μιανμάρ (MYA)

185. Ελβετία (SUI)

186. Σουηδία (SWE)

187. Ναούρου (NRU)

188. Μογγολία (MGL)

189. Σινγκαπούρη (SIN)

190. Νέα Ζηλανδία (NZL)

191. Ιταλία (ITA)

192. Σενεγάλη (SEN)

193. Σερβία (SRB)

194. Σεϋχέλες (SEY)

195. Σιέρα Λεόνε (SLE)

196. Κύπρος (CYP)

197. Μεξικό (MEX)

198. Λίβανος (LIB)

199. Γερμανία (GER)

200. Μολδαβία (MDA)

201. Μονακό (MON)

202. Μαρόκο (MAR)

203. Αυστραλία (AUS)

204. Ζάμπια (ZAM)

205. Κίνα (CHN)

Διαβάστε επίσης:

Αντίστροφη μέτρηση στο Πεκίνο ,    7 Αυγούστου 2008, 19:59

 

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 8 Αυγούστου 2008, 22:12


Εκτύπωση
Αποστολή
Μέγεθος κειμένου: A A A
Αρχική σελίδα
Λίγο μετά τις 10.00 το πρωί το Υπουργείο Παιδείας έδωσε στη δημοσιότητα τα θέματα στο μάθημα της Βιολογίας...