Το βίντεο της ντροπής

Το βίντεο της ντροπής

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 3 Σεπτεμβρίου 2008, 14:40

Κλιμακώνεται η σύγκρουση κορυφής ΠΑΣΟΚ - Νέας Δημοκρατίας για το επίμαχο βίντεο που κατέγραψε τη διαδικασία ψηφοφορίας για την αναθεώρηση του Συντάγματος. 

Το ΠΑΣΟΚ που κατήγγειλε επιχείρηση νοθείας μέσα στο λίκνο της δημοκρατίας προετοιμάζει τις επόμενες κινήσεις του.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Γ. Παπακωνσταντίνου, τόνισε, ότι το ΠΑΣΟΚ θα λάβει όλες τις πρωτοβουλίες, θεσμικές και άλλες, για ένα «τόσο σημαντικό θέμα».

Για μείζονος πολιτικής σημασίας γκάφα -τη μεγαλύτερη επί προεδρίας του Γιώργου Παπανδρέου- κάνει λόγο η κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια να απαντήσει στις καταγγελίες της αξιωματικής αντιπολίτευσης για νοθεία στη Βουλή.

Το ΠΑΣΟΚ από την πλευρά του, ανταπαντά ότι στη Βουλή έγινε νοθεία και παραθέτει «γκάφες» της κυβέρνησης, από την απογραφή και το βασικό μέτοχο, έως το ηλιέλαιο και τις πρόσφατες δηλώσεις του υφυπουργού Ανάπτυξης, Γιώργου Βλάχου.

Η επίσημη καταγγελία κατατέθηκε κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου στο Κοινοβούλιο, όπου οι κ.κ. Δημήτρης Ρέππας και Φίλιππος Πετσάλνικος έδωσαν στη δημοσιότητα βίντεο, όπου έχει μαγνητοσκοπηθεί από τις κάμερες της αίθουσας για τα επίσημα πρακτικά η όλη διαδικασία.

Το βίντεο, διάρκειας 16 λεπτών, που δόθηκε στη δημοσιότητα είναι υλικό που προέρχεται από τα αρχεία της Βουλής, συνολικής διάρκειας περίπου μίας ώρας.

Στην υπόθεση της λαθροχειρίας εμπλέκονται οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, κ.κ. Μπουγάς και Αγοραστός, που εκτελούσαν χρέη ψηφολέκτη, ο κ. Τραγάκης, Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ. και η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Φεβρωνία Πατριανάκου.

Τι δείχνει το βίντεο

Κατά τα μαγνητοσκοπημένα δεδομένα οι ψηφολέκτες που συνέλεγαν τις ψήφους των βουλευτών κατά την ψηφοφορία της 27ης Μαΐου για τη Συνταγματική Αναθεώρηση, όταν αντιλαμβάνονταν πως βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας ψήφιζε εκτός γραμμής, άλλαζαν την ψήφο με κατάλληλη ως προς την κομματική γραμμή. Η αλλοίωση των ψήφων αφορά σε δέκα βουλευτές.

Η αλλοίωση επιτεύχθηκε με τη δραστική παρέμβαση της βουλευτού, Φεβρωνίας Πατριανάκου, μετά από τη διαπίστωση από τον κ. Αγοραστό περί της εκτός γραμμής ψήφου νεοδημοκράτη βουλευτή. Μάλιστα, στο βίντεο ακούγεται ο κ. Αγοραστός να αναφωνεί «ψήφισε εκτός γραμμής» για συνάδελφό του, βουλευτή. Το τελικό στάδιο της αλλοίωσης περιελάμβανε ένα νέο ψηφοδέλτιο, με την κατάλληλη βεβαίως τοποθέτηση.

Το ΠΑΣΟΚ κάνει λόγο για λαθροχειρία που αλλοιώνει τη λειτουργία του θεσμού του Βουλευτή, ενώ μία πρώτη πολιτική αντίδραση της αξιωματικής Αντιπολίτευσης με έντονο το στοιχείο της ειρωνείας ήταν: «Μετά την επανίδρυση του Κράτους, η Νέα Δημοκρατία προχώρησε στην επανίδρυση της Βουλής». 

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είχε τηλεφωνικές επαφές με τον κ. Αλέκο Αλαβάνο, την Αλέκα Παπαρήγα και τον Γιώργο Καρατζαφέρη, τους ενημέρωσε σχετικά με την αποκάλυψη του ΠΑΣΟΚ και τους έστειλε το οπτικοακουστικό υλικό. Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ δήλωσε κάνοντας λογοπαίγνιο με το όνομα του βουλευτή της Ν.Δ. «Αν το αποτέλεσμα είναι αγοραστό, τότε πρέπει να δοθούν εξηγήσεις».

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, τόσο ο βουλευτής του ΛΑΟΣ, κ. Πλεύρης, όσο και η βουλευτής του Συνασπισμού, Αμανατίδου Ευαγγελία, που συμμετείχαν στη διαδικασία ψηφοφορίας δεν αντιλήφτηκαν τη λαθροχειρία, όπως δήλωσαν μετά τη δημοσιοποίηση του συμβάντος.

Οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ, Θ. Πάγκαλος, Χ. Παπουτσής και Ευ. Βενιζέλος προχώρησαν σε παράσταση στον Πρόεδρο της Βουλής.

Διαψεύδει η ΝΔ 

O πρόεδρος της Βουλής, κ. Δ. Σιούφας, εξέδωσε ανακοίνωση και επισημαίνει:

''Η όλη διαδικασία έγινε παρουσία προέδρων Κοινοβουλευτικών Ομάδων και συνολικά 186 παρόντων βουλευτών (οι 11 επιπλέον ψήφισαν με επιστολική ψήφο), δεκάδων στελεχών του Κοινοβουλίου, στελεχών της εταιρείας που είχε αναλάβει την ηλεκτρονική καταμέτρηση και μεταδιδόταν σε απευθείας μετάδοση από τον τηλεοπτικό σταθμό της Βουλής.

Πραγματικά, με θλίβει και ως πρόεδρο της Βουλής και ως πολιτικό αρχών και πεποιθήσεων, η προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων εκεί που δεν υπάρχουν. Η προστασία των θεσμών είναι υποχρέωση όλων των παρατάξεων και όλων των βουλευτών. Σέβομαι την αποστολή μου και έχω αποδείξει προς όλες τις κατευθύνσεις ότι εφαρμόζω κατά γράμμα το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής''.

"Πρόκειται για μια εξοργιστικά άθλια απόπειρα του ΠΑΣΟΚ να αμαυρώσει μια απολύτως διαφανή κοινοβουλευτική διαδικασία", δήλωσε από τις Βρυξέλλες, όπου βρίσκεται ο Υπουργός Επικρατείας και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Θόδωρος Ρουσόπουλος.

Παράλληλα, ο γραμματέας της Ν.Δ., Λ. Ζαγορίτης, ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, Γ. Τραγάκης, η αναπληρώτρια γ.γ. της ΚΟ, Φ. Πατριανάκου και οι βουλευτές Λαρίσης, Κ. Αγοραστός και Φωκίδας, Ι. Μπούγας, διέψευσαν την καταγγελία του ΠΑΣΟΚ και έκαναν λόγο για «πρωτοφανείς λαθροχειρίες και μεθόδους που προκαλούν βάναυσα την κοινή νοημοσύνη».

Στη δήλωσή τους οι βουλευτές της ΝΔ τονίζουν μεταξύ άλλων:

''Το απόν ΠΑΣΟΚ, με πρωτοφανείς λαθροχειρίες και με μεθόδους που προκαλούν βάναυσα την κοινή νοημοσύνη, επιχειρεί να ευτελίσει και πάλι την κορυφαία κοινοβουλευτική διαδικασία της Αναθεώρησης του Συντάγματος. Την περιφρόνησε με την απουσία του και τη συκοφαντεί με τις εκτός ορίων φαντασιώσεις του. Η εικόνα είναι αψευδής. Τη γνησιότητα της διαδικασίας είχαν την ευκαιρία να ελέγξουν όλοι οι παρόντες βουλευτές και οι χιλιάδες τηλεθεατών που παρακολουθούσαν το κανάλι της Βουλής.

Γνωρίζουμε ότι το ΠΑΣΟΚ καταφεύγει κατ' εξακολούθηση στην πολιτική ανευθυνότητα. Τώρα γνωρίζουμε ότι, στην απέλπιδα προσπάθειά του να καλύψει την κραυγαλέα πολιτική του απουσία, έχει μπει για τα καλά στο πεδίο της πολιτικής αυτογελοιοποίησής του. Μιας αυτογελοιοποίησης που την πιστοποιεί η διαχρονική προσφυγή του ΠΑΣΟΚ σε καλπονοθευτικές μεθόδους σε πάμπολλες εσωκομματικές του διαδικασίες, όπως καταγγέλλουν τα ίδια του τα στελέχη. Το ΠΑΣΟΚ και εδώ απλώς κρίνει εξ ιδίων τα αλλότρια''.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, απάντησε:
''Η εικόνα είναι αψευδής. Το ντοκουμέντο το οποίο παρουσίασε το ΠΑΣΟΚ - απόσπασμα των μαγνητοσκοπημένων πρακτικών της Βουλής στη διάρκεια της ψήφισης για την αναθεώρηση του Συντάγματος, μιλάει από μόνο του. Κάθε πολίτης παρατηρώντας το, βλέπει την απροκάλυπτη και οργανωμένη προσπάθεια νόθευσης της ψήφου των βουλευτών. Είναι προφανές από τη δήλωσή του ότι ο Πρόεδρος της Βουλής επιλέγει να μη δει αυτά που βλέπει ο κάθε πολίτης. Επιλέγει να καλύψει τη Ν.Δ. και την κυβέρνηση και τις πρακτικές τους, που μας φέρνουν πολλά χρόνια πίσω. Το ευτυχές είναι ότι τη σοβαρότητα του πολιτικού ζητήματος την αναγνωρίζουν όλα τα άλλα κόμματα της Βουλής και ας επικαλείται την παρουσία τους στην ψηφοφορία ο κ. Σιούφας. Από τη δε δήλωση των τεσσάρων εμπλεκομένων βουλευτών της Ν.Δ., αγνοούμε τους υβριστικούς χαρακτηρισμούς και ρωτούμε με τη σειρά μας: Πώς ακριβώς δικαιολογείται η παρέμβαση του Γραμματέα και της αναπληρωτού Γραμματέως της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ., σε μια διαδικασία όπου δεν έχουν σύμφωνα με τον κανονισμό της Βουλής ρόλο; Πώς ακριβώς δικαιολογούνται τα «ραβασάκια», τα πάρε - δώσε των ψηφοδελτίων, εντός και εκτός της αιθούσης του Κοινοβουλίου και οι φράσεις που ακούγονται, του τύπου «αυτός είναι εκτός γραμμής;» Και βέβαια, πώς ακριβώς συνάδει με την κοινοβουλευτική διαδικασία η «εξαφάνιση» ψηφοδελτίων στις τσέπες των ψηφολεκτών; Σε όλα αυτά, ας μας απαντήσουν ο Πρόεδρος της Βουλής, οι εμπλεκόμενοι βουλευτές και η ηγεσία της ΝΔ, που οργάνωσαν αυτόν τον ευτελισμό του Κοινοβουλίου και των θεσμών. Όσο για τα περί «εξοργιστικά άθλιας απόπειρας» του κυβερνητικού εκπροσώπου, αυτό που είναι εξοργιστικό είναι ο βαθμός στον οποίο αυτή η κυβέρνηση υποτιμά τη νοημοσύνη όλων μας.''

Οι αντιδράσεις

Σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ σημειώνει ότι βάσει του ντοκουμέντου προκύπτει όργιο νοθείας της Ν.Δ. σε βάρος των βουλευτών της. ''Η κυβέρνηση είναι ανεπανόρθωτα εκτεθειμένη. Ανοίγει νέο αγοραίο πεδίο αντιδημοκρατικών επιλογών δίπλα στο αντεργατικό θεσμικό πλαίσιο και την αυταρχική τακτική της στο κίνημα. Για μια ακόμη φορά αποδεικνύεται ότι τα αστικά κόμματα και οι αστικοί θεσμοί δεν έχουν ούτε ιερό, ούτε όσιο'', επισημαίνει το ΚΚΕ.

''Σοβαρό πολιτικό ζήτημα συνιστούν τα καταγγελλόμενα από το ΠΑΣΟΚ και πρέπει να ερευνηθούν'', δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Φώτης Κουβέλης.

Ο ΛΑΟΣ σε ανακοίνωσή του, τονίζει: ''Αν μιλάμε για «Αγοραστό αποτέλεσμα» στην αναθεώρηση του Συντάγματος, δημιουργείται μείζον θέμα Δημοκρατίας. Κατήγοροι και κατηγορούμενοι πρέπει απαραιτήτως να πείσουν πως έχουν τα πράγματα. Στην υπόθεση αυτή δεν χωρούν ΣΚΙΕΣ, όπως επίσης δεν επιτρέπονται αστήρικτα αντιπολιτευτικά «effects». Προ πάσης άλλης πολιτικής ή κομματικής δράσης προηγείται το ξεκαθάρισμα των καταγγελιών''.

Από την πλευρά του, ο βουλευτής του ΛΑΟΣ, Αθανάσιος Πλεύρης, ο οποίος ήταν ψηφολέκτης στη διαδικασία, τόνισε πως με εντολή του προέδρου του ΛΑΟΣ θα ελέγξει όλα τα ψηφοδέλτια που συνέλεξε, προκειμένου να διαπιστωθεί αν κάποιο από αυτά έχει άλλη υπογραφή από τη δική του.

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 3 Σεπτεμβρίου 2008, 14:40


Εκτύπωση
Αποστολή
Μέγεθος κειμένου: A A A
Αρχική σελίδα