Χάριζαν σε επωνύμους τις παραλίες του Καστελόριζου

Γιώργος Στεργιόπουλος

Με συνοπτικές διαδικασίες η δημοτική αρχή στο Καστελόριζο επιχείρησε να δώσει δωρεάν οικόπεδο δημόσιας γης, 5 μέτρα από τη θάλασσα, στο σημερινό υπουργό Υγείας, Δημήτρη Αβραμόπουλο.

Το ιστορικό

Με αίτησή του και υπεύθυνη δήλωση προς το δήμο Μέγιστης την 20η Δεκεμβρίου 2000, ο τότε δήμαρχος Αθηναίων, Δημήτρης Αβραμόπουλος, φέρεται να ζητά να του παραχωρηθεί δωρεάν δημόσια γη στο Καστελόριζο για να χτίσει σπίτι.

Τρεις ημέρες μετά την αίτηση στις 23 Δεκεμβρίου, προπαραμονή Χριστουγέννων του 2000, το δημοτικό συμβούλιο Μεγίστης συνεδριάζει και αποφασίζει να δώσει στο Δημήτρη Αβραμόπουλο οικόπεδο 266 τ.μ. δημόσιας γης, 5 μέτρα από τη θάλασσα.

Η απόφαση εκτός από αντιδεοντολογική ήταν και προκλητικά παράνομη, ουσιαστικά και τυπικά. Σ’ αυτή αναγράφεται ψευδώς ότι, όταν αποφάσιζαν, είχαν ζητήσει και είχαν πάρει και τη σύμφωνη γνώμη της Εφορίας Δημόσιων Κτημάτων, χωρίς φυσικά να την έχουν. Η υπηρεσία ενημερώνεται από το δήμο Μεγίστης 10 μήνες μετά και αρνείται να συνηγορήσει στην παραχώρηση, καθώς το οικόπεδο που έδιναν στον Δημήτρη Αβραμόπουλο ήταν κοινόχρηστος δημόσιος χώρος 5 μέτρα από τη θάλασσα.

Η απάντηση του υπουργού

Ο υπουργός Υγείας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, 8 χρόνια μετά, μιλώντας ζωντανά τη Δευτέρα στον «Κίτρινο Τύπο» και τον Μάκη Τριανταφυλλόπουλο δήλωσε ότι δεν γνώριζε την ύπαρξη των αιτήσεών του -που όμως κατατέθηκαν επίσημα και πήραν αριθμό πρωτοκόλλου από την κτηματική υπηρεσία Δωδεκανήσου– και ότι θα κινηθεί νομικά εναντίον των υπευθύνων (τους οποίους όμως δεν κατονόμασε), κάνοντας λόγο για πλαστογραφία.

Χθες το πρωί κατέθεσε μήνυση κατά παντός υπευθύνου.

Το οικόπεδο φιλέτο πάνω στο κύμα

Ο επικεφαλής της μειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου Μεγίστης, Γιώργος Παπουτσής, που έχει καταγγείλει σωρεία παρανομιών της δημοτικής Αρχής, μας έδειξε επιτόπου το οικόπεδο φιλέτο πάνω στο κύμα… που επιχείρησαν να δώσουν στο σημερινό υπουργό Υγείας, Δημήτρη Αβραμόπουλο.

Δήμος Μέγιστης: «Θέλαμε να τον ευχαριστήσουμε»

Ο αντιδήμαρχος Μέγιστης, Γιώργος Αχλαδιώτης, που υπογράφει πρώτος την απόφαση, προσπαθώντας να μας εξηγήσει με ποιο σκεπτικό προέβη το Δημοτικό Συμβούλιο σε μια τέτοια ενέργεια, μας είπε: «Θέλαμε να τον ευχαριστήσουμε για όσα έκανε για το νησί».

Παραδέχτηκε μάλιστα ότι θα υπέγραφε ξανά ανάλογη απόφαση.

Για την ιστορία ο δήμαρχος Μεγίστης, αν και κλείσαμε τηλεφωνικά ραντεβού την επόμενη μέρα στη Ρόδο… μας έστησε.

Από τον Αβραμόπουλο στη μητέρα του δημάρχου

Απίστευτη και όμως αληθινή είναι και η ιδιοκτησιακή εξέλιξη του συγκεκριμένου δημόσιου οικοπέδου. Δεν κατάφεραν τελικά να το δώσουν στο Δημήτρη Αβραμόπουλο και γνωρίζοντας ότι έχουν παρανομήσει οι δημοτικοί άρχοντες επιχείρησαν να καλύψουν την παρανομία τους με νέα παρανομία, χρησιμοποιώντας τη μέθοδο της χρησικτησίας, στην οποία πλέον είχαν γίνει ειδικοί.

Με δύο μάρτυρες βεβαίωσαν ότι αυτό που έδιναν ως δημόσια γη στο Δημήτρη Αβραμόπουλο ήταν τελικά ιδιοκτησία κατοίκου του Καστελόριζου. Την επιχείρηση συγκάλυψης έστησαν πρώην και νυν δημοτικοί άρχοντες. Ο Αχλαδιώτης Γεώργιος, σημερινός αντιδήμαρχος και η Πανηγύρη Ειρήνη, μητέρα του σημερινού δημάρχου, βεβαιώνουν ότι η γη που ήταν δημόσια και επρόκειτο να δοθεί στο Δημήτρη Αβραμόπουλο ανήκει εδώ και χρόνια στον Ιωάννη Κυζάλα, πρώην δήμαρχο Καστελόριζου… και το κακό δεν σταματάει εκεί… δεν κρύβονται οι παρανομίες τόσο εύκολα… δώστε προσοχή… με νέο συμβόλαιο ο πρώην δήμαρχος, Ιωάννης Κυζάλας, παραχωρεί δωρεάν το ίδιο οικόπεδο ξανά στην Ειρήνη Πανηγύρη, η οποία είναι μητέρα του σημερινού δημάρχου, Παύλου Πανηγύρη.

Ο προϊστάμενος της κτηματικής υπηρεσίας Δωδεκάνησου, Δημήτρης Μπελτέκος, εντόπισε την παρανομία και την κατήγγειλε.

Ο ανύπαρκτος οικισμός των προσωπικοτήτων

Ο δήμος Μεγίστης δεν επιχείρησε να δώσει δωρεάν δημόσια γη μόνο στο σημερινό υπουργό Υγείας, Δημήτρη Αβραμόπουλο.

Κατά παράβαση του νόμου επιχείρησε να μοιράσει κατατετμημένη δημόσια γη που προορίζονταν για άπορους, μόνιμους κάτοικους του Καστελόριζου, σε εύπορους επιφανείς Έλληνες, επιχειρώντας να μετατρέψει το νησί σε οικισμό προσωπικοτήτων. Αυτό ακριβώς επικαλούνταν και ο φίλος της δημοτικής αρχής -καταδικασμένος στο παρελθόν μετά από αποκαλύψεις του Μάκη Τριανταφυλλόπουλου- ιατρός Ευάγγελος Χατζηγιαννάκης, κάνοντας τον μεσολαβητή σε επιφανείς φίλους του, προκειμένου να εξασφαλίσουν τσάμπα και αυτοί ένα οικόπεδο στον δήθεν οικισμό προσωπικοτήτων. Πρόκειται για τους Ιωάννη Θεοφανόπουλο, πρέσβη, Ανδρέα Καραΐνδρο, επιχειρηματία, Αλέξανδρο Παπακωνσταντίνου, χειρουργό, Στέλιο Βαμβακά επιχειρηματία, Θεμιστοκλή Καρπάθιο καθηγητή παιδιατρικής, Αλκιβιάδη Κωστάκη, καθηγητή χειρουργικής, Κωνσταντίνο Καδά καθηγητή ιατρικής, Παναγιώτη Αλφαρά χειρουργό, και άλλους για τους οποίους η «Ζούγκλα» έχει στα χέρια της, τις σχετικές εγκρίσεις των αιτήσεών τους από το δήμο Μεγίστης για να πάρουν τσάμπα οικόπεδο.

Το πόρισμα του επιθεωρητή

Η σωρεία καταγγελιών για οικονομικές ατασθαλίες και καταπατήσεις δημόσιας γης του επικεφαλής της μειοψηφίας του δήμου Μεγίστης, Γιώργου Παπουτσή, προκάλεσαν την παρέμβαση του επιθεωρητή οικονομικής επιθεώρησης Κρήτης, Μανόλη Χριστοδουλάκη.

Το πόρισμά του είναι κόλαφος για το δήμαρχο του Καστελόριζου, Παύλο Πανηγύρη.

Ο επιθεωρητής στο πόρισμα αναφέρει: «Βασικός υπεύθυνος της άτακτης διαχείρισης, όπως προκύπτει από τις αναφορές, καταθέσεις, στοιχεία, δημοσιεύματα και έγγραφες εντολές, είναι ο δήμαρχος Μεγίστης, Παύλος Πανηγύρης, που δείχνοντας βαριά αμέλεια, πρόδηλη ολιγωρία και σε πολλές περιπτώσεις σκοπιμότητα -βοηθούσης και της παθητικής αντιμετώπισης όλων αυτών των καταστάσεων από τους υπολοίπους του Δημοτικού Συμβουλίου- ζημίωσε το δήμο Μεγίστης με πράξεις, παραλήψεις και αντικανονικές ενέργειες.

Από τον έλεγχο διαπιστώθηκαν:

  • Παράνομες πληρωμές για έργα που ουδέποτε πραγματοποιήθηκαν
  • Απαξίωση περιουσιακών στοιχείων του δήμου
  • Συμπαιγνία στη διαχείριση περιουσιακών στοιχείων

Η προκληθείσα ζημιά στο δήμο Μεγίστης ανέρχεται στο ποσό των 451.116

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 24 Σεπτεμβρίου 2008, 00:02


Εκτύπωση
Αποστολή
Μέγεθος κειμένου: A A A
Αρχική σελίδα
Ένας παιδόφιλος, ένας σάτυρος που τριγυρίζει στις παραλίες ή ένας υπερβολικός γονιός; Την καταγγελία ενός τουρίστα που έγινε την περασμένη...