Δεν θέλουν βολές τεθωρακισμένων στη Μελίτη

Δεν θέλουν βολές τεθωρακισμένων στη Μελίτη

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 2 Οκτωβρίου 2008, 15:16
Παναγιώτης Σαββίδης

Ως διαμαρτυρία των «καταπιεσμένων» από την Ελλάδα «Μακεδόνων», που ζουν στην περιοχή της Φλώρινας, επιχειρούν να παρουσιάσουν τα ΜΜΕ της ΠΓΔΜ, την κινητοποίηση κατοίκων του δήμου Μελίτης, κατά της χρήσης του πεδίου βολής στο χωριό Λόφοι, από τεθωρακισμένα άρματα και ελικόπτερα.

Δημοτική αρχή Μελίτης και κάτοικοι, εδώ και χρόνια, έχουν ζητήσει να σταματήσει να χρησιμοποιείται το πεδίο βολής, από τα τεθωρακισμένα του στρατού, αφού δημιουργούν σοβαρά προβλήματα τόσο στις καλλιέργειες όσο και στις κατοικίες, με το πέρασμα των αρμάτων και τις βολές τους.

«Είχαμε τη δέσμευση πριν από τέσσερα χρόνια, από βουλευτές και τον τότε αρχηγό ΓΕ πως δεν θα ξαναγίνει άσκηση των τεθωρακισμένων στην περιοχή μας. Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα με τις τακτικές ασκήσεις του στρατού. Το πρόβλημά μας είναι οι βολές των τεθωρακισμένων και των ελικοπτέρων», δήλωσε στη zougla.gr ο δήμαρχος Μελίτης, Κώστας Τσακμάκης, που επεσήμανε πως το πεδίο βολής δεν είναι δημόσια έκταση, αλλά υπάρχουν ιδιοκτησίες μέσα σε αυτό.

Αργά το απόγευμα της Δευτέρας, οι κάτοικοι των Λόφων κινητοποιήθηκαν, προκειμένου να αποτρέψουν την είσοδο των τεθωρακισμένων στο πεδίο βολής της περιοχής, κλείνοντας δρόμους και περάσματα με αυτοκίνητα και αγροτικά μηχανήματα. 

Στο σημείο, έφτασαν αμέσως στρατιωτικοί, αστυνομικοί αλλά και ο εισαγγελέας Φλώρινας, όπου μετά από διαπραγματεύσεις με τους κατοίκους, άνοιξαν τα μπλόκα και επετράπησαν στα τεθωρακισμένα να διέλθουν, χωρίς να προκληθούν επεισόδια.

«Ζητάμε από το ΓΕΣ να τηρήσει τη δέσμευσή του. Να μη χρησιμοποιηθεί το πεδίο βολής των Λόφων, για ρίψη βολών από τεθωρακισμένα και ελικόπτερα. Υπάρχουν άλλοι χώροι, μακριά από κατοικήσιμες περιοχές και καλλιεργήσιμες εκτάσεις», επεσήμανε ο δήμαρχος Μελίτης.

Διαμαρτυρία «μειονοτικών» βλέπουν οι Σκοπιανοί

Την ίδια ώρα ΜΜΕ της ΠΓΔΜ, επιχειρούν να προσδώσουν χαρακτήρα διαμαρτυρίας, των υποτιθέμενων μελών της «μακεδονικής μειονότητας» που ζουν  στο νομό Φλώρινας, κατά της παρουσίας του ελληνικού στρατού στην περιοχή. 

«Οι εθνικά Μακεδόνες στην Ελλάδα έχουν βαρεθεί με την παρουσία του ελληνικού στρατού και τις τακτικές εκφοβισμού. Κάτοικος της περιοχής, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία, εξήγησε  πως ο ελληνικός Στρατός, πάντα επιλέγει να πραγματοποιεί ασκήσεις σε πόλεις και χωριά, όπου οι Μακεδόνες είναι πλειοψηφία», αναφέρει το ημιεπίσημο πρακτορείο «MINA».

Άμεση ήταν η αντίδραση του δημάρχου Μελίτης, στα προβοκατόρικα δημοσιεύματα των ΜΜΕ της γειτονικής χώρας.

«Δε χρειάζεται να δίνουμε κάθε λίγο και λιγάκι διαπίστευση, για το ποιοι είμαστε. Τα όσα αναφέρονται στα δημοσιεύματα των Σκοπιανών ΜΜΕ, είναι μέσα στην  αρρωστημένη φαντασία των συντακτών τους και των λίγων που τα υποκινούν εντός συνόρων», κατέληξε με νόημα ο δήμαρχος Μελίτης.

Διαμαρτύρονται και στις Σέρρες

Πρόβλημα με τις βολές τεθωρακισμένων και ελικοπτέρων, δεν αντιμετωπίζει μόνο ο δήμος Μελίτης. Στις Σέρρες, ο δήμαρχος Νέας Ζίχνης, Ανδρέας Δαϊρετζής, έχει ζητήσει να μπει τέλος στις στρατιωτικές ασκήσεις που πραγματοποιούνται από το στρατό, στο πεδίο βολής του χωριού Σφελινός.

 «Ο κόμπος έχει φτάσει στο χτένι. Κάθε τόσο με ευχολόγια ζητάμε να σταματήσουν οι ασκήσεις. Πλέον θα περάσουμε σε δυναμικές αντιδράσεις, για να μπει ένα τέλος, στον άμεσο κίνδυνο. Μέχρι και πληροφορίες για χρήση βλημάτων με απεμπλουτισμένο ουράνιο έχουμε, ενώ προβλήματα υπάρχουν με τα σπίτια του χωριού και τις ρωγμές που δημιουργούνται, αλλά και για τις χορτολιβαδικές εκτάσεις που καίγονται και καταστρέφονται λόγω των βολών», δήλωσε στη zougla.gr  ο δήμαρχος Νέας Ζίχνης, που απειλεί με προσφυγή στη δικαιοσύνη.

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 2 Οκτωβρίου 2008, 15:16


Εκτύπωση
Αποστολή
Μέγεθος κειμένου: A A A
Αρχική σελίδα