Από τη βαρβαρότητα του Κολοσσαίου στον πολιτισμό του ποδοσφαίρου

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 9 Απριλίου 2019, 09:56
Από τη βαρβαρότητα του Κολοσσαίου στον πολιτισμό του ποδοσφαίρου

Παιχνίδι σωματικής επαφής και κατ' εξοχήν αντρικό, τουλάχιστον μέχρι πριν από λίγα χρόνια, το ποδόσφαιρο, αφού πλέον... δικαίωμα έχουν και οι γυναίκες. Δυνατό, σκληρό το ποδόσφαιρο, όμως προστατεύεται από τους κανόνες διαιτησίας. Ενέργεια αντιαθλητική, επιτόπου χαρακτηρίζεται επικίνδυνο παιχνίδι και τιμωρείται από τον ρέφερι, με κίτρινη ή και με κόκκινη κάρτα. Και επειδή στους πολιτισμένους καιρούς μας ο κόσμος δεν αντέχει να βλέπει αιματοχυσίες, σε περίπτωση τραυματισμού ποδοσφαιριστή, και με την παραμικρή εμφάνιση αίματος στο σώμα του, το ματς διακόπτεται.

Από τη συλλογική μνήμη εδώ και αιώνες έχουν εξαφανιστεί οι βαρβαρότητες της ρωμαϊκής αρένας. Οι μέχρι θάνατο μονομαχίες ανθρώπων με άγρια ζώα, αλλά και με αντιπάλους ανθρώπους. Θέαμα λαϊκό, το γούσταρε ο λαός, για να μην αδικούμε τον διοργανωτή των «αγώνων» αυτοκράτορα. Και η ιστορία του Κολοσσαίου, του ρωμαϊκού αμφιθεάτρου, χωρητικότητας 65.000 θέσεων, ξεκίνησε μετά Χριστόν. Και κράτησε κοντά 400 χρόνια.

Μετά την αρχαία Ελλάδα ο πολιτισμός πριν ανθήσει στην Ευρώπη έκανε στάση στην αρχαία Ρώμη. Σήμερα είναι τουριστικό αξιοθέατο το Κολοσσαίο (φώτο), μια πραγματικότητα εφιαλτική για την αγριότητα της μάζας, του όχλου, πριν αρχίσει να «ημερέψει» στους επόμενους αιώνες με την εξέλιξη της τεχνολογίας και την αστικοποίηση της δημόσιας ζωής.

Το ποδόσφαιρο σήμερα κυριαρχεί στη λαϊκή διασκέδαση του κόσμου. Αγαπημένο θέαμα για όλες τις κοινωνικές τάξεις και σε λαούς με κουλτούρα διαφορετικής καταγωγής. Είναι πράγματι άξιο έρευνας το πόσο εύκολα και πόσο γρήγορα το ποδόσφαιρο γίνεται πρώτη επιλογή θεάματος σε χώρες και περιοχές του πλανήτη στις οποίες ήταν σχεδόν άγνωστο μόλις πριν από λίγα χρόνια.

Η πανηγυρική επιβεβαίωση ότι, από μια άποψη, ο άνθρωπος πολιτιστικά έκανε άλματα, καταγράφεται στη συμπεριφορά του στο γήπεδο. Χωρίς υπερβολή βλέπουμε σήμερα κατάμεστα ποδοσφαιρικά γήπεδα να μοιάζουν με εκκλησίες. Ένα εκκλησίασμα χιλιάδων ανθρώπων και μέσα στην απόλυτη ελευθεριότητα του ποδοσφαιρικού αμφιθεάτρου θα εκδηλωθεί μόνο για να χαρεί, να ενθουσιαστεί, να καρδιοχτυπήσει, όχι να βωμολοχήσει, να ρίξει αντικείμενα, να ζητήσει αίμα από τους μονομάχους ποδοσφαιριστές.

Οι αράδες με αφορμή ότι απόψε ξεκινάνε τα ματς για τη φάση των «8» του Champions League. Θα προτιμήσω να δω Λίβερπουλ-Πόρτο. Καλή ποδοσφαιρική διασκέδαση.

………………………………..

Οι πιο μεγάλες στιγμές στην καριέρα του ποδοσφαιριστή η συμμετοχή στο Champions League, διάβασε στο apodytiriakias.gr

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 9 Απριλίου 2019, 11:06