Κάποιος ήταν ένας Όσκαρ και το όνομά του δόθηκε στα πιο σπουδαία βραβεία του σινεμά. Κάποιος ήταν ο Νομπέλ, που ο ίδιος έδωσε το όνομά του στα πιο σπουδαία βραβεία για την ειρήνη και την λογοτεχνία, τη χημεία και την οικονομία, κ.α. Ποιος ήταν αυτός ο κάποιος Νομπέλ που γεννήθηκε Οκτώβριο του 1833 και πέθανε το 1896, σα σήμερα 10 Δεκεμβρίου; Ένας μανιώδης εφευρέτης, με πάθος στα εκρηκτικά.

Δισεκατομμυριούχος. Ιδιοκτήτης πολυεθνικής με εργοστάσια. Κατοχύρωσε 350 εφευρέσεις, μερικές θανατηφόρες, μέσα σ’ αυτές και η δυναμίτιδα. Ένα χρόνο πριν πεθάνει, όταν πια είχε συνειδητοποιήσει τι κακό έκανε στην ανθρωπότητα, διέθεσε του κόσμου τα λεφτά για να απονέμονται τα πασίγνωστα βραβεία Νομπέλ. Ήταν που ήταν αντιπαθής ο Άλφρεντ Μπέρναρντ Νομπέλ στην πατρίδα του την Σουηδία, τον θεώρησαν και προδότη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κρίθηκε “προδοσία” η απόφασή του, σύμφωνα με τη διαθήκη του, να μη διατεθεί η περιουσία του για διάφορους σκοπούς μόνο στην Σουηδία, αλλά να ξοδεύεται στους ξένους στους οποίους απονέμεται κάθε χρόνο το βραβείο Νομπέλ. Ο βασιλιάς της Σουηδίας, μάλιστα, γι’ αυτό το λόγο ήταν απών το 1901, στην πρώτη απονομή των βραβείων.

Τραγικό πρόσωπο ο Άλφρεντ Νομπέλ. Ποτέ δεν αγαπήθηκε, και μία γυναίκα την οποία ερωτεύθηκε του φέρθηκε μπαμπέσικα. Μια πιτσιρίκα “λουλουδού”, εξηντάρης πια΄την καψουρεύτηκε, κι αυτή τον εκβίαζε και του τα πήρε χοντρά, τελικά. Πέθανε με το μαράζι ότι σ’ ένα από τα πολλά πειράματά του με εκρηκτικά, σκοτώθηκε ο μικρός του αδελφός κι έχασε τα πόδια του ο πατέρας του, ο “δάσκαλός” του.

Μανιώδης με τα εκρηκτικά και τα οπλικά συστήματα ο πατέρας του Άλφρεντ, δούλεψε για το πολεμικό ναυτικό του τσάρου στη Ρωσία κι εκεί έστησε εργοστάσιο νιτρογλυκερίνης. Κοντά στον πατέρα ο γιος έμαθε πολλά από τα μυστικά της χημείας και πως προκαλούνται εκρήξεις και παράγονται εκρηκτικές ύλες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όταν πέθανε ο αδελφός του Άλφρεντ, ο Λούντβιχ, μια γαλλική εφημερίδα νόμισε ότι, επιτέλους, τεζάρισε ο εφευρέτης της δυναμίτιδας κι έγραψε ένα μνημειώδες σχόλιο με τίτλο “Le Marchand de la mort est mort”, “Ο έμπορος του θανάτου πέθανε”.

«Ο δόκτωρ Άλφρεντ Νομπέλ που πλούτισε εφευρίσκοντας τρόπους να σκοτώνει ανθρώπους ταχύτερα πέθανε…» διάβασε στο άρθρο ο εν ζωή ακόμα Σουηδός, που διέμενε στη Γαλλία, και την άλλη μέρα εγκατέλειψε το Παρίσι. Πήγε στην Ιταλία, και ίδρυσε… χημικό εργοστάσιο στο Σαν Ρέμο.

………………………….

 

Ο Μωάμεθ πήγε στον Παράδεισο, δεν λέει ψέματα, διάβασε apodytiriakias.gr

 

Ο ΜΩΑΜΕΘ ΠΗΓΕ ΣΤΟΝ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟ, ΔΕΝ ΛΕΕΙ ΨΕΜΑΤΑ | apodytiriakias.gr

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης