Ανατριχίλα προκαλεί και μόνο η σκέψη να ταξιδεύσει κανείς στον κόσμο του Τζορτζ Όργουελ, του Βρετανού συγγραφέα ο οποίος με τον δικό του τρόπο σημάδεψε τον 20ο αιώνα. Κυρίως με τα εμβληματικά μυθιστορήματα του «Η Φάρμα των Ζώων« (1945) και «1984» (1949). Το όνομα Όργουελ προκαλεί εφιάλτες, διότι τα «προφητικά» (;) βιβλία του και το ύφος τους πάντα επηρεάζουν και φοβίζουν για το μέλλον της ανθρωπότητας.

Στην Ινδία γεννήθηκε Ιούνιο του 1926 ο Eric Arthur Blair, αυτό είναι το όνομά του, και πήγε σχολείο πέντε χρονών σε γυναικείο μοναστήρι. Από αριστοκρατική οικογένεια, στον πρώτο του γάμο παντρεύτηκε λαίδη, αλλά γι’ αυτόν οι φέροντες τίτλους ευγενών, ακόμα και η δική του πλούσια οικογένεια αποτελούν «το κατώτερο κομμάτι της ανώτερης κοινωνικής τάξης». Ο Ερίκος Αρθούρος Μπλερ μπήκε στη δημοσιογραφία ως πολεμικός ανταποκριτής με το ψευδώνυμο Τζορτζ Όργουελ και πέθανε το 1950, σαν σήμερα 21 Ιανουαρίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο γιος του Τζορτζ Όργουελ, στο όνομα Ρίτσαρντ Μπλερ, παρέδωσε προσωπικές επιστολές του πατέρα του στο αρχείο που έχει δημιουργηθεί σε αγγλικό πανεπιστήμιο. Σε μια επιστολή ο συγγραφέας γράφει σε γνωστή του κυρία, με την οποία ερωτοτροπούσε: «Η σύζυγος μου δεν έχει αντίρρηση να κοιμάμαι μαζί σου περίπου δύο φορές τον χρόνο, ώστε να είμαι ευτυχισμένος».

Στην Μπρέντα Σάλκελντ, αυτό είναι το όνομα της κυρίας, γράφει ακόμα: «Δεν ξέρω αν έχεις αντιληφθεί πόσα πολλά σημαίνεις για μένα. Εξάλλου είπες πως νομίζεις ότι θα αποκτήσεις εντέλει εραστή, κι αν είναι έτσι δεν βλέπω γιατί αυτός δεν θα μπορούσε να είμαι εγώ».

Σύμφωνα με τον γιο του, στον πατέρα του «άρεσαν οι πολύ ισχυρές γυναίκες, εκείνες που είχαν άποψη. Αυτό είναι που τον έλκυε. Πέραν αυτού ήταν μπόνους το να έχει μια γυναίκα οτιδήποτε άλλο».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στη φώτο, σε πρώτο πλάνο ο Ρίτσαρντ Μπάρντον στο «1984», ταινία του 1984, από το πολυσυζητημένο μυθιστόρημα του Τζορτζ Όργουελ.

,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

Τιμή και δόξα γιατί κατάφεραν να,,, πεθάνουν, διάβασε apodytiriakias.gr

https://www.apodytiriakias.gr/koinonika/2021/01/20/timi-kai-doxa-giati-ta-kataferan-na-pethanoun.aspx

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης