Ένας τίποτας έβαλε σκοπό να ξεσηκώσει τους Έλληνες, να διώξουν τους Τούρκους μετά από 400 χρόνια. Μάλιστα, κύριε. Ένας 35χρονος γραφιάς, ένας λογιστάκος στην Οδησσό, εκεί που ζούσαν και εμπορευόντουσαν αρκετοί Έλληνες. Νικόλαος Σκουφάς στο όνομα, από την Άρτα, ο αγνός και ένθερμος πατριώτης. Ο πρώτος που ξεκίνησε να φτιάξει την Φιλική Εταιρεία με τον Πάτμιο Εμμανουήλ Ξάνθο (1772 – πέθανε στην Αθήνα το 1852) και τον Ιωαννίτη ΑθανάσιοΤσακάλωφ (1790 – πέθανε στη Μόσχα το 1851).

Όχι μόνον ο Σκουφάς, αλλά και οι άλλοι δύο ήταν οι τίποτες. Για να περπατήσει το έργο συμφώνησαν οι τρεις να παραμυθιάζουν τους πάντες ότι η κεφαλή, η Υπέρτατη Αρχή της Εταιρείας είναι κάποιος πολύ μεγάλος, πολύ σπουδαίος που δεν πρέπει να… φανερωθεί. Παραμύθι φούρναρης φωτογράφιζαν τον τσάρο ή τον υπουργό του Ιωάννη Καποδίστρια. Σ’ έναν απ’ αυτούς τους δυο έστελναν τη σκέψη του υποψήφιου φιλικού. Του κάθε πατριώτη που γινόταν μέλος στην οργάνωση. Στη μυστική Φιλική Εταιρεία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πλούσιο το ιστορικό υλικό σχετικά με τη δράση της Φιλικής Εταιρείας, η οποία ενεργούσε απολύτως συνωμοτικά, σύμφωνα με τα μασονικά πρότυπα. Κι όταν ξέσπασε η επανάσταση… εξαφανίστηκε. Φοβερό, ε; Μετά το 1821 ουδείς ασχολήθηκε με τους πρωτεργάτες της Μεγάλης Ιδέας να ανάψει η σπίθα, η φλόγα της ελευθερίας. Ποιοι όρκοι πίστεως στο όνομα του Χριστού για την Φιλική Εταιρεία; Όλα αυτά ξεχάστηκαν. Άσε το άλλο το φοβερό: Όσοι ανέλαβαν πρωταγωνιστές του ξεσηκωμού το έριξαν στα ατελείωτα ρουφιανιλήκια.

Το καλοκαίρι του 1814 στο φτωχικό του Νικόλαου Σκουφά κτυπάει την πόρτα ο Ξάνθος, από κοντά έχει τον Τσακάλωφ. Εκείνη τη νύχτα με δάκρυα στα μάτια οι τρεις νέοι έδωσαν τα χέρια κι έτσι, κάπως έτσι γεννήθηκε η Φιλική Εταιρεία. Με άτομα τρία και όνειρα χίλια δεκατρία. Ο Σκουφάς ευτύχησε να πεθάνει ενωρίς, το 1818 στην Κωνσταντινούπολη, συγκεκριμένα στις 31 Ιουλίου σα σήμερα, κι έτσι δεν βίωσε τα αίσχη αρκετών επώνυμων Ελλήνων οι οποίοι  στρατεύτηκαν στο μεγάλο αγώνα.

…………………………………

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

MeToo και τα κορίτσια που κυκλοφορούν ημίγυμνα στους δρόμους της Αθήνας, διάβασε apodytiriakias.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης