Ξεκίνησε το πρωτάθλημα. Έτσι έλεγαν οι παλιοσειρές του ποδοσφαίρου, την ίδια κιόλας στιγμή που με την κλήρωση οριζόταν η σειρά αγώνων όλων των ομάδων. Όπως έγινε χθες για το πρωτάθλημα 2019-20. Με το πρόγραμμα στο χέρι έκαναν τα κουμάντα τους για την ομαδάρα τους οι πονηροί…, και στο εγχώριο πρωτάθλημα τον λόγο είχαν οι πονηροί, μόνο οι πονηροί. Γνωρίζοντας πλέον το πότε και το ποιον αντίπαλο θα αντιμετωπίσουν. Και το πού και το πότε ο αντίπαλος πιθανόν να στραβοπατήσει στο άλφα ή το β’ γήπεδο. Έπιαναν, λοιπόν, «δουλειά» αμέσως μετά την κλήρωση. Πώς θα καταφέρουν να «βοηθήσουν» τη δική τους ομάδα και πώς θα ζοριστεί ο αντίπαλος σ’ εκείνο ή το άλλο γήπεδο. Επειδή, πράγματι, στην μπάλα παίζουν πολλές «λεπτομέρειες» με τις οποίες επηρεάζεται έτσι ή αλλιώς το αποτέλεσμα ενός αγώνα.  

Σήμερα, χωρίς τίποτα να έχει αλλάξει επί της ουσίας, είναι κοινή πεποίθηση ότι δεν υπάρχει κλήρωση καλή και κακή, ευνοϊκή και άτυχη. Όλες οι ομάδες θα συναντηθούν μ’ όλες τις ομάδες και λίγο ενδιαφέρει αν θα αντιμετωπίσουν αυτόν ή τον άλλον αντίπαλο, πρώτα εντός κι όχι εκτός έδρας, μήνα Σεπτέμβριο ή Δεκέμβριο. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η προετοιμασία γίνεται επιστημονικά, ο προπονητής έχει δίπλα του επιτελείο ειδικών, ο επαγγελματίας ποδοσφαιριστής προσέχει τη… νυχτερινή ζωή του και τρέφεται με… συμπληρώματα. Η ομάδα, λοιπόν, οφείλει να είναι στα όριά της ετοιμοπόλεμη από το πρώτο λεπτό μέχρι το τελευταίο σ’ όλη τη διάρκεια του μαραθωνίου και να αποκλείει κάθε πιθανότητα να κάνει «κοιλιά» αγωνιστική σε κάποια φάση του πρωταθλήματος. 

Για πρώτη φορά πρωτάθλημα με 14 ομάδες, αλλά πάντα με τις γνωστές… σεσημασμένες ικανές να σηκώσουν την κούπα. Πέρυσι ξεκίνησαν τρία φαβορί, η ΑΕΚ, ο Ολυμπιακός και ο ΠΑΟΚ. Αρκετά ενωρίς η πρωταθλήτρια ΑΕΚ έμεινε από λάστιχο και ο Ολυμπιακός είχε καύσιμα μέχρι τα μισά του β’ γύρου. Την προσεχή σεζόν η ΑΕΚ δεν υπολογίζεται ικανή να… χριστεί φαβορί και τούτο τον «τίτλο» νομιμοποιούνται να διεκδικήσουν ΠΑΟΚ και Ολυμπιακός. Στη φώτο, από το 0-1 του ΠΑΟΚ στο Καραϊσκάκη, αποτέλεσμα την 5η αγωνιστική που θεωρήθηκε ότι έκρινε το πρωτάθλημα του 2019.

Αλήθεια, γιατί γίνεται πρωτάθλημα στην Ελλάδα; Ασφαλώς όχι για να το πάρει μια ομάδα. Ούτε για να το πανηγυρίσουν οι οπαδοί της άλφα ομάδας και να πικραθούν άλλοι. Ο πρωταθλητής δεν έχει καμιά αξία αν το πρωτάθλημα είναι μια πατσαβούρα. Αν οι διαιτητές διαμορφώνουν αποτελέσματα. Αν τα αφεντικά των ΠΑΕ μιλάνε για στησίματα και συμμορίες. Αν οι χούλιγκαν κάνουν το δικό τους παιχνίδι. Αν η κυβέρνηση αδιαφορεί για τους οικονομικούς δείκτες στη βιομηχανία του ποδοσφαίρου και αντιμετωπίζει το πρωτάθλημα… θρησκευτικά, οπαδικά, ιδεολογικά, στα μέτρα των φανατικών. Αν τα ΜΜΕ περισσότερο από ποτέ συμβάλλουν στο διχαστικό και εκρηκτικό κλίμα στο πρωτάθλημα αλά αντιπαλότητας ινδιάνων και καουμπόι. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ποιος σοβαρός ασχολείται με την κλήρωση που πραγματοποιήθηκε χθες, όταν στην Ελλάδα φέρνουν ξένους διαιτητές και γίνονται αγώνες σε άδεια γήπεδα. Είτε γιατί δεν πάει ο κόσμος είτε γιατί απαγορεύεται η προσέλευση από τον φόβο επεισοδίων. 

……………………………

Γιατί και η ΑΕΚ παίζει δυνατά στο κυνήγι του πρωταθλήματος, διάβασε στο apodytiriakias.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης