Στην Ελλάδα της μεταπολίτευσης πια, το 1974, της αποκατάστασης της δημοκρατίας και της κατάργησης της λογοκρισίας, απαγορεύτηκε η προβολή της ”Εμανουέλας”, ταινίας θρυλικής η οποία απογειώθηκε σε παγκόσμια επίπεδα και ”πήρε” την παρθενιά της σεμνοτυφίας κάθε ηθικοπλαστικής κοινωνίας. Χρειάστηκε μετά από ένα χρόνο, το 1975, να παρακολουθήσουν σε ιδιαίτερη προβολή εισαγγελείς κι άλλοι Έλληνες κρατικοί λειτουργοί για να επιτραπεί η Εμανουέλα στους σινεμάδες, αφού προηγουμένως κόπηκαν οι τολμηρές, οι ”άσεμνες” σκηνές. 

Ναι, η Εμανουέλα με πρωταγωνίστρια την Ολλανδέζα Σύλβια Κριστέλ (1952-2012), ένα κορμί κολασμένο με πρόσωπο αγγελικό, είναι η πρώτη πορνό ταινία που έσπασε τα ταμπού, τόσο με την υπόθεση της ιστορίας της, όσο και με τις ”απρεπή” πλάνα. Μια παντρεμένη, εντελώς άβγαλτη ακόμα σεξουαλικά, ταξιδεύει στην Ασία να συναντήσει τον διπλωμάτη σύζυγο της, ο οποίος της προτείνει να δοκιμάσει και εκτός γάμου ερωτικές εμπειρίες. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αξίζει να σταθούμε στην συγγραφέα της Εμανουέλας, στα γαλλικά Emmanuelle, της Ταϋλανδής Μαραγιάτ Κρασαεσίν (1932- 2005) η οποία παντρεύτηκε Γάλλο διπλωμάτη και στην Άπω Ανατολή οι δυο τους έγιναν οι απόστολοι των swingers, των παντρεμένων που αλλάζουν τον και την σύζυγο μ’ άλλο ζευγάρι. Δεκαετίες του ’60 και του ’70 ο Γάλλος Λουί Ζακ Ρολαί Άντριαν (πέθανε το 2008) και η Ταϋλανδέζα γυναίκα του, γνωστή πλέον ως Εμανουέλ Αρσάν, η γνωστή συγγραφέας της ”Εμανουέλας”, είναι καθημερινοί θαμώνες σε σπορ κλαμπ της Μπανγκόγκ, όπου συχνάζουν διπλωμάτες, κατάσκοποι, playboys, σύζυγοι… κουρασμένοι ερωτικά από το έτερον ήμισυ, εκείνα τα περίεργα χρόνια του πολέμου στο Βιετνάμ.

Το σπορ της ”ανταλλαγής συζύγων” το δίδαξαν οι Άντριαν- Αρσάν στη συνέχεια στη Ρώμη και στη Βενετία όπου διέμεναν πολλά χρόνια. Λέγεται, αν και μικρή σημασία έχει, ότι ο σύζυγος της Αρσάν είναι ο αληθινός συγγραφέας της Εμανουέλας. Της ηρωίδας του, αυτοβιογραφικού στην πραγματικότητα, μυθιστορήματος που κυκλοφόρησε λαθραία και χωρίς όνομα συγγραφέα(!) το 1959, στο Παρίσι. Η ταινία προβλήθηκε για πρώτη φορά στη Γαλλία το 1974, σα σήμερα 26 Ιουνίου.

Η Σύλβια Κριστέλ είχε τραγική ζωή, καταδικασμένη από πιτσιρίκα, διότι από τα 11 έμπλεξε με ναρκωτικά και μάλλον δεν γλύτωσε ποτέ. Ξεκίνησε μοντέλο, έκανε σχέσεις αρκετές, κάποιους γάμους και ένα εξώγαμο γιο, τον ηθοποιό Άρθουρ (1975), με τον Βέλγο συγγραφέα Ούγκο Κλάους, βραβευμένο με νόμπελ λογοτεχνίας. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σήμερα η ”Εμανουέλα” που, λόγω της πολύ μεγάλης επιτυχίας της στον κινηματογράφο, ακολούθησαν τέσσερα σήκουελ, είναι θέαμα ξεπερασμένο, στα όρια της γραφικότητας. Αναφέρω ατάκα εκτός σεναρίου της ταινίας της Εμανουέλ Αρσάν: ” Ο έρωτας είναι η στύση, όχι ο οργασμός”. Χωρίς, θαρρώ, να ξεφεύγω από το πνεύμα της κατόχου της ατάκας, το σωστό να διατυπωθεί είναι: ”Ο έρωτας είναι η στύση, το σεξ είναι ο οργασμός”.

Πηγή: apodytiriakias

 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης