Ο Αλέξης Τσίπρας ήταν ο πρώτος μετά από πολλά χρόνια πρωθυπουργός που δεν σπούδασε ούτε στις ΗΠΑ, ούτε στην Ευρώπη. Επίσης είναι ο πρώτος που δεν είναι ούτε δικηγόρος με οικονομικές σπουδές, ούτε ακραιφνής οικονομολόγος. Σπούδασε στο ΕΜΠ και έγινε μηχανικός, με μεταπτυχιακές σπουδές.

Ο προκάτοχος του Αντώνης Σαμαράς ήταν άλλης, βέβαια, κομματικής σχολής και διαφορετικής παιδείας. Σπούδασε οικονομολόγος στις ΗΠΑ, εκεί απ’ όπου αποφοίτησε και ο άλλος πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, ακολουθώντας αυτός τον κλάδο της κοινωνιολογίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η φοιτητική πορεία του Κώστα Καραμανλή. Πρώτα σπούδασε νομικά στην Αθήνα και μετά οικονομικά στη Βοστώνη. Μόνο ο Κώστας Σημίτης, από τους πρωθυπουργούς των δυο τελευταίων δεκαετιών, τέλειωσε νομικά και οικονομικά, σε ευρωπαϊκά πανεπιστήμια και συγκεκριμένα της Γερμανίας.

”Στροφή” προς την ευρωπαϊκή οικονομική σκέψη είχε κάνει η κυβέρνηση του Σύριζα και σε επίπεδο υπουργών. Απέναντι στον Γκίκα Χαρδούβελη με την ατέλειωτη λίστα πτυχίων από αμερικανικά πανεπιστήμια, ο Τσίπρας έδωσε φανέλα στον Γιάννη Βαρουφάκη με σπουδές στο Λονδίνο και τον Γιάννη Σταθάκη που έχει σπουδάσει στο Νιούκαστλ. Από τους άλλους στενούς συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα, βρετανικής παιδείας και ο Δραγασάκης με οικονομικές και πολιτικές επιστήμες στο Λονδίνο, ενώ ο πρώην Μηλιός σπούδασε μηχανικός στο ΕΜΠ και πήρε διδακτορικό από γερμανικό πανεπιστήμιο.

Μετά τον Αλέξη Τσίπρα που γεννήθηκε σα σήμερα 28 Ιουλίου, το 1974, πρωθυπουργός ανέλαβε ο 51χρονος Κυριάκος Μητσοτάκης, ένας ακόμα αμερικανοσπουδαγμένος. Κοινωνικές Επιστήμες στο Χάρβαρντ, με μεταπτυχιακό στην Ευρωπαϊκή Ενοποίηση στο Στάνφορντ και στη Διοίκηση Επιχειρήσεων στο Χάρβαρντ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Διαβάστε περισσότερα στο apodytiriakias.gr…

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης