Κάποια πράγματα έχουν γίνει αλλά δεν πρόκειται να επαναληφθούν. Με τίποτα. Μιλάμε για γεγονότα που δεν πιστεύεις ότι πράγματι συνέβησαν. Ο Παναθηναϊκός έφτασε στον τελικό της Ευρώπης. Η εθνική ομάδα αναδείχθηκε πρωταθλήτρια Ευρώπης. Αυτά, να το ξαναπούμε, δεν ξαναγίνονται.

Μην είμαστε τόσο αρνητικοί όμως. Πάντα υπάρχει η πιθανότητα η Ελλάδα να βγει πάλι πρώτη στην Ευρώπη ή μια ελληνική ΠΑΕ να προκριθεί ξανά μέχρι τον τελικό του Champions League. Μετά από εκατό, ίσως 200 χρόνια. Γιατί όχι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σήμερα, όμως, η Ευρώπη είναι απαγορευμένη για κάθε ελληνική ομάδα. Και για να συνενοούμεθα, όταν λέμε Ευρώπη εννοούμε μια επιτυχία στο Champions League. Να περάσει ελληνική ΠΑΕ στους «4» της διοργάνωσης ή και στους «8» είναι αδύνατον. Γίνεται; Ούτε στο σινεμά.

Το χάος χωρίζει το επίπεδο του ντόπιου πρωταθλήματος, συγκεκριμένα τον πρωταθλητή Ελλάδος με την αφρόκρεμα της ποδοσφαιρικής Ευρώπης. Δεν περνάει ελληνική ομάδα στα ημιτελικά, αλλά και στα προημιτελικά του Champions League, ούτε από την πόρτα υπηρεσίας. Ούτε από τη σκάλα που οδηγεί στο υπόγειο.

Ο Ολυμπιακός. Ο πρωταθλητής. Μια ΠΑΕ που κινείται σύγχρονα ως επιχείρηση και με άκρες σωστές εκτός συνόρων. Στην Ευρώπη άντε «κάτι» να πετύχει, να προχωρήσει τόσο όσο ποτέ άλλοτε, αλλά στο Europa League, όχι και στο Champions League. Μην τρελαθούμε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα τελευταία δέκα χρόνια στον τελικό του Champions League προκρίθηκαν συνολικά ένδεκα ομάδες. Άντε να δεχθεί κανείς ότι τύχη είχαν να διεκδικήσουν το ετήσιο τρόπαιο στη σπουδαιότερη διοργάνωση της μπάλας, άλλες 11 ομάδες. Ε, ο Ολυμπιακός δεν έχει θέση μέσα στις 20, ούτε στις 30 καλύτερες ομάδες.

Τι σχέση έχει το ελληνικό πρωτάθλημα με το αγγλικό και το ισπανικό; Τόση ακριβώς σχέση όση οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις έχουν μ’ αυτές των ΗΠΑ ή της Ρωσίας και της Κίνας. Τι συζητάμε!

Την τελευταία δεκαετία στον τελικό του Champions League, από το 2012 έως σήμερα, δήλωσαν παρών ΠΑΕ από πέντε χώρες. Κανονικά το σωστό θα ήταν να χαρακτηριζόταν κύπελλο 4-5 χωρών, όχι Ευρώπης. Σ’ αυτά τα δέκα χρόνια προκρίθηκαν στον τελικό επτά φορές ισπανικές ομάδες, έξι αγγλικές, τέσσερις γερμανικές, δύο ιταλικές και μία γαλλική. Συμπέρασμα: Το Champions League είναι μπίζνες για λίγες, μετρημένες και πάντα ίδιες ποδοσφαιρικές εταιρείες, που τις λένε και ομάδες.

Στη φώτο, από τη νίκη του Ολυμπιακού στο Λονδίνο επί της Άρσεναλ.

………………………………………………..

Για την ενίσχυση της ΑΕΚ και του Παναθηναϊκού στις μεταγραφές δεν φτάνουν τα… λεφτά, διάβασε apodytiriakias.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης