Η πιο μεγάλη ώρα του «γέρου», του αρχιπαικταρά του αγώνα

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 26 Ιουλίου 2021, 10:40
Η πιο μεγάλη ώρα του «γέρου», του αρχιπαικταρά του αγώνα

Με ποια λογική είναι Έλληνας αυτός ο οποίος δεν γνωρίζει τα Δερβενάκια... Όχι, δεν είναι τραγούδι, σαν τα Καβουράκια και τα Μανταλάκια. Τι έγινε στα Δερβενάκια, είμαστε και στο γιορταστικό έτος 2021, διακόσια χρόνια από το μεγάλο κόλπο. Που το γιορτάσαμε (;;; ) τον ξεσηκωμό, που το γιορτάζουμε (;;;), χωρίς να έχουμε πάρει πρέφα τίποτα περισσότερο από την «Επιτροπή» της πλάκας που στήθηκε.

Δεν παριστάνουμε τον δάσκαλο, και με το μπαρδόν. Η Επανάσταση του 1821, λέμε. Ποιος την ξεκίνησε; Όχι, βέβαια, οι κοτζαμπάσηδες που νταϊλίκι ανέλαβαν να διαχειριστούν το έργο. Και για να κάνουμε ταμείο, «απόγονοι», συνεχιστές της πολιτικής πρακτικής των προσκυνημένων προύχοντων στην τουρκοκρατία είναι σήμερα οι κομματάρχες, από αριστερά μέχρι δεξιά. Μάθημα τέλος.

Η κουβέντα για μια από τις πιο κρίσιμες μάχες, εκείνη που έγινε σαν σήμερα 26 Ιουλίου, το 1822, στα Δερβενάκια. Στα ορεινά περάσματα της Νεμέας, ανάμεσα στην Κόρινθο και την κοιλάδα του Άργους. Ας ξεκινήσουμε από το Μεσολόγγι, εκεί όπου στρατοπέδευσαν δύο σπουδαίοι στρατηγοί του σουλτάνου, ο Κιουταχής και ο Ομέρ Βρυώνης. Την ίδια στιγμή, προελαύνει αμαχητί, ανενόχλητος, άλλη φίρμα, πιο διάσημη, ο πολέμαρχος Μαχμούτ πασάς Δράμαλης με εμπειροπόλεμη στρατιά, 23.000 πεζικάριους, 6.000 καβαλάρηδες, πυροβολικό και επαρκέστατες προμήθειες. Οι ραγιάδες το παρατράβηξαν και η απόφαση είναι να τελειώσει το παραμύθι της επανάστασής τους. Οριστικά.

Ο Δράμαλης ενεργεί εκκαθαριστικά. Δεν συναντά αντίπαλο, ρημάζει τον τόπο απ' όπου περνάει. Σφαγές και φωτιές παντού. Από Φθιώτιδα πατάει Βοιωτία και βαδίζει από τα περάσματα του Κιθαιρώνα προς Μέγαρα και Κόρινθο. Οι κοτζαμπάσηδες, οι γνωστοί πρώην συνεργάτες των κατακτητών Ζαΐμης, Χαραλάμπης, Λόντος, Σισίνης, Νοταράς, Δεληγιάννης, κι άλλοι άρχοντες Β' εθνικής, παίρνουν εντολή να μαζέψουν τους δικούς τους, να στρατολογήσουν όσους μπορούν, να μαζευτούν όλοι στον Ισθμό και εκεί να αμυνθούν. Σαν τουρκολάτρες ήταν κλάσεως οι κοτσαμπάσηδες, όμως όχι και σαν στρατιωτικοί.

Ο μέγας Κολοκοτρώνης, με παπάρια που δεν τα χωράει η βράκα του, πολιορκεί και την Πάτρα και από στιγμή σε στιγμή θα την πάρει. Εντολή: «Παράτα...» του λένε «...την πολιορκία και τράβα να αντιμετωπίσεις εσύ τον Δράμαλη». Λύνει την πολιορκία της Πάτρας ο «γέρος», εγκαταλείπει στη μέση τη σίγουρη νίκη, όπως του ζήτησε η πουτάνα, η «κυβέρνηση».

Άλλη έκπληξη όταν βρίσκεται στην Καρύταινα ο πρώτος παικταράς του αγώνα, ο Κολοκοτρώνης. Ο μινίστρος, δηλαδή ο υπουργός πολέμου Κωλέττης, τον διατάζει να συνεχίσει την πολιορκία της Πάτρας διότι ο εν λόγω μουνόπανος λέει: «Εμείς θα ασχοληθούμε με τον Δράμαλη». Ο Κολοκοτρώνης αγνοεί τη διαταγή και τραβάει για Τριπολιτσά και στο άκουσμα του ερχομού του οι γερουσιαστές όπου φύγει-φύγει. Την κοπανάει και ο κοτζάμπασης Ρήγας Παλαμήδης, που κρατούσε τα απόρθητα κάστρα του Ακροκορίνθου και τα Μεγάλα Δερβένια.

Στις 6 Ιουλίου καταφθάνει στην Κόρινθο η στρατιά του Δράμαλη. Σε συμφωνία με τον Κολοκοτρώνη ο Υψηλάντης με 200 ορκισμένους δικούς του αναλαμβάνει να καθυστερήσει τον Δράμαλη. Καβατζάρει στο κάστρο του Άργους, βάζει φωτιές στον κάμπο, κάνει κλεφτοπόλεμο. 

Ο Κολοκοτρώνης βαράει συναγερμό. Καταφθάνουν Παπαφλέσσας, Νικηταράς, Πετρόμπεης και όλη η δύναμη από το Άργος στήνει στρατόπεδο στους Μύλους. Τελευταίος έρχεται και ο Υψηλάντης, αφού έκανε πολύ καλή δουλειά ενάντια στον Δράμαλη.

Ζέστη αφόρητη. Ο χειμώνας ήταν χωρίς βροχές. Οι προμήθειες του Δράμαλη τελειώνουν, ο στρατός του υποφέρει. Δεν υπάρχει νερό στην καμένη γη, ανύπαρκτα τα φρούτα και τα κηπευτικά. Ο Δράμαλης με τους Έλληνες ρουφιάνους του διαδίδει ότι θα προχωρήσει να κοπανήσει το Ναύπλιο. Οι κοτσαμπάσηδες μασάνε το παραμύθι και προτείνουν να βαρέσουν τον Δράμαλη στους Μύλους. Ο Κολοκοτρώνης ήταν σίγουρος ότι ο εχθρός θα υποχωρήσει και πιάνει τα Δερβενάκια. Στις 26 Ιουλίου οι Τούρκοι ξεκινάνε να διαβούν το οχυρό πέρασμα για την Κόρινθο. Δέχονται τον αιφνιδιασμό από τους Κολοκοτρώνη, Υψηλάντη, Παπαφλέσσα, Νικηταρά, που με τη μια καθαρίζουν σαν αβγά 3.000 νοματαίους.

Την επομένη ο Δράμαλης επιχειρεί να περάσει από τη διάβαση του Αγιονόρι, βέβαιος ότι ο Κολοκοτρώνης θα παρέμενε στα Δερβενάκια. Πάλι μέσα στο μυαλό του Δράμαλη, και αφού άφησε φωτιές να καίνε παραπλανητικά στα Δερβενάκια, ο Κολοκοτρώνης μετακίνησε τη νύχτα τις δυνάμεις του στο Αγιονόρι. Έτσι έγινε η καταστροφή του Δράμαλη. Από τους 30.000 άνδρες του γλίτωσαν μόλις 3.500.

Προς το παρόν σώθηκε η Επανάσταση. Με την ψυχή και την πονηριά του πειρατή. Του αντάρτη. Μόνο έτσι ο μικρών κυβικών Έλληνας μπορεί να τη φέρει στον ισχυρότερο ξένο. 

...................................

Το πράμα βράζει στον Παναθηναϊκό, διάβασε στο apodytiriakias.gr

 

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 26 Ιουλίου 2021, 12:38