Οι κερατάδες οι Γερμανοί. Κι όχι μόνο αυτοί, όλοι οι Ευρωπαίοι, οι μεγάλες δυνάμεις της Ευρώπης για αιώνες δεν ησυχάζανε μέχρι που τελείωσε ο δεύτερος παγκόσμιος πόλεμος. Πάντα στην τσίτα, πώς θα γίνουν πιο δυνατοί οι δυνατοί. Εκτός παιχνιδιού κάτι Ελλάδες και Ιρλανδίες, Σερβίες και Δανίες.

Μέσα 19ου αιώνα. Ο καγκελάριος Ότο φον Μπίσμαρκ και ο στρατηγός Χέλμουτ φον Μόλτκε φτιάξανε ένα δυνατό πρωσικό στρατό και κατ’ αρχάς χτυπάνε την Αυστρία. Το «πρόβλημα», πιο σωστά η δικαιολογία, είναι ότι τα γερμανικά κράτη είναι χύμα, σκορπισμένα. Τι πρέπει να γίνει για να ενοποιηθούν; Το πιο εύκολο! Να βρουν τον εχθρό. Έναν εχθρό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ένας ασήμαντος, Ναπολέων κι αυτός, ο Γ’, ανιψιός του μεγάλου Βοναπάρτη, παριστάνει τον αυτοκράτορα στην Γαλλία κι έχει, όπως οι Πρώσοι, τα δικά του «εσωτερικά» προβλήματα. Ένας πόλεμος θα τον ισχυροποιήσει, θα του δώσει κύρος. Κηρύσσει, λοιπόν, τον πόλεμο στον παραδοσιακό εχθρό, τη Γερμανία, όμως η εικόνα στη Γαλλία μοιάζει με την Ελλάδα του 1974. Τότε που ο δικτάτορας Παπαδόπουλος έκανε επιστράτευση. Το χάος. Ουδείς γνώριζε πού πάει, τι κάνει.

Ανοργάνωτος, απροετοίμαστος ο γαλλικός στρατός, μάλιστα με επικεφαλής στην πρώτη γραμμή(!) τον Ναπολέοντα τον Γ’ κάνει την πρώτη κίνηση και καταλαμβάνει μια πόλη, που δεν έκανε σοβαρή αντίσταση. Αντεπίθεση οι Πρώσοι και γυρίζουν πίσω τους Γάλλους. Ο αυτοκράτωρ μετακινεί 170.000 φαντάρους στο Μετς και ο ίδιος με ακόμα περισσότερους πάει 150 χιλιόμετρα μακρύτερα, στο Σαλόν.

Ο Πρώσος στρατηγός Μόλτκε στέλνει μια στρατιά στο Μετς και δύο ακόμα στο Σαλόν. Ο Ναπολέων όταν πλησίασαν οι τρεις εχθρικές φάλαγγες έπρεπε ή να υποχωρήσει για να προστατεύσει το Παρίσι ή να βαρέσει τις προφυλακές του εχθρού που ξεκίνησε επέλαση. Τελικά, οι Πρώσοι, ανώτεροι στο πυροβολικό, κύκλωσαν τους Γάλλους, που επιχείρησαν αντεπίθεση, Σεπτέμβριο 1870, πριν σηκώσουν λευκή σημαία!!! Ο Ναπολέων παραδόθηκε, με 100.000 Γάλλους στρατιώτες και 400 κανόνια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ήταν η μεγαλύτερη ήττα της Γαλλίας μετά το Βατερλώ. Το Μετς κατελήφθη από τους Πρώσους τέλη Οκτωβρίου και το Παρίσι σαν σήμερα, 19 Ιανουαρίου, το 1871. Τον Ναπολέοντα τον βάλανε φυλακή στην Πρωσία και μετά από μήνες τον εξόρισαν στην Αγγλία. Η Γαλλία έχασε τις παραμεθόριες περιοχές της Αλσατίας και της Λωραίνης, αφού κατέβαλλε και 5 εκ. φράγκα πολεμικές αποζημιώσεις.

Τα γερμανικά κράτη ενώθηκαν, πέρασαν σε μακροχρόνια περίοδο ειρήνης και αφού δυνάμωσαν ξεκίνησαν τον Α’ παγκόσμιο πόλεμο. Ο γαλλοπρωσικός πόλεμος άνοιξε τον δρόμο της μιλιταριστικής Γερμανίας. Χαρακτηριστικό ότι σ’ αυτόν τον πόλεμο χρησιμοποίησε τον τηλέγραφο στις επικοινωνίες, τον σιδηρόδρομο στη μεταφορά στρατού και ανέδειξε για πρώτη φορά αυτό που λέγεται σήμερα Γενικό Επιτελείο.

Η Γαλλία για να «εκτονωθεί» μετά το 1880 τσαμπουκαλεύτηκε εκτός έδρας, εκτός Ευρώπης! Κατέλαβε το Βιετνάμ, έστησε αποικίες στην Αφρική και τον Ειρηνικό ωκεανό.

…………………………………………..

Η Μπεκατώρου έσβησε Ερντογάν και πανδημία, διάβασε apodytiriakias.gr

Η ΜΠΕΚΑΤΩΡΟΥ ΕΣΒΗΣΕ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΚΑΙ ΠΑΝΔΗΜΙΑ | apodytiriakias.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης