Ο Λένιν τον ρώτησε «Είσαι πράγματι Αμερικανός;». Του απάντησε «Ναι, σύντροφε, είμαι Αμερικανός…». Ε, όσο να ‘ναι ήταν κομματάκι περίεργο τότε να είχε μυηθεί στον κομουνισμό ένας Αμερικάνος.

«Αμερικάνος Αμερικάνος είσαι;…» τον ξαναρωτάει ο αρχηγός της Ρωσικής επανάστασης. «Ναι, σύντροφε Βλαντιμίρ, είμαι αληθινός Αμερικάνος».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Τζακ Ρηντ από πλούσια οικογένεια με σπουδές στο Χάρβαρντ, Αμερικάνος δημοσιογράφος, ήταν πολύ πιο κομουνιστής από κορυφαίους Ρώσους κομουνίσταρους που ανέτρεψαν τον τσάρο. Αυτή είναι η τραγική διάσταση της πίστης του στο κομουνιστικό ιδεώδες. Απογοητεύτηκε από τους μπολσεβίκους συντρόφους του, από την γραφειοκρατία τους κι όχι μόνο, την άσκηση της εξουσίας στο όνομα του λαού. Στα 33 του χρόνια στη Μόσχα άφησε την τελευταία του ανάσα το 1920, σα σήμερα 17 Οκτωβρίου. Ο τάφος του είναι στο Κρεμλίνο.
Αληθινά τραγικό για τον πιστό κομουνιστή. Αυτό που πιστεύει – και για το οποίο ο ίδιος είναι έτοιμος να δώσει τη ζωή του- να το κάνουν πουτάνα, να το διασύρουν άλλοι αυτοχαρακτηριζόμενοι κομουνιστές. Γι’ αυτόν ο κομουνισμός είναι ο παράδεισος, και πονάει όταν βιώνει συντρόφους να διαχειρίζονται κομματικά και πολιτικά την ιδεολογία σα σκέτη κόλαση.  

Ένας από τους δύο Αμερικανούς που θάφτηκαν τιμητικά στην Κόκκινη Πλατεία είναι ο John- Jack- Silas Reed. Ο ιδρυτής του κομουνιστικού κόμματος στις ΗΠΑ. Τη ζωή του έκανε ταινία, με τίτλο ”Οι Κόκκινοι”, που αξίζει να την δει κανείς, ο Warren Beatty. Παραγωγός, σεναριογράφος, σκηνοθέτης και ο ίδιος ο Μπίτι στο ρόλο του Τζακ Ρηντ. Σπουδαία κινηματογραφική δουλειά του 1981, με 13 υποψηφιότητες Όσκαρ.

Ο Τζακ Ρήντ στα 26 του έτρεξε στο Μεξικό να «ζήσει» την επανάσταση του Πάντσο Βίλα. Ο στρατηγός τον είδε σαν «αδελφό». Πέρασε και από την Θεσσαλονίκη πριν πάει στη Μόσχα ο Αμερικάνος ιδεολόγος κομουνιστής. Έγραψε το βιβλίο «Οι δέκα ημέρες που συγκλόνισαν τον κόσμο», το αριστούργημα που αναφέρεται στην Οκτωβριανή επανάσταση του 1917. Είχε γεννηθεί στις 22 Οκτωβρίου το 1887 και πέθανε από τύφο. Στο πλάι του η Λουίζ Μπραντ. Αμερικανίδα συγγραφέας, ονομαστή φεμινίστρια, φιλοαριστερή, η οποία εγκατέλειψε τον άνδρα της όταν ερωτεύτηκε τον Τζακ. Εκείνος έφυγε στη Ρωσία, διότι αυτό ζητούσε η κομουνιστική ψυχή του, εκείνη ζευγάρωσε μόνο σεξουαλικά με τον σημαντικό δραματουργό Ευγένιο Ο’ Νηλ. Τελικά πήγε και αυτή στη Ρωσία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην ταινία «Οι Κόκκινοι» η Νταϊάν Κίτον είναι η Λουίζ Μπραντ (φωτό, με τον Γουόρεν Μπίτι) και ο Τζακ Νίκολσον είναι ο Ευγένιος Ο’ Νηλ.

…………………………………………………

Φιλικός ποδοσφαιρικός αγώνας του 1922 υπό την προστασία του βασιλιά και της Επαναστατικής Επιτροπής, διάβασε apodytiriakias.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης