Ένας είναι ο Μύλερ, ο Γκερντ! Κι άλλοι Γερμανοί ποδοσφαιριστές με το όνομα Μύλερ φόρεσαν τη φανέλα της εθνικής ομάδας, ο Χάνσι, ο Τόμας, όμως ένας ήταν ο «bomber του έθνους», ο αρχιγκολτζής Γκερντ με τα πόδια λουκάνικα. Ο κυνηγός που θεωρούσε το γκολ εύκολη υπόθεση! Και το έκανε κι έτσι κι αλλιώς κι αλλιώτικα. Με το πόδι ή το κεφάλι. Όπως κι αν δεχόταν τη μπάλα και με την πλάτη στον τερματοφύλακα από τα 5 μέτρα και τα 15 μ., δεξιά, αριστερά από τη βούλα της περιοχής.

Λυπηρό. Τον χτύπησε η νόσος αλτσχάιμερ, στα 70 του χρόνια. Και μετά από χρόνια ο μεγάλος, ο κορυφαίος, ο ανεπανάληπτος Γκερντ Μύλερ ξανάγινε πρωτοσέλιδος. Αυτή τη φορά, το 2015, για να εκφράσει η Γερμανία ολόκληρη τη συμπάθειά της στον ποδοσφαιριστή που αγαπήθηκε. Για κάποιους ο καλύτερος επιθετικός της εποχής του στον κόσμο. Φορούσε τη φανέλα με το Νο. 9.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αλτσχάιμερ. Σαν να δέχθηκε κεραυνό ένα δένδρο αιωνόβιο. Αρρώστια που σε βγάζει από τη ζωή. Που σε ξεκόβει από τον ίδιον σου τον εαυτό.

Τον θυμάμαι στο Καραϊσκάκη. Φιλικό ματς Ολυμπιακός – Μπάγερν. Πριν ξεκινήσει το παιχνίδι τον βλέπουμε στα αποδυτήρια να φοράει το περιβραχιόνιο του κάπταιν. Άλλη ήταν η έκπληξη. Έπαιξε στη θέση του επιτελικού μέσου! Ο μέγας γκολτζής από το πρώτο λεπτό μέχρι και τα 90′ έκανε το παιχνίδι της Μπάγερν, ήταν ο στρατηγικός χαφ της ομάδας του!

Αλτσχάιμερ. Τέλος από την Μπάγερν, στην ομάδα που έπαιξε 15 χρόνια και εργαζόταν προπονητής στα τμήματα υποδομών. Μέχρι εδώ ήσουνα, Γκερντ! Το αλτσχάιμερ ίσως δεν θα σου επιτρέπει να βιώνεις τις μνήμες τις προσωπικές, τις γιορταστικές από τα γήπεδα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παγκόσμιο κύπελλο 1970, το μουντιάλ που γράφτηκε στην ποδοσφαιρική συνείδηση των Ελλήνων, το πρώτο που μεταδόθηκε ζωντανά. Προημιτελικός Αγγλία – Δυτική Γερμανία. Ματς άξιο να το δεις και σήμερα! Οι Γερμανοί κάνουν 2-2 το 2-0 των Άγγλων και στο 108 της παράτασης ο Μύλερ κερδίζει τον τερματοφύλακα της Τσέλσυ Πήτερ Μπονέτι.

Όλη την επόμενη ημέρα, και κάθε 5 λεπτά (!), η τηλεόραση της Γερμανίας έδειχνε το γκολ του Μύλερ, τη νίκη με 3-2 στην Αγγλία. Όλη την ημέρα! Κάθε πέντε λεπτά.

«Ό,τι κατάφερε να γίνει η Μπάγερν Μονάχου, το χρωστά στον Γκερντ Μύλερ και τα γκολ του». Κουβέντα του Μπεκενμπάουερ. Ο Γκερντ Μύλερ γεννήθηκε Νοέμβριο του 1945 και πέθανε χθες, Κυριακή 15 Αυγούστου.

……………………………………………………….

Το νησί των ποιητών, μουσικών και ψαράδων (!), διάβασε apodytiriakias.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης