Ολυμπιακός και ΠΑΟΚ είναι Σύριζα, ο Παναθηναϊκός με τη ΝΔ

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 11 Ιουλίου 2019, 10:30
Ολυμπιακός και ΠΑΟΚ είναι Σύριζα, ο Παναθηναϊκός με τη ΝΔ

Ο οπαδός ποδοσφαιρικής ομάδας είναι πιστός. Μέχρι θάνατο. Συναισθηματικά δένεται με την ομάδα με σχέση ερωτική θρησκευτικού τύπου. Τι είναι αυτό που συντηρεί την ακλόνητη προσήλωσή του με μια ομάδα; Δεν υπάρχει τίποτα το συγκεκριμένο και χειροπιαστό. Ακόμα και η επιλογή αυτής ή της άλλης ομάδας δεν έχει λογική. Προέκυψε τυχαία.

Η οπαδοσύνη είναι μια εντελώς προσωπική υπόθεση και δεν αφορά το όποιο ανύπαρκτο περιεχόμενο του αντικειμένου, δηλαδή της ομάδας. Ο οπαδός επιδοτεί φαντασιακά την ομάδα με ατέλειωτο ρομαντισμό, ότι αυτή είναι ιδέα, ιδεολογία, ότι εκφράζει τούτο και το άλλο. Αν π.χ. ερωτηθεί ο οπαδός του Ολυμπιακού γιατί αγαπάει, γιατί νοιάζεται, ενθουσιάζεται και πονάει την ομάδα του, θα δώσει την ίδια απάντηση που θα ακούσει κανείς από τον οπαδό του... Παναθηναϊκού. 

Κι όμως, Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός, οι δύο δημοφιλέστερες ομάδες της χώρας, θεωρούνται αιώνιοι αντίπαλοι. Ο Ολυμπιακός είναι η λαϊκή ομάδα, της εργατικής τάξης, των φτωχών συνοικιών, των απλών ανθρώπων, του λιμανιού. Ο Παναθηναϊκός, υποτίθεται, εκφράζει την μπουρζουαρία, την αριστοκρατία, την πλουτοκρατία, την Αθήνα. Τέτοιες μαλακίες. 

Δεν αποκλείεται να βρει κανείς ανάμεσα στους γάβρους περισσότερους επιχειρηματίες και τεχνοκράτες, εφοπλιστές και κομματικά ενταγμένους στη ΝΔ. Και στους βάζελους περισσότερους... προλετάριους, συνειδητούς ψηφοφόρους του ΚΚΕ. Να, όμως, που λαϊκές ομάδες θεωρούνται ο Ολυμπιακός και ο ΠΑΟΚ και δεν είναι... τέτοια ο Παναθηναϊκός.

Αυτή η ποδοσφαιρική αντίληψη κυριαρχεί και στα κόμματα. Λέω τα κόμματα, όχι την πολιτική, μην τα μπερδεύουμε. Είμαστε αυτό που λέμε ότι είμαστε. Το τι είμαστε στην πράξη δεν έχει καμιά σημασία. Κομματισμό πουλάμε, ποδοσφαιρικό οπαδισμό, όχι πολιτική.

Το ΚΚΕ είναι το κόμμα του λαού. Η απόλυτα φασιστική τοποθέτηση, αν λάβει κανείς υπ' όψιν τα ποσοστά που παίρνει στις εκλογές το αρχαιότερο ελληνικό κόμμα. Εκτός κι αν δεν λαμβάνεται υπ' όψιν η δημοκρατική διαδικασία στην κάλπη.  Ότι το αποτέλεσμα των εκλογών δεν εκφράζει τους ψηφοφόρους. Εκτός κι αν θεωρηθεί ότι λαός είναι μόνο όσοι εμπιστεύονται το ΚΚΕ. 

Το ένα είναι το κόμμα πήρε στις ευρωεκλογές 5,35% και 302.602 ψήφους. Και στις εθνικές εκλογές, με τον πιο κραυγαλέο τρόπο το ΚΚΕ κατέδειξε για ακόμη μία φορά τη σταθερότητά του. Έπιασε 5,30% και 299.592 ψήφους. 

Όπως το ΚΚΕ αυτοχαρακτηρίζεται λαϊκό κόμμα, παρότι ο λαός το κρατάει σταθερά στην άκρη, έτσι και το πρώην ΠΑΣΟΚ, που δεν άντεχε το ντροπιαστικό του παρελθόν κι άλλαξε 2-3 φορές όνομα, πουλούσε το παραμύθι ότι είναι δημοκρατικό κόμμα. Άλλη ξεδιάντροπη φασιστική συμπεριφορά. Εμείς είμαστε δημοκρατικοί, οι άλλοι της ΝΔ είναι συντηρητικοί. Καθαρόαιμη ποδοσφαιρική αντιπαλότητα και αγωνία να... ξεχωρίσουν οι μεν από τους δε, όταν στην πράξη κι όχι στη ρητορική είναι ίδιοι. Εντελώς.

Στη φώτο, από το τελευταίο ματς πρωταθλήματος Παναθηναϊκού-Ολυμπιακού στο ΟΑΚΑ που... διεκόπη.

............................

Πόσο κόσμο έχουν στην Ελλάδα οι περισσότερο λαοφιλείς ομάδες, διάβασε στο apodytiriakias.gr

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 11 Ιουλίου 2019, 12:58