Όταν ο αγγλικός στόλος απέκλεισε το... λιμάνι Πειραιά

Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 16 Ιανουαρίου 2021, 16:50
Όταν ο αγγλικός στόλος απέκλεισε το... λιμάνι Πειραιά

Ουίλιαμ Πάρκερ (φώτο). Ποιος διάολος είναι τούτος; Κοτζάμ ναύαρχος, πρωταγωνιστής σε μία από τις πιο μεγάλες ντροπές της Ελλάδος, τα “Παρκερικά” για τους ιστορικούς. 

Το σκηνικό. Ο βασιλιάς Όθων τακιμιάζει με τον τσάρο της Ρωσίας και η Αγγλία βλέπει πως δεν της βγαίνει να γίνει πρωθυπουργός το όργανό της, ο Αλέξανδρος Μαυροκορδάτος. Οπότε τι κάνει προκειμένου να πιέσει την Ελλάδα γι αυτόν τον καριόλη Μαυροκορδάτο; Σα σήμερα, 16 Ιανουαρίου, το 1850, δίχως να τον καλέσει κανένας, ο αγγλικός στόλος της Μεσογείου, με διοικητή αυτόν τον Πάρκερ, αγκυροβολεί στο λιμάνι του Πειραιά. Για ποιο λόγο;

Από το παπόρι του ο εν λόγω Πάρκερ πηγαίνει στην αγγλική πρεσβεία, παίρνει αγκαζέ τον Άγγλο πρέσβη και οι δυο τους επισκέπτονται τον υπουργό εξωτερικών. Και τελεσιγραφικά απαιτούν δύο απίθανα πράγματα, διαφορετικά ο αγγλικός στόλος θα μπλοκάρει το λιμάνι. Φοβερά πράγματα.

Πριν από τρία χρόνια κάποιοι φανατικοί χριστιανοί Έλληνες είχαν κάψει την κουζίνα του εβραιοπορτογάλου βρετανού υπήκοου Δαυίδ Πατσίφικο και ο Πάρκερ... θυμήθηκε ότι πρέπει να αποζημιωθεί! Για την... κουζίνα του Πατσίφικο και για το... οικόπεδο του Άγγλου ιστορικού Γεωργίου Φίνλεϋ που είχε απαλλοτριωθεί για να γίνει ο Βασιλικός Κήπος. Σαλτάρησε ο Λόντος, ο Έλληνας υπουργός εξωτερικών και απέρριψε το τελεσίγραφο.

''Α, έτσι!''... απορεί ο Πάρκερ, που αυτό ακριβώς περίμενε! Διατάζει, λοιπόν, τον αποκλεισμό του Πειραιά!!! Η καταστροφή για την Ελλάδα, η οικονομία της οποίας, λόγω ελλείψεως οδικού δικτύου, εξαρτάται από τη θάλασσα. Ο Άγγλος μπινές όχι μόνον απαγορεύει να πλησιάσει κάποιο καράβι, αλλά ενεργεί ως κανονικός πειρατής, κουρσεύει τα φορτία τους. Χωρίς υπερβολή, η Ελλάδα κινδυνεύει να τελειώσει από την πείνα.

Η κυβέρνηση ζητάει από τον Μακρυγιάννη να... πολεμήσει τον Πάρκερ. “Είσαστε μαλάκες;... ” απαντά ο στρατηγός. “Έχω γνώση και φρόνηση... , όσα ντουφέκια έχουμε εμείς, οι Άγγλοι έχουν περισσότερα κανόνια”.

Η Ελλάδα διαμαρτυρήθηκε και στις 19 Φεβρουαρίου η Ρωσία ζητάει από την Αγγλία να σπάσει τον αποκλεισμό. Τελικά, η Ελλάδα αποζημίωσε τους Φίνλεϋ και Πατσίφικο, ζητάει συγγνώμην(!) από την Αγγλία και ο Πάρκερ αποσύρεται. Η συνέχεια; Επειδή η Ελλάδα κινδύνευσε να καταρρεύσει οικονομικά, με πρόταση της Ρωσίας, η... καλή Αγγλία χάρισε τα τοκοχρεωλύσια του δανείου των 60 εκ. χρυσών δραχμών.

Αυτά πριν 170 χρόνια. Αυτά δεν γίνονται σήμερα. Κι όμως, γίνονται τα ίδια, αλλά όχι τόσο ξεδιάντροπα από τον ισχυρή χώρα στη φουκαριάρικη. Οι πιέσεις είναι κουστουμέ και σε χρώμα ''διπλωματικό''.

Λεπτομέρεια: Ο Καποδίστριας ήλθε στην Ελλάδα με το αγγλικό πλοίο Waterspite που είχε κυβερνήτη τον... Ουίλιαμ Πάρκερ, τον  οποίον συνώδευαν άλλα δυο πολεμικά καράβια, ένα ρωσικό κι ένα γαλλικό.

,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

Ο θάνατος των 7 Αμερικανών αστροναυτών και τα συντρίμμια του διαστημόπλοιου Columbia, διάβασε apodytiriakias.gr

ΤΟ ΤΕΡΑΣ ΑΥΤΗ ΤΗ ΦΟΡΑ ΔΕΝ ΕΠΕΣΤΡΕΨΕ ΣΤΗ ΓΗ… | apodytiriakias.gr

Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 16 Ιανουαρίου 2021, 16:52