Η τελευταία ομάδα από τις 32 του Champions League 2018-19 ήταν η ΑΕΚ. Είχε μακράν τη μικρότερη βαθμολογία σύμφωνα με τα κιτάπια της UEFA. Και τελευταία, όπως μπήκε, έτσι βγαίνει, έτσι τερματίζει η πρωταθλήτρια Ελλάδος. Ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα του αποψινού και τελευταίου αγώνα στην πρωτεύουσα της Πορτογαλίας με την Μπενφίκα.
Πέντε αγώνες, μηδέν βαθμούς η ΑΕΚ. Πέντε αγώνες, πέντε ήττες. Μόνον παρηγοριά δεν είναι ακόμα και το «2» στο «Ντα Λουζ» για εκείνους τους οπαδούς της που διακρίνονται για τον… ρεαλισμό τους. Για την επαφή τους με την πραγματικότητα.
Αλήθεια, με αντιπάλους στον όμιλο επίσης τον Άγιαξ και την Μπάγερν, η ελληνική ομάδα θα μπορούσε να έχει καλύτερη τύχη. Βεβαίως! Γιατί όχι να μην τσιμπολογούσε στο ΟΑΚΑ τουλάχιστον δύο αποτελέσματα, έστω και από τις ανώτερες αντιπάλους της. Να τελείωνε την παρουσία της στο Champions League με κάποιους πόντους.
Η μαύρη αλήθεια είναι ότι η ΑΕΚ είναι ελληνική ομάδα. Ανίκανη, δηλαδή, όπως κάθε άλλη ελληνική ΠΑΕ, να κάνει καριέρα στην Ευρώπη. Κακά τα ψέματα. Ούτε καν υπάρχει σκέψη στις ΠΑΕ της Ελλάδος να πάρουν μπόι με τη συμμετοχή τους στα ευρωπαϊκά κύπελλα.
Ο στόχος είναι μονάχα οικονομικός, πιο σωστά της κονόμας. Ό,τι αρπάξουν. Όχι ακριβώς οικονομικός, επιχειρηματικός, επενδυτικός. Να τονιστεί αυτό, διότι στην Ευρώπη τις τελευταίες δεκαετίες το ποδόσφαιρο είναι μπίζνες. Μόνον μπίζνες.
Με καθαρά επιχειρηματικό πνεύμα όλα τα ευρωπαϊκά κλαμπ ποντάρουν όχι απλώς στην αγωνιστική διάκριση, αλλά και στο οικονομικό κέρδος. Αυτός είναι ο στόχος. Και η διοργανώτρια των κυπέλλων UEFA είναι δομημένη και οργανωμένη στον μονοσήμαντο στόχο της κερδοφορίας.

Από την άλλη, οι ελληνικές ΠΑΕ, οι οποίες κρατάνε πιστά την «ερασιτεχνική» αντίληψη, όπως και τη δεκαετία του ’60, συνειδητά αποφεύγουν τις επενδύσεις στην αγορά ποδοσφαιριστών αξίας. Κι αν το κάνουν κατ’ εξαίρεση, αυτό γίνεται για λόγους εντυπώσεων, όχι στο πλαίσιο πλάνου να ξεφύγουν, να βελτιώσουν τη θέση τους στην ευρωπαϊκή πλατφόρμα. Την ψάχνουν μόνο στην αρπαχτή, στο χοντρό χαρτζιλίκι, με τη συμμετοχή τους στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Οι ελληνικές ΠΑΕ κάνουν συμβόλαια με παίκτες με την αγωνία να πάνε καλά εντός συνόρων (φώτο, από το ματς ΑΕΚ- Μπενφίκα 2-3, τον περασμένο Οκτώβριο).

………………………………………..

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Τι χάνει η ΑΕΚ εκτός από το πρωτάθλημα, διάβασε στο apodytiriakias.gr

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης