Ο Κουβανός Αλμπέρντο Κόρντα είχε τρέλα με τη φωτογραφία από πιτσιρίκι. Φτωχόπαιδο. Με κόντακ 35, που του αγόρασε ο πατέρας του, στα 16 του φωτογράφησε την Γιολάντα, γκομενάκι σεμνό της γειτονιάς με την οποία ήταν ερωτοχτυπημένος. Μπατηράκος ο Αλμπέρτο δούλευε δεξιά κι αριστερά, όπου έβρισκε μεροκάματο. Τελικά, έγινε επαγγελματίας φωτορεπόρτερ, ο πρώτος στην Κούβα που ασχολήθηκε με τη μόδα. Από την αδυναμία του στο… φουστάνι, που λέμε. Μανεκέν και η γυναίκα της ζωής του, η σύζυγος του.

Ο Κάστρο διώχνει τον δικτάτορα Μπατίστα και ο Αλμπέρτο Κόρντα (1928-2001) γίνεται ο επίσημος φωτογράφος της κουβανικής επανάστασης. Και ο προσωπικός φωτογράφος του συνομήλικου του Αργεντινού πολυεθνικού επαναστάτη Ερνέστο ”Τσε” Γκεβάρα. Αυτός, ο Αλμπέρτο τράβηξε τη θρυλική φώτο, σίγουρα τη πιο διάσημη και πολυφορεμένη του Τσε. Χάρη σ’ αυτή, άλλωστε, ο αγνός επαναστάτης έγινε μύθος. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο λιμάνι της Αβάνας οι Αμερικανοί βάζουν βόμβα σε καράβι και σκοτώνονται 136 άνθρωποι. Στις 5 Μαρτίου 1960 γίνεται η κηδεία των θυμάτων, ο Κόρντα με τη λάικα και μικρό τηλεφακό, 8 μέτρα απόσταση από την εξέδρα των επισήμων, περιμένει την κατάλληλη στιγμή να τραβήξει τον Τσε ο οποίος βρίσκεται ανάμεσα στο ζευγάρι των φιλοσόφων της κομουνιστικής αριστεράς Ζαν Πωλ Σατρ και Σιμόν ντε Μπωβουάρ. Ο Φιντέλ Κάστρο εκφωνεί λόγο.

Η φώτο, η γνωστή και μια δεύτερη παρόμοια, τραβήχτηκαν όταν για ένα μόνο δευτερόλεπτο ο Τσε κάνει δυο βήματα μπροστά και χαιρετά το πλήθος. Ο Αλμπέρτο Κόρντα αργότερα στο εργαστήριο του δεν συνειδηιτοποιεί το… λαχείο που του κλήρωσε. Χρειάστηκαν να περάσουν επτά χρόνια, δηλαδή να σκοτώσουν τον Τσε στη Βολιβία, για να αγιοποιηθεί η θρυλική φώτο με την αυστηρή και τόσο ρομαντική φιγούρα του επαναστάτη-ήρωα. Μαύρο πάντα μπερέ και το χρυσό αστέρι επάνω του, κλειστό φερμουάρ στο πράσινο τζάκετ και απλανές βλέμμα, στο οποίο ο καθένας δίνει τη δική του ερμηνεία. Θυμό, ελπίδα, οργή, υποταγή στη μοίρα; Ο Κουβανός

Η φώτο μέσω μιας παλιάς αντάρτισσας από τον Κόρντα φτάνει στα χέρια Ιταλού εκδότη που αντιλαμβάνεται ότι είναι σκέτο διαμάντι το πρόσωπο, η έκφραση στο πρόσωπο του Τσε. Επιτόπου πουλήθηκαν δυο εκατομμύρια αντίγραφα από τον Ιταλό, στο όνομα Τζιαντζιάκομο Φελτρινέλι, είναι αυτός που έβγαλε παράνομα από την τότε Σοβιετική Ένωση τα χειρόγραφα του μυθιστορήματος ”Δόκτωρ Ζιβάγκο” του Μπορίς Παστερνάκ. Ο Κουβανός φωτοτεπόρτερ δεν πληρώθηκε, έκανε δώρο στον Ιταλό εκδότη τη φωτογραφία με το μπερέ του γενειοφόρου Τσε. Ούτε, άλλωστε, στη συνέχεια νομιμοποιούνταν να ζητήσει πνευματικά δικαιώματα απ’ όσους εμπορεύτηκαν τη θρυλική πόζα. Επειδή ο μαλάκας ο Κάστρο ήταν ενάντια στο κόλπο αυτό των πνευματικών δικαιωμάτων και η Κούβα δεν είχε υπογράψει τη σχετική απόφαση σε διεθνή συνθήκη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Αλμπέρτο Κόρντα κατέφυγε στα δικαστήρια μονάχα μια φορά, κατά της βότκας Σμυρνώφ, που καπηλευόταν την εμβληματική πόζα, με το αιτιολογικό ότι ο Τσε Γκεβάρα ήταν ενάντια στο αλκοόλ. Μετά από συμβιβασμό η διαφημιστική εταιρεία πλήρωσε 50.000 δολάρια, ποσό που ο Κουβανός δώρισε στο ΕΣΥ της χώρας του. Επειδή ”… αυτό θα έκανε και ο Τσε αν ζούσε”. 

Ο Γκεβάρα γεννήθηκε σα σήμερα 14 Ιουνίου, το 1928 και πέθανε προδομένος από Βολιβιανούς κομουνιστές Οκτώβριο του 1967. Στη φώτο, ο φωτογράφος Κόρντα με το δημιούργημα του, την πόζα του μεγάλου επαναστάτη που έγραψε αιώνια. 

………………

Ο Τσε ήταν της διαρκούς επανάστασης, ο Κάστρο ήταν καθεστωτικός, διάβασε apodytiriakias.gr

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης